Η εορτή της μνήμης του Αγ. Γεωργίου στο Β΄κοιμητήριο Πύργου-φωτο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/04/2015

Μέσα στην πανευφρόσυνη Αναστάσιμη και Πασχαλινή ατμόσφαιρα την οποία ζούμε αυτή την περίοδο εορτάστηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια, ιδιαίτερη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη και φέτος όπως κάθε χρόνο η μνήμη ενός εκ των πλέον λαοφιλών και μεγάλων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας, του Μεγαλομάρτυρος Άγιου Γεώργιου του Τροπαιοφόρου στον ομώνυμο Κοιμητηριακό Ιερό Ναό στο δεύτερο κοιμητήριο Πύργου Ηλείας.

 

Την Τετάρτη το εσπέρας παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετά αρτοκλασιών υπό πλειάδος Ιερέων της Πόλεως του Πύργου και όμορων ενοριών προεξάρχοντος του Αιδεσιμοτάτου π. Γρηγορίου Πάπαρη εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Παύλος Παγκράτης Καθηγητής Θεολόγος και Διευθυντής του Γυμνασίου Βουνάργου.

 

Μετά το πέρας του Εσπερινού έγινε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου και της Αναστάσεως στους δρόμους της ενορίας κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», η οποία έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην πανήγυρη, υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Ευστάθιου Θεοδόση. Την Ιερή Εικόνα του Μεγαλόμαρτυρος Αγίου Γεωργίου, ο οποίος λόγω του ότι είναι προστάτης του Στρατού Ξηράς, την έφεραν  επί των ώμων τους, οπλίτες του στρατιωτικού άγηματος της Σ. Ε. Τ.Η. Λ. Πύργου ενώ συμμετείχε και η Σχολή Γυμναστικής και χορού Πύργου «ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ», με παραδοσιακές στολές μεταφέροντας την εικόνα της Αναστάσεως. 

 

Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου στου οποίου την δικαιοδοσία ανήκει ο πανηγυρίζων Κοιμητηριακός Ιερός Ναός π. Νικόλαος Κατσηδήμας, κατακλείοντας την εσπερινή αυτή πανηγυρική σύναξη, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι προσήλθαν με τάξη και ευλάβεια για να προσκυνήσουν και να τιμήσουν τον τιμώμενο Άγιο Γεώργιο και να ζητήσουν την βοήθειά του. Ευχαρίστησε δε ωσαύτως εγκάρδια όλους αυτούς οι οποίοι συντέλεσαν με κάθε τρόπο στην επιτυχία και αυτής της Θρησκευτικής εκδήλωσης της ενορίας. 

 

Την Πέμπτη κυρία ημέρα της εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετʼ αρτοκλασιών υπό του οικείου εφημερίου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο κ. Παναγιώτης Κουής Καθηγητής Θεολόγος του Τρίτου Γυμνασίου Πύργου, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή, τη δύναμη και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, τα οποία εστηρίχθησαν στην Ανάσταση του Κυρίου. Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ της εορτής, με την τέλεση του Παρακλητικού Κανόνα του Αγίου Γεωργίου, υπέρ υγείας και θείας βοηθείας του σύμπαντος κόσμου.