Ψήφισμα του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Ελευθερώτριας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/01/2012

Η Διαχειριστική Επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Ελευθερώτριας, συνελθούσα εκτάκτως, κατόπιν προσκλήσεως του Προϊσταμένου π. Νικολάου Χαρτουλιάρη και με συμμετοχή των μελών αυτής: κ. Κων/νου Αποστολοπούλου, κ. Δημητρίου Πετρίδη, κ. Βασιλείου Μποροβά και κ. Στυλιανής Κοκοσαλάκη, την 7η Ιανουαρίου 2012, εις το Γραφείο του Προσκυνήματος, επί τω θλιβερώ αγγέλματι της αδοκήτου τελευτής του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νύσσης Μακαριστού
Ελευθερίου Κατσαΐτη
, εκ Κεφαλληνίας καταγομένου, απεφάσισε ομοφώνως τα ακόλουθα:

1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια εις τους οικείους του μεταστάντος.

2. Να παραστεί σύσσωμη εις την εξόδιο ακολουθία.

3. Να προτείνει να τελεστεί η εξόδιος ακολουθία εις τον Ναό του Ιερού Προσκυνήματος, όπου ο Μακαριστός Γέροντας υπηρέτησε επί μακρόν, αγαπούσε και δια την δημιουργία αυτού εις δυσκόλους καιρούς πρωτοστάτησε (1957-1968).

4. Να καταθέσει ποσόν 200,00 € (διακοσίων ευρώ) αντί στεφάνου εις το Λύρειον Ίδρυμα της Ι. Μ. Αγίας Τριάδος εις Νέο Βουτζά Αττικής, της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού.

5. Να εκφράσει την έντονη ανησυχία, δυσαρέσκεια και προβληματισμό της, ως και των Προσκυνητών δια τα αυξανόμενα κρούσματα βίας και εγκληματικότητας στη χώρα μας.

6. Να επισημάνει ευθαρσώς ότι ο εκδημήσας ευγενής, φιλάνθρωπος, προσηνής, ταπεινός, λογιώτατος και εις όλους μας αγαπητός Γέροντας Ελευθέριος άφησε σημαντικό έργο εις όλους τους Ιερούς χώρους από τους οποίους διήλθε, και ότι μέχρι του τέλους του υποστήριζε με κάθε τρόπο τα δίκαια του Ιερού Προσκυνήματος και της Αγίας του Χριστού Εκκλησίας μας.

7. Να κοινοποιήσει το παρόν ψήφισμα εις:

α. Την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, Αγίου Όρους.
β. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
γ. Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
δ. Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού.
ε. Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.
στ. Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου.
ζ. Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων.
η. Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
θ. Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

θέσεις εις τας οποίας κατά σειράν ο Μακαριστός Γέροντας διηκόνησε.

8. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα εις τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Εκ του Ιερού Προσκυνήματος