Τα άρθρα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

Η Αρθρογραφία υπήρξε από τις πλέον αγαπητές συγγραφικές δραστηριότητες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

Όλα τα άρθρα του συγκεντρώθηκαν και κυκλοφορούν  σε σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις «Ακρίτας», με την επιμέλεια του Αρχιμ. Επιφάνιου Οικονόμου.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του εκδοτικού οίκου: «Είναι το αποτέλεσμα του ανύστακτου ενδιαφέροντος και της ανησυχίας του για την πορεία των Εθνικών και Εκκλησιαστικών μας πραγμάτων, την κατάσταση της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τα προβλήματα της Παιδείας. Είναι ο καρπός της οξυδερκούς παρατηρητικότητάς του σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, σε όλους τους τομείς, αλλά και της βεβαιότητάς του ότι οι εξελίξεις, αυτές αργά ή γρήγορα, θα χτυπήσουν και την πόρτα της Ελλάδος, προκαλώντας νέα δεδομένα, τα οποία η Εκκλησία όφειλε να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει.

Μέσα από την Αρθρογραφία θα γνωρίσουμε έναν διαφορετικό Χριστόδουλο, ο οποίος αφήνει τον εαυτό του στην ελεύθερη έκφραση των αισθημάτων και των δεδομένων της στιγμής, προσεγγίζει θέματα και γεγονότα με τον αυθορμητισμό του χαρακτήρα του και τον χειμαρρώδη λόγο του, χωρίς να κρύβεται πίσω από οιεσδήποτε σκοπιμότητες.

Με τον παρόντα 4ο Τόμο των Έργων του, ανοίγουμε το πλουσιότατο κεφάλαιο της Αρθρογραφίας του, το οποίο φιλοδοξούμε να αποκαλύψουμε, σταδιακά και στους Τόμους που, συν Θεώ, θα ακολουθήσουν. Εδώ παρατίθεται το σύνολο των κειμένων του στην Εφημερίδα «Πληροφόρηση» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, που ο ίδιος ίδρυσε το 1982 και σήμερα συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής. Κείμενα για την συμπόρευση Εκκλησίας – Κοινωνίας, την Ιστορία, την Ελληνική Παιδεία, την αντιμετώπιση των αιρέσεων, την Ορθοδοξία στην Ελλάδα και στον κόσμο κ.άλ. αποκαλύπτουν έναν αξεπέραστο Εκκλ/κό άνδρα, από τον θάνατο του οποίου συμπληρώνονται πλέον τέσσερα χρόνια, αλλά ο ίδιος είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ».