Το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/04/2015

Λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έφτασε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα και έγινε δεκτό με τιμές αρχηγού κράτους.

Νωρίς το πρωί αναχώρησαν για τα Ιεροσόλυμα προκειμένου να παραλάβουν το Άγιο Φως ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Πολιτείας ο βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης, γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας της Βουλής, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός.

Στις 12:30 οι μετέχοντες με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολούθησαν την τελετή του Αγίου Φωτός.

Το αεροπλάνο με την ελληνική αποστολή που μεταφέρει το Άγιο Φως από το Ισραήλ στην Αθήνα προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος με υποδοχή και τιμές αρχηγού κράτους.

Παρών στην τελετή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Απόδοση τιμών έγινε από τον μεικτό λόχο ΓΕΕΘΑ, δηλαδή άγημα και από τα τρία σώματα στρατού και τέσσερις εύζωνες. Δίπλα από το άγημα ήταν η μπάντα της Ελληνικής Αεροπορίας, ενώ ακούστηκε το εμβατήριο της σημαίας και ο εθνικός ύμνος. 

Μόλις άνοιξε η πόρτα του αεροσκάφους, το Αγιο Φως κατέβηκε στα χέρια του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου, αρχιμανδρίτη Δαμιανού, όπως προστάζει η παράδοση.

Στη συνέχεια με πτήσεις της Aegean και της Olympic Air διανέμεται σε 16 πόλεις της Ελλάδας.

Τα αεροσκάφη, τα οποία αναχώρησαν αμέσως μετά την άφιξη της αποστολής από τα Ιεροσόλυμα, θα επιχειρήσουν προς τρεις διαφορετικούς γεωγραφικούς τομείς και συγκεκριμένα: Ένα προς Αιγαίο, ένα προς Ιόνιο και ένα προς Κεντρική και Ανατολική Ελλάδα.

 

protothema.gr