Πλέγμα συνταγματικών διατάξεων παραβιάζονται με την κυβερνητική απόφαση να κατασκευαστεί με δαπάνες του Δημοσίου, ισλαμικό τέμενος στον Ελαιώνα Αττικής, τη στιγμή μάλιστα που η χώρα δοκιμάζεται οικονομικά.
Αυτό υποστηρίζουν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ο εξωραϊστικός Φυσιολατρικός Πολιτιστικός Σύλλογος "Η Αθήνα", ένας καθηγητής Πανεπιστημίου, δύο πλωτάρχες του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε κάτοικοι του Βοτανικού.
Υπενθυμίζεται ότι για την στέγαση του πρώτου ισλαμικού τεμένους θα ανασκευαστεί το κεντρικό συνεργείο αυτοκινήτων του Ναυτικού στον Ελαιώνα και η δαπάνη του θα ανέλθει στα 846.000 ευρώ.
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς ζητάει να ακυρωθεί η από 7.11.2011 υπουργική απόφαση η οποία αποτελεί προϋπόθεση έκδοσης των αναγκαίων αποφάσεων για την κατασκευή του τεμένους.
Καταρχάς, ο Μητροπολίτης Πειραιώς αναφέρει ότι η ανέγερση του τεμένους έχει δρομολογηθεί μεν από το 2006 αλλά "οι παρούσες συνθήκες ήτοι η πλήττουσα τη χώρα μας κρίση θεσμών και ήθους που βιώνουμε είναι προφανώς πρόσφορες στα όργανα της διοικήσεως για την έναρξη του εν λόγω έργου, πλην όμως είναι παντελώς απρόσφορες λόγω των οικονομικών συγκυριών που βιώνουμε στη χώρα μας και είναι ασφαλώς βέβαιο ότι το έργο καθώς και τα θρησκευτικά δικαιώματα των μουσουλμάνων είναι το τελευταίο που θα ενδιέφερε πραγματικά τους Έλληνες πολίτες, των οποίων η αξιοπρέπεια καταρρακώνεται μέρα με τη μέρα και πλέον ουδείς λόγος μπορεί να γίνει για δικαιώματα των υπηκόων αυτής της χώρας".
Στην προσφυγή υπογραμμίζεται ότι παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος που καθιερώνει το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, καθώς προϋπόθεση για την κατασκευή τεμένους είναι να έχει ερευνηθεί πρώτα εάν η λειτουργία του θα πλήξει ή όχι τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη των κατοίκων του Βοτανικού, κάτι όμως το οποίο δεν έχει γίνει.
Σύμφωνα με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη: "Η ίδρυση ενός τεμένους μέσα στο κέντρο της πόλης των Αθηνών όχι μόνο θα πλήξει τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της ελληνικής κοινωνίας αλλά θα αποτελέσει και το εναρκτήριο λάκτισμα μίας σειράς γεγονότων που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στην αποδόμηση της συνοχής του ελληνικού έθνους, ως λαού χριστιανών ορθοδόξων.
Προς επίρρωση του ισχυρισμού αυτού, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το πλήγμα που θα δέχεται καθημερινά το χριστιανικό συναίσθημα των περιοίκων αλλά και των διερχομένων Ελλήνων, όταν 5 φορές την ημέρα, ευρισκόμενοι στην περιοχή του Βοτανικού θα είναι υποχρεωμένοι να ακούν το «κάλεσμα» του ιμάμη προς τους μουσουλμάνους για προσευχή. Διότι τότε ευλόγως θα αναρωτηθούν εάν διαβιούν στην Ελλάδα ή σε κάποια άλλη μουσουλμανική πόλη και εάν είναι εν τέλει ξένοι μέσα στην ίδια τους την πατρίδα".
Εκφράζονται φόβοι από τον Μητροπολίτη Πειραιώς ότι η κατασκευή του Τεμένους θα πλήξει ανεπανόρθωτα τη δημόσια τάξη και τα χρηστά ήθη της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που "το Ιερό Κοράνι αναγνωρίζει τη στρατιωτική κατίσχυση ως μέσο επιβολής των αρχών του" και στο όνομα του Ισλάμ έχουν γίνει από το 2001 μέχρι σήμερα 17.000 τρομοκρατικές επιθέσεις.
Πλέον αυτών όμως επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός (και ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας) με τις δαπάνες ανέγερσης του τεμένους, τις δαπάνες συντήρησής του, τις αποδοχές των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του και τον μισθό του ιμάμη.
Μάλιστα, ο Μητροπολίτης εκφράζει το ερώτημα πως είναι δυνατόν η κάλυψη της αποζημίωσης του ιμάμη να θεωρείται έργο κοινής ωφελείας για τους Έλληνες που πρέπει να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ακόμη, ο Μητροπολίτης Πειραιώς διερωτάται: "Όταν οι Έλληνες δεν γνωρίζουν εάν θα λάβουν σύνταξη την επαύριο ή όταν ακόμα στα ελληνικά σχολεία δεν έχουν διανεμηθεί συγγράμματα στα παιδιά, το μέλημα της υπουργού Παιδείας είναι να «τροφοδοτήσει» το τέμενος;".
Και προσθέτει: "Μάλλον δι' ανόητους μας έχουν εκλάβει οι ταγοί μας! Αυτές ο καταστάσεις είναι όνειδος για τη χώρα μας και μας γεμίζουν απελπισία τόσο για μας όσο και κυρίως για τα παιδιά μας".
Και η συνταγματική αρχή της ισότητας παραβιάζεται (άρθρο 4 του Συντάγματος), καθώς οι θρησκευτικές μειονότητες στην Ελλάδα υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν άδεια κατασκευής και λειτουργίας λατρευτικών χώρων, ενώ στην περίπτωση κατασκευής του Τεμένους ανέλαβε με πρωτοβουλία του το ίδιο το Κράτος την κατασκευή και λειτουργία, χωρίς να προηγηθεί κάποια αίτηση.
Επίσης, παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) καθώς δεν επέλεξε η Κυβέρνηση μια άλλη περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη από ότι η περιοχή του Βοτανικού για την κατασκευή του τεμένους.
Τέλος, επισημαίνουν ότι παραβιάζεται και το άρθρο 43 του Συντάγματος, καθώς για την κατασκευή του τεμένους έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση όπως έγινε στην προκειμένη περίπτωση. (ethnos on line)