Επίσκοπος Χριστουπόλεως εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο μέχρι σήμερα σήμερα Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Μακάριος Γρινιεζάκης.
Η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: "Συνήλθεν, υπό την προεδρίαν της Α. Θ. Παναγιότητος, η Αγία και Ιερά Σύνοδος εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής σήμερον, Δευτέραν, 27ην Απριλίου 2015, προς εξέτασιν των εν τη ημερησία διατάξει αναγεγραμμένων θεμάτων.
Εν αρχή της συνεδρίας ταύτης, αντηλλάγησαν μεταξύ της Α. Θ. Παναγιότητος και του Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου, εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αι ειθισμέναι προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις, επί ταίς διαγενομέναις εορταίς του Αγίου Πάσχα.
Κατ᾿ αυτήν, προτάσει μεν του Σεβ. Μητροπολίτου Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνου, προβλήσει δε της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου εν τω Πανσέπτω Πατριαρχικώ Ναώ, ο εκ των κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μακάριος Γρινιεζάκης, Διδάκτωρ ιατρικής και Καθηγητής, εξελέγη παμψηφεί Βοηθός Επίσκοπος υπό τον τίτλον της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Χριστουπόλεως προς ανάληψιν διακονίας παρά τη Αγιωτάτη Εκκλησία της Εσθονίας".
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης που αναφέρει: «Με χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση ανακοινώνεται προς το πλήρωμα της Εκκλησίας ότι ο μέχρι σήμερον Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου Μακάριος Γρινιεζάκης εξελέγη διά παμψηφίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και μετά από πρόταση του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Βοηθός Επίσκοπος παρ᾽ Αυτώ, υπό τον τίτλον της Ιεράς Επισκοπής Χριστουπόλεως.
Ο θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος κ. Μακάριος υπηρέτησε ευδοκίμως, με ένθεο ζήλο και αφοσίωση για περισσότερο από είκοσι έτη την Εκκλησία της Κρήτης και συγκεκριμένα την Ιερά Αρχιεπισκοπή από διάφορες επιτελικές θέσεις, ενώ εδίδαξε ως Καθηγητής στην Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης και σε πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας μας και του εξωτερικού.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκλογής του νέου Επισκόπου ευχήθηκε στον εψηφισμένο τα βέλτιστα, διερμηνεύοντας τις ευχές του κλήρου και του κρητικού λαού προς τον νέο Επίσκοπο της Εκκλησίας μας.
Ο θεοφιλέστατος εψηφισμένος Επίσκοπος θα δεχθεί απόψε, από τις 6.00 το απόγευμα και εξής, τις ευχές του Ιερού Κλήρου και του Λαού της Αρχιεπισκοπής Κρήτης στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη.
Ακολουθεί το βιογραφικό σημείωμα του θεοφιλεστάτου εψηφισμένου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Μακαρίου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ
Ο εψηφισμένος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γρινιεζάκης, υιός του Εμμανουήλ και της Φωτεινής, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Τις εγκύκλιες σπουδές του παρακολούθησε στη γενέτειρά του και στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών. Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.
Μεταπτυχιακές σπουδές πραγματοποίησε στον τομέα της Χριστιανικής Ηθικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Sacred Theology, στον τομέα της Ιστορίας Επιστημών της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Harvard από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Arts, στον τομέα της Βιοηθικής της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου του Monash, από όπου απέκτησε τον τίτλο Master of Bioethics, ενώ παρηκολούθησε και μαθήματα φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λουβαίν.
Η διδακτορική του διατριβή εγκρίθηκε με βαθμό «άριστα» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκδόθηκε με τον τίτλο «Κλωνοποίηση: Ηθικοκοινωνικές και Θεολογικές Συνιστώσες».
Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στις 18 Οκτωβρίου το 1993, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στις 25 Ιουνίου το 1997 και προχειρίσθηκε αρχιμανδρίτης στις 23 Απριλίου το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο. Την Κυριακή του Πάσχα του έτους 2008 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι της Κωνσταντινούπολης.
Υπηρέτησε ως διάκονος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά Ηρακλείου (1994-1997) και ως εφημέριος στην ενορία Αγίου Νικολάου Χαρασού (1997-1999) και στην ιστορική κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Southbridge των Η.Π.Α. (1999-2002). Διετέλεσε Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2002-2010), μέλος της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κρήτης επί των θεμάτων Βιοηθικής και συγχρόνου προβληματισμού (2005-2010), Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2006-2010), Διευθυντής της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (2007-2015), πρώτος Διευθυντής του νεοσύστατου Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης (2011-2015) και Ιεροκήρυκας αυτής από το 2002 έως και την εις επίσκοπον εκλογή του.
Ασχολείται με θέματα Βιοηθικής και Ποιμαντικής. Ίδρυσε την εκδοτική σειρά «Παντοδαπά της βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Διδάσκει από το 2003 στην Πατριαρχική Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου, ενώ έχει κατά καιρούς διδάξει μαθήματα σε διάφορα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μεταξύ των οποίων στο Ελληνικό Κολέγιο της Βοστώνης (2000), στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Κρήτης (2002-2015), Θεσσαλίας (2007-2015) και Αθήνας (2009-2015) και στο Θεολογικό Σεμινάριο, «Άγιος Πλάτων», της Αυτόνομης Εκκλησίας της Εσθονίας (2011-2015).
Το 2009 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τον όρισε μέλος στη Πανορθόδοξη Επιτροπή Βιοηθικής, στην οποία ορίστηκε ομοφώνως και Γενικός Γραμματέας κατά την πρώτη Συνεδρία της, το Μάιο του 2011.
Έχει τιμηθεί με ακαδημαικές και εκκλησιαστικές διακρίσεις μεταξύ αυτών με το βραβείο Science and Religion Award, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το οποίο για πρώτη φορά δόθηκε σε κληρικό και μάλιστα ορθόδοξο.
Έχει εκπροσωπήσει την Μητέρα Εκκλησία και τον Οικουμενικό Πατριάρχη σε διάφορες αποστολές, επί μία δεκαετία διακόνησε τις λατρευτικές ανάγκες των Ορθοδόξων πιστών στην Ελληνική Πρεσβεία της Αγκύρας, έχει κληθεί ως ομιλητής σε πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, έχει δώσει διαλέξεις σε διεθνή επιστημονικά, ιατρικά και θεολογικά συνέδρια και συμπόσια καθώς επίσης και σε επιστημονικές και εκκλησιαστικές ημερίδες, τυγχάνει μέλος πολλών επιστημονικών και εκκλησιαστικών οργανισμών και έχει δημοσιεύσει άρθρα, μελέτες και βιβλία».