Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίας Ελεούσης Κλεισούρας Μεσολογγίου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/04/2015

 

Πανηγυρίζει σήμερα Παρασκευή της Διακαινησίμου η ιστορική Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής - Αγίας Ελεούσης στο φαράγγι της Κλεισούρας στην Αιτωλοακαρνανία  στο ενδιάμεσο περίπου της διαδρομής Μεσολογγίου – Αγρινίου.

Την παραμονή τελέσθηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμάς. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ.Κοσμας αναφέρθηκε στην Ευαεγγελική περικοπή της Θείας Λειτουργίας της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

Ο Κύριος είπε, «….κινούμενος από θείο ζήλο και τιμή προς το Ναό των Ιεροσολύμων αλλά και έχοντας θεία εξουσία, εξεδίωξε τους βεβήλους εκ του Ναού και κανείς δεν τόλμησε να εκφράσει την παραμικρή αντίσταση…..Αν για το Ναό του τύπου, το Ναό των Εβραίων, τόσο αντέδρασε για την βεβήλωσή του ο Κύριος, πόσο πρέπει εμείς να σεβόμαστε, να ευλαβούμαστε, να τιμάμε τον ορθόδοξο χριστιανικό Ναό μας, να αποτρέπουμε την ανευλάβεια και την ασέβεια από τον Πανάγιο χώρο όπου λατρεύεται ο Τρισυπόστατος Θεός μας, όπου συνεχίζεται η θυσία του Γολγοθά, όπου αναπαύεται το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού μας……»

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε κληρικούς και λαϊκούς ιδιαιτέρως να ευλαβούνται τον Ιερό Ναό μας.

 

Το βράδυ της παραμονής, τελέσθηκε Ιερά Αγρυπνία – ολονυκτία, ενώ την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε η Ακολουθία του Όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία κατά την οποία προέστη και κήρυξε το θείο λόγο ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Επιφάνιος Καραγεώργος.

Ανήμερα της εορτής της Παναγίας καθώς και τις 2 επόμενες ημέρες που ακολουθούν (Σαββατοκύριακο του Θωμά) πλήθος πιστών απ’ όλα τα σημεία του νομού Αιτωλοακαρνανίας αλλά και διερχόμενοι την Εθνική οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων, προσέρχονται να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν τη βοήθεια της Θεομήτορος.