"Επιστροφή στους Πατέρες" από την Ι.Μ.Φθιώτιδος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

Με σκοπό την προβολή και προώθηση της αγιότητος και της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας στην σύχρονη κοινωνία η Ιερά Μητρόπολις Φθιώτιδος, με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νικολάου, ώρισε το έτος 2012 ως έτος των Αγίων Πατέρων, με γενικό σύνθημα «Επιστροφή στους Πατέρες» και κατήρτισε πρόγραμμα λατρευτικών και πνευματικών εκδηλώσεων, καθ ὅλη τη διάρκεια του έτους, σε 40 μεγάλες ενορίες με ομιλίες, ημερίδες, ιερές Ακολουθίες, εκθέσεις κ.λπ..

Αρχή του αφιερώματος έγινε με την εορτή του Μεγάλου Αθανασίου, η οποία τελέσθηκε στους ομωνύμους Ιερούς Ναούς με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα ιδιαίτερα στη Λαμία και στη Στυλίδα και με την συμμετοχή δύο ακόμη Αρχιερέων του Σεπτού Οικουμενικού Πατριαρχείου, τους οποίους είχε προσκαλέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος. Πρόκειται για τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονα και Θερμών κ. Δημήτριο, οι οποίοι επί πολλά χρόνια έχουν υπηρετήσει στην Ευρώπη και στην Αυστραλία και έχουν διακονήσει τον απόδημο Ελληνισμό. Στον εορτασμό του Αγίου Αθανασίου συμμετείχε επίσης ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κατάγκα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Μελέτιος, απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας, ο οποίος διερχόμενος εκ Λαμίας παρεκλήθη από τον Σεβασμιώτατο να παραμείνει. Στον μεγάλο πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Αθανασίου Λαμίας συμμετείχαν και οι τέσσερις Αρχιερείς, ο Μητροπολίτης μας και οι τρεις προσκεκλημένοι Επίσκοποι. Προς μεγάλη συγκίνηση και ευχαρίστηση του Ιερού Κλήρου και του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, το οποίο έβλεπε για πρώτη φορά στον μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Αθανασίου Γαλανέϊκων τέσσερις Αρχιερείς. Προ του τέλους του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους υψηλούς προσκεκλημένους και τους ευχαρίστησε για την μεγάλη ευλογία και τιμή της παρουσίας τους. Διδακτικώτατα περί του Μεγάλου Αθανασίου μίλησε ο χοροστατήσας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμών κ. Δημήτριος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και στα μηνύματα που εκπέμπει ο Μέγας Αθανάσιος. Στη Θεία Λειτουργία στον ίδιο Ναό ιερούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κατάγκα κ. Μελέτιος, ο οποίος μίλησε στον ευσεβή λαό για την Ιεραποστολή στην Αφρική και ευχαρίστησε όλους για την αγάπη και τον σεβασμό που επέδειξαν στο πρόσωπό του.

Στη Στυλίδα η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα με τη συμμετοχή του Μητροπολίτου μας, των δύο Επισκόπων και του Ιερού Κλήρου της περιοχής. Κατά κοινή ομολογία αυτή η Θεία Λειτουργία είχε ιδιαίτερη χάρη. Για πρώτη φορά στον επιβλητικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου Στυλίδος έγινε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία. Από ενωρίς ο λαός είχε γεμίσει τον Ιερό Ναό με τον κ. Δήμαρχο να έχει δώσει πρώτος το παράδειγμα. Η πολυμελής χορωδία, η ευπρέπεια του Ναού, η κατάνυξη του εκκλησιάσματος, η μεγαλοπρέπεια των Αρχιερέων και του Ιερού Κλήρου, η συμμετοχή του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των Αρχών της πόλεως προσέδωσαν στην πανήγυρη κάτι το ιδιαίτερο, πράγμα που όλοι ετόνισαν μετά και ευχαριστούσαν τον Σεβασμιώτατο για την χαρά που τους έδωσε και την μεγάλη τιμή που έκαμε στη Στυλίδα.

Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, ο οποίος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την αξία που έχει για τον κάθε άνθρωπο η ζωή του Μεγάλου προμάχου της πίστεως Αγίου Αθανασίου. Συνεχάρη, επίσης, τον Σεβασμιώτατο για το έργο του και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την «ανθρωπιά» όπως είπε του Δημάρχου Στυλίδος κ. Αποστόλου Γκλέτσου, ο οποίος έχει εκπλήξει πολλούς. Προ της τελέσεως της Αρτοκλασίας, την οποία προσέφερε ο εμπορικός Σύλλογος Στυλίδος, ο Σεβασμιώτατος ετίμησε με το Μετάλλιο της Ιεράς Μητροπόλεως τον Βιομήχανο κ. Ιωάννη Βογιατζή για τη προσφορά του στους απόρους της Ανατολικής Φθιώτιδος. Ως γνωστόν ο κ. Βογιατζής με την μεσολάβηση του Δημάρχου Στυλίδος προσφέρει κάθε μήνα 10.000 Ευρώ για την αγορά τροφίμων, που μέσω των Ιερέων και του εθελοντού κ. Ζαρογιάννη διανέμονται σε πτωχούς της περιοχής (1.200 δέματα και ιατρική περίθαλψη). Το εκκλησίασμα χειροκρότησε την ενέργεια του Σεβασμιωτάτου και συνεχάρη με το «άξιος» τον ευεργέτη κ. Ι. Βογιατζή. Επίσης ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον κ. Ζαρογιάννη ως ευλογία μία ιερή εικόνα της Παναγίας της Φοβεράς Προστασίας.

Ο κ. Ι. Βογιατζής συγκινημένος υποσχέθηκε, ότι θα συνεχίσει την προσφορά αγάπης και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο διότι του έκανε «μεγάλη τιμή για μια μικρή πράξη», όπως χαρακτηριστικά είπε.  

Τον κ. Βογιατζή συνεχάρη και ο παριστάμενος Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Θωμάς Στάϊκος, ο οποίος ετόνισε την αξία της προσφοράς του. Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Δήμαρχος κ. Απόστολος Γκλέτσος δεξιώθηκε τους Αρχιερείς και τους επισήμους στην παραπλεύρως του Ιερού Ναού ευρισκομένη οικία του και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μεγάλη επιτυχία των εορτασμών του πολιούχου Στυλίδος Αγίου Αθανασίου.

Να σημειωθεί ότι συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία Σύμβουλοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, το Λιμενικό Σώμα με επικεφαλής τον κ. Λιμενάρχη, οι Διοικητές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Στυλίδος, οι Διευθυντές των Σχολείων, τα προεδρεία των Συλλόγων, αντιπροσωπείες μαθητών των Σχολείων και πλήθος λαού από τη Στυλίδα και τις γύρω περιοχές.