Η εορτή του Αγ. Ιωάννη του Προφήτου Προδρόμου στο Λεβίδι Μαντινείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2012

 

Δια μίαν ακόμη φορά στην Μητρόπολή μας  εορτάστηκε   πανδήμως,  η Εορτή του Αγίου Ιωάννου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού.Πλήθος κόσμου συνέρευσε από νωρίς  στις Εκκλησίες των Ενοριών της Θεοσόστου Μητροπόλεώς μας,  ζητώντας την χάρη του Αγίου και την Ευλογία του θεού.

Ο  Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. κ. Αλέξανδρος προεξήρχε ανήμερα της Εορτής, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Λεβιδίου.

Στην Ενορία της Μελιγούς Κυνουρίας, Ιερείς εκ της Αρχιερατικής Περιφερείας του Άστρους  Κυνουρίας και φιλέορτοι Χριστιανοί, συμμετείχαν τόσο το εσπέρας όσο και ανήμερα της Εορτής στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Προφήτου Προδρόμου, ο οποίος είναι και προστάτης της Ενορίας Μελιγούς Κυνουρίας.

 

 

Η Σύναξη

του Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου

 

Από τα  πολύ παλιά έχει καθορισθεί να εορτάζουμε  την επομένη ημέρα των  Θεοφανείων την Σύναξη του Προφήτου, Προδρόμου και Βαπτιστού, διότι  είναι αυτός που  αξιώθηκε να βαπτίσει τον Ιησού Χριστό.

Ο Τίμιος Πρόδρομος υπήρξε ο Όρθρος και ο Πρόδρομος που ανήγγειλε τον ερχομό της ημέρας του Κυρίου. Ο Όρθρος που προηγήθηκε της Ανατολής του Ηλίου  και της δικαιοσύνης.

«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω , ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου». Ο χαρισματικός άνθρωπος που αναδείχθηκε «μείζων εν γεννητοίς γυναικών».

Ο Αγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος κηρύσσει προδρομικά μέσα στην έρημο το μήνυμα του Ευαγγελίου του Χριστού. Θυμίζει τα προφητικά λόγια του Ησαΐου ο Ευαγγελιστής Μάρκος, που βεβαίως αναφέρονται στον μεγάλο ερημίτη του Ιορδάνου.

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος κηρύσσει, με πέντε βαρυσήμαντες λέξεις ό,τι θα διδάξει λίγο αργότερα ο Ιησούς: «Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών».

Ο άγγελος της ερήμου προετοιμάζει τον ερχομό του Κυρίου και κηρύσσει συνοπτικά τις διαστάσεις του λυτρωτικού του έργου. Το προδρομικό αυτό έργο του Ιωάννου καθαγιάζεται και επικυρώνεται από τον εν Τριάδι Θεό στο γεγονός της βαπτίσεως του Κυρίου.

Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής είναι αναμφίβολα μια ασκητική φυσιογνωμία. «Είχε το ένδυμα αυτού από τριχών καμήλου και ζώνην δερματίνην περί την οσφύν αυτού, η δε τροφή αυτού ην ακρίδες και μέλι άγριον ». Αυτό σημαίνει πως ο Ιωάννης ήταν συγχρόνως και πρόδρομος, αλλά και υπόσχεση όλων των Αγίων Ασκητών της χριστιανικής ερήμου.

Το κήρυγμά του, κήρυγμα μετανοίας, σκόπευε στην συνειδητοποίηση και εξαγόρευση της ενοχής και των αμαρτιών. «Και εξεπορεύετο προς αυτόν πάσα η Ιουδαία χώρα και οι Ιεροσολυμίται, και εβαπτίζοντο πάντες εν τω Ιορδάνη ποταμώ υπ' αυτού εξομολογούμενοι τας αμαρτίας αυτών».

Η μαρτυρία, η φωνή του αγγέλου της ερήμου είναι η ίδια διαχρονική φωνή της Εκκλησίας που βοηθά τον άνθρωπο να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του Χριστού τον Μεσσία μέσα στην ξερή και άνυδρη έρημο του παρόντος κόσμου.

Η Εκκλησία μάς καλεί στη σημερινή εορτή να ακούσουμε την «φωνή βοώντος εν τη ερήμω .» και να προετοιμάσουμε όλοι μας «την οδόν Κυρίου», για να εξανθίσει η έρημος που ζούμε και λέγεται σύγχρονη κοινωνία και ο καθένας μας να βιώσει το βαθύτερο και πολυδύναμο νόημά της με το « απελθείν εις ερημίαν των παθών του».

Ευχόμαστε εκ βάθους καρδίας ο Τίμιος Πρόδρομος να είναι βοήθεια όλων των Χριστιανών.          + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας