Τα Άγια Θεοφάνεια στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/01/2012

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Δεσποτική εορτή των Θεοφανείων και ο Αγιασμός των Υδάτων στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

 Το πρωί, στον κατάμεστο από πλήθος πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής, τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, ενώ στη συνεχεία τελέστηκε η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα Λουτρά Λαγκαδά.

 Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης μετέβη στη λίμνη της Βόλβης όπου, παρουσία πλήθους πιστών, του βουλευτού Ν.Δ. κ. Θεόδωρου Καράογλου, των Δημάρχων Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασίαδη, Βόλβης κ. Δημήτρη Γαλαμάτη καθώς και των λοιπών Τοπικών, Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών , τέλεσε τον Αγιασμό των Υδάτων.

Ο Σεβασμιώτατος έδωσε ευλογία ένα σταυρό στους Δεμερτζή Χρήστο και Βασίλειο Λαζαρίδη, οι οποίοι έπιασαν τον Τίμιο Σταυρό στα Λουτρά Λαγκαδά και στην λίμνη της Βόλβης αντιστοίχως, και από ένα σταυρό στου υπόλοιπους κολυμβητές  οι οποίοι αψηφώντας το κρύο βούτηξαν για να πιάσουν τον Σταυρό.

Στους συγχαρητηρίους λόγους που απηύθηνε ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Ιωάννης προς τους κολυμβητές τόνισε μεταξύ των άλλων ότι η πράξη τους έχει ομολογιακό χαρακτήρα καθώς μαρτυρεί την πίστη και την αγάπη τους προς τον Χριστό και την Εκκλησία και το Ορθόδοξο φρόνημα που έχουν οι Χριστιανοί.

Μετά τον Αγιασμό των Υδάτων της λίμνης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, στο μήνυμα που απηύθυνε προς τους πιστούς, σημείωσε με ιδιαίτερη έμφαση ότι αποτελεί άμεση ανάγκη να προστατευτεί η Λίμνη της Βόλβης από τη συνεχή περιβαλλοντική υποβάθμιση την οποία έχει υποστεί τονίζοντας ότι είναι ευθύνη όλων, κατοίκων και τοπικών φορέων, η λήψη άμεσων και σοβαρών μέτρων που θα προστατέψουν την περιοχή.