Ιερατική σύναξη στη Μητρόπολη Καλαβρύτων

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 12/01/2012

(Εκ της Ι.Μ) Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ιερατική σύναξη του νέου έτους  την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στην αίθουσα ομιλιών  του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Εκτός από τον Σεβασμιώτατο παρών ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και όλοι οι ιερείς της Αιγιάλειας. 

Μετά τις πατρικές του ευχές για μία καλή και ευλογημένη χρονιά, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της οικονομικής ύφεσης και αναφέρθηκε στις ολέθριες συνέπειές της που καθημερινά βιώνουμε. Οι άνεργοι και οι άστεγοι αυξάνονται. 

Καθημερινώς, είπε,  δεχόμαστε ανθρώπους και ακούμε τις δοκιμασίες που σηκώνουν στις πλάτες τους. Την αγωνία του άνεργου πατέρα , της διαζευγμένης  μητέρας, για το πως θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αφού πλέον, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες τους. Την αδυναμία των οικογενειών να εξασφαλίσουν τα φάρμακα ή το καθημερινό τους φαγητό.
Παράλληλα όμως, παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος , ότι και οι ενορίες έχουν βαθύτατα πληγεί, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν στο ελάχιστο με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται ή ακόμα και να αδυνατούν να επιτελέσουν το κοινωνικό και φιλανθρωπικό τους έργο. Ακόμα και οι ιερείς με τις οικογένειές τους, και οι ιδιαίτερα οι νεώτεροι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο, η ηθική και πνευματική κάμψη, η εγκατάλειψη των πατροπαράδοτων παραδόσεών μας, η διάλυση   της οικογένειας, η εσκεμμένη αλλοίωση της εθνικής ιστορίας μας, ο ευτελισμός των αξιών και των ιδανικών του παρελθόντος, κάνουν την ύφεση βαθύτερη και την αποδόμηση της Ελλάδας πιο ισχυρή.
Γι αυτό, ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους ιερείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους, και σε καθημερινή βάση  μέσα στις ενορίες, ακόμα και τις πιο μικρές και απομεμακρυσμένες, να στηρίξουν και να εποικοδομήσουν πνευματικά  τους πιστούς, οι οποίοι  ως  την έσχατη ελπίδα τους, έρχονται να ακουμπήσουν στο επιτραχήλιο του ιερέα τους για να παρηγορηθούν, να ηρεμήσουν να δουν ξανά το φώς να ανατέλλει στη ζωή τους.
Κατά την διάρκεια της συνάξεως μίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Λυμπέρης, Αρχιερατικός  Επίτροπος Διακοπτού, ο οποίος αρμοδίως ενημέρωσε αναλυτικά  τους ιερείς μας για το νέο νομικό πλαίσιο που διέπει την μισθοδοσία και τους διορισμούς των Εφημερίων. Πάνω στα θέματα αυτά σημαντική ήταν και η παρέμβαση του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Αργυρίου Αθανασοπούλου, ο οποίος έκανε πρακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των ιερέων λόγω οικονομικής κρίσης.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος σε σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενότητας και συνοχής στό χώρο της Εκκλησίας. Οι ενορίες, υπογράμμισε, πρέπει να εντείνουν ακόμα περισσότερο τις ποιμαντικές τους δραστηριότητες στην δύσκολη αυτή εποχή να αγκαλιάσουν  με στοργή και να απευθύνουν τον παραμυθητικό τους λόγο στις ψυχές των πιστών. Να έρθουν πιο κοντά ιδιαίτερα στα νέα παιδιά, που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους στο χάος της σημερινής κοινωνικής κατάστασης.
Την σύναξη έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας , με την πρόταση να πραγματοποιείται ιερατική σύναξη την πρώτη εβδομάδα κάθε μηνός, και την ευχή το νέο έτος να είναι έτος αγιασμού και σωτηρίας όλων μας.