Μητροπολίτης Μεσσηνίας: «Αντικανονικές υιοθετήσεις από Συνοδικούς αρχιερείς»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2012

(πηγή Εθνικός Κήρυκας) Απόσπασμα από συνέντευξη του μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου στον «Εθνικό Κήρυκα»:

«Για το ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου (για την υπόθεση Εφραίμ)  τονίζει: «νομίζω ότι μʼ ένα τρόπο συνετό και ισορροπημένο θέτει τα πράγματα στη θέση τους», και συνεχίζει:«δεν μπορώ ως ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος να δεχθώ ότι η Ιερά Σύνοδος ομιλεί για ρωγμές στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης ή ότι δύναμαι εγώ υπό την ιδιότητα του αρχιερέως και του Έλληνος πολίτη να υποδεικνύω και ποιες θεωρώ ως τις ενδεικτικότερες λύσεις και να υποδεικνύω αυτές τις λύσεις στη Δικαιοσύνη».

Επίσης στην ερώτηση: «γνωρίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τους συναδέλφους σας ιεράρχες, γιατί νομίζετε εξέδωσαν αυτό το ανακοινωθέν;», ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος απαντά: «δεν γνωρίζω, δεν είμαι Συνοδικός, δεν ξέρω τι συνέβη και ποιες συζητήσεις προηγήθηκαν. Αυτό το οποίο έχω να πω είναι ότι ίσως ο υπέρμετρος ζήλος τους να βοηθήσουν τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ τους οδήγησε να προβούν και σε τέτοιου είδους αντικανονικές υιοθετήσεις».

Είπε ακόμα, πως «δεν λέγει κανείς ότι είναι κακό το να επισκέπτεσαι έναν φυλακισμένο, αλλά δεν μπορεί ένα θεσμικό όργανο, ούτε ένα πρόσωπο που εκφράζει ένα θεσμό όπως είναι ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου (ο Ιερώνυμος) να δεσμεύεται μέσα σʼ ένα ανακοινωθέν ότι θα επισκεφθεί τον φυλακισμένο. Ο Μακαριότατος μπορεί αν θέλει και κρίνει ότι πρέπει να πάει, μπορεί να πάει χωρίς καμία συνοδεία κάμερας ή δηλώσεων ή οτιδήποτε άλλο».