Η …Αριστερά του Κυρίου: ο Τσίπρας στον μητροπολίτη Μεσογαίας και ο Μπουτάρης στους Αγίους Τόπους και το Φανάρι!

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 18/02/2011

Εκσυγχρονιστές και Αριστεροί που η ιδεολογία τους κατά κύριο λόγο δεν συνάδει με το θρησκευτικό συναίσθημα και τη θεολογική σκέψη των εκπροσώπων της Εκκλησίας,  το τελευταίο διάστημα όχι μόνο αποφεύγουν αλλά επιδιώκουν να συναντώνται με Προκαθημένους και Αρχιερείς, γεγονός που πρέπει να επισημανθεί και να αξιολογηθεί. Και αυτό γιατί η Αριστερά και οι εκσυγχρονιστές δίνουν βήμα στην Εκκλησίανα εκφράσει την άποψή της και για θέματα που σε άλλες εποχές θα είχαν λόγο μόνο οι πολιτικοί.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπραςείχε χθες συνάντηση με τον μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Κερατέα με τα απορρίμματα, ενώ από την άλλη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης με τις διαδοχικές επισκέψεις του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων,αποδεικνύεται πιο θρήσκος από τους θρήσκους.

 Μήπως η… Αριστερά αντικατέστησε την… Δεξιά  του Κυρίου;

 

 Ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος βρέθηκε χθες στην Κερατέα μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Νικόλαος μεταξύ άλλων είπε:

«Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι υπάρχει απ΄ ότι φαίνεται ένα πολιτικό ενδιαφέρον και από την πλευρά του Συνασπισμού για το θέμα αυτό το πολύ μεγάλο το οποίο έχει εξελιχθεί σε ουσιαστικό πρόβλημα κοινωνικό και σε έκρηξη κοινωνική στην περιοχή της Κερατέας.

Αισθάνομαι ότι αυτό από το οποίο ουσιαστικά πάσχουμε είναι η απουσία του διαλόγου και της δυνατότητας πρόσβασης προς την κυβέρνηση για να μπορέσουμε να λύσουν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών τα προβλήματά τους, από κοινού, με μια λογική, να γίνει ένα μέτωπο λογικής, το οποίο πραγματικά να βοηθήσει.

Φοβούμαι πάρα πολύ ότι η βία είναι πλέον ορατή και η απειλή της είναι έντονη. Θα πρέπει οπωσδήποτε πάση θυσία να αποφευχθεί κάθε τι το οποίο θα κόστιζε ζωές και θα κατέστρεφε ουσιαστικά την ειρήνη σ΄ αυτόν τον τόπο».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: 

 «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ και την τιμή να συνομιλήσω με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και να του θέσω το γεγονός ότι οι κάτοικοι της περιοχής,  οι κάτοικοι της Κερατέας εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο δρόμο, διεκδικούν ποιότητα ζωής, διεκδικούν το δίκιο τους και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει ως άνομους, παράνομους,, αντεξουσιαστές, που το μόνο που θέλουν είναι τη βία.

Του εξέθεσα  την μεγάλη ανησυχία μας για το γεγονός ότι αυτή η κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης κατά τη δική μας εκτίμηση, μπορεί να οδηγηθεί σε καταστάσεις έκρυθμες που, αν δεν υπάρξει άμεσα μια προσπάθεια δημιουργίας ενός μετώπου λογικής και αλλαγής στάσης από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν θα είναι ελέγξιμη η κατάσταση.

Η παρουσία μας εδώ είχε αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα. Να αναδείξουμε ότι οι κάτοικοι αυτοί δεν είναι απομονωμένοι,  να σπάσουμε δηλαδή την κοινωνική απομόνωση, αυτό που κάποιοι δηλαδή ονομάζουν κοινωνικό αυτοματισμό, την εντύπωση ότι πρόκειται για άνομους και παράνομους.

Εξηγήσαμε λοιπόν στον σεβασμιότατο ότι, κατά τη δική μας εκτίμηση,  όλοι όσοι διεκδικούν το δίκιο τους και βρίσκονται ανυπάκουοι απέναντι στην κοινωνική αυθαιρεσία και την κοινωνική αδικία δεν είναι  άνομοι. Ασκούν ένα βασικό δημοκρατικό τους δικαίωμα. Και είχα την τύχη να ακούσω από τον σεβασμιότατo ότι οι ενεργοί πολίτες που ασκούν το δημοκρατικό τους δικαίωμα απέναντι στην αδικία είναι και ευλογημένοι.

Πιο θρήσκος και από τους …θρήσκους ο Γιάννης Μπουτάρης

Οι σχέσεις του με τον μητροπολίτη Άνθιμο έχουν εξομαλυνθεί, προ ημερών πήρε την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου και χθες την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Ο λόγος για το δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που τελικά μετά από τα τελευταία του προσκυνηματικά ταξίδια αποδεικνύεται πιο θρήσκος και από τους…θρήσκους.

Συνάντηση με  τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, είχε μεταξύ άλλων  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε από τις 9 ως τις 11 Φεβρουαρίου στο Τελ Αβίβ. Αφορμή της επίσκεψης αυτής ήταν η συμμετοχή του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Θεσσαλονίκης (του οποίου προεδρεύει ο δήμαρχος) σε διεθνή τουριστική έκθεση.

Ο  Πατριάρχης Ιεροσολύμων εξέφρασε την επιθυμία του για ίδρυση Εξαρχίας Παναγίου Τάφου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπουτάρης δεσμεύτηκε, τέλος, να συμβάλει στην προώθηση του αιτήματος των μελών του Οργανισμού Ελλήνων Επιζώντων του Ολοκαυτώματος προς την ελληνική πολιτεία για ανάκτηση της ελληνικής υπηκοότητας που έχασαν όταν μεταπολεμικά εγκατέλειψαν την Ελλάδα και κατέφυγαν στο Ισραήλ.

Ο Γιάννης Μπουτάρης βρέθηκε στη συνέχεια στην  Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και εγκαινίασε με την ιδιότητα του προέδρου του ΔΣ της Αγιορείτικης Εστίας, την έκθεση με έργα του Βρετανού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Νταγκ Πάτερσον. «Η συνάντηση μας είναι ένα ακόμα λιθαράκι στις πολύ στενές σχέσεις που θέλει ν’ αναπτύξει ο δήμος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.