Μια γροθιά στο στομάχι του εκκλησιαστικού μας κατεστημένου-Αρθρο του Σωτ.Τζούμα

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 29/12/2011

Του   ΣΩΤΗΡΗ ΤΖΟΥΜΑ, Επικοινωνιολόγου 

Δεν έχει  προλάβει να στεγνώσει , καλά- καλά, η υπογραφή απο την δικαστική απόφαση, που ήθελε τον Ηγούμενο Εφραίμ, έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού και τα.. "κροκοδείλια δάκρυα", των παντός είδους υποκριτών του δημόσιου βίου, έχουν πλημμυρίσει τους τηλεοπτικούς δέκτες μας!

Δεν θα κρίνω την απόφαση της Δικαιοσύνης, αυτή καθ´εαυτή,αν και θα μπορούσαν  οι κύριοι δικαστές που συμμετείχαν στο συμβούλιο,  να περιμένουν λίγο πριν εκδώσουν μια απόφαση, η οποία φυσικό ήταν να ηλεκτρίσει την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει όλο αυτό τον πανικό στο χριστεπώνυμο πλήρωμα. Εκτός κι αν ο στόχος τους ήταν να σκανδαλίσουν για μια φορά ακόμη το λαό μας και να τον αποπροσανατολίσουν απο τα πραγματικά του προβλήματα, για τα οποία την κύρια ευθύνη έχει το πολιτικό μας κατεστημένο.

Ειπώθηκε  πάντως, ως επιχείρημα, ότι οι Αγιορείτες  πατέρες  ακολουθούν το παλαιό εορτολόγιο και εορτάζουν τα  Χριστούγεννα με 13 ημέρες καθυστέρηση, οπότε η δικαστική απόφαση και όλη αυτή η ταραχή, δεν θα  προκαλούσε προβλήματα  στην αγιορείτικη παράδοση και στην εν γένει εκκλησιαστική ευταξία που διέπει την αγιορείτικη μοναδική αδελφότητα!!!

Μα είναι να γελάει κανείς με τέτοια επιχειρήματα όταν και οι πέτρες γνωρίζουν ότι οι Αγιορείτες Μοναχοί δεν περιμένουν τις  εορτές  για να απολαύσουν την θεία αποστολή τους, αλλά ζούν σε καθημερινή βάση, το μυστήριο  του Μοναχισμού και της  κατά Χριστόν Ζωής,και απολαμβάνουν  της θείας Ευχαριστίας και Μυσταγωγίας και μάλιστα" ως  αείποτε προσευχόμενοι δια τους μηδέποτε προσευχομένους!"

Και αυτό έπρεπε να το λάβει σοβαρά υπόψη της η κυρία Καλού, όταν συνέτασσε το δριμύτατο αυτό κατηγορώ κατά του Γέροντος Εφραίμ.Μπορεί ο άνθρωπος να φέρεται, αυτή τη στιγμή, ότι ενέχεται σε σοβαρότατα παραπτώματα για τα οποία θα πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, όπως όλοι οι κοινοί θνητοί...

Οι ενεχόμενοι πολιτικοί, όμως, απαλλάχθηκαν δια παντός!! Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ένοχος μόνο ο Γέροντας Εφραίμ και να εκφράζεται ο φόβος της επανάληψης τέτοιων αξιόποινων πράξεων μόνον απο εκείνον, όταν οι πολιτικοί που υποτίθεται του άνοιξαν τις πόρτες  και έβαλαν τις επίμαχες υπογραφές, κυκλοφορούν ελεύθεροι;;; Αυτό δεν το σκέφθηκε η κυρία Καλού όταν συνέτασσε το αυστηρό κατηγορώ της;;; Να θυμίσουμε ότι η κυρία Καλού είναι η ίδια δικαστής που εισηγήθηκε κατα παρόμοιο τρόπο και με το ίδιο σχεδόν σκεπτικό την προφυλάκιση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη για πολυ πιο μικρές κατηγορίες απο εκείνες του Εφραίμ.!!!

Σύμπτωση;;; Τυχαίο;;;

Δε νομίζω...!! Πάρτε τις αποφάσεις και διαβάστε το σκεπτικό και θα καταλάβετε πολλά!

Ίσως γιαυτό θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικός και ο Αεροπαγίτης,Πρόεδρος των Δικαστών, κύριος Αθανασίου Χαράλαμπος, ο οποίος  βιάσθηκε να υπερθεματίσει της απόφασης και να ζητήσει να σταματήσουν τις παρεμβάσεις οι επιτήδειοι, εντός και εκτός της Ελληνικής Επικράτειας...!

Αν έκανε τον κόπο  ο κύριος Αθανασίου,να διαβάσει τις πανομοιότυπες αποφάσεις της εγκρίτου συναδέλφου του, τότε είμαστε σίγουροι ότι όλος αυτός ο θόρυβος που προκλήθηκε και μάλιστα ειδικά για τον Γέροντα Εφραίμ, δεν είναι άνευ λόγου...

Κι ας έλθουμε τώρα στον θόρυβο αυτό.... Στα "κροκοδείλια δάκρυα" όπως τα ονομάσαμε, στην αρχή του κειμένου μας...

Τι ήταν αυτό για τον Εφραίμ;;;

"Εφραιμιάδα" το αποκάλεσαν ευφυώς ΤΑ ΝΕΑ, προχθές και όχι άδικα!!! Και δεν ομιλούμε για τα πνευματικά τέκνα του Εφραίμ που πήγαν να τον υποδεχτούν στη ΓΑΔΑ και να τον αποχαιρετήσουν ολίγον προ του εγκλεισμού του στον Κορυδαλλό! Ούτε για τους Μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου οι οποίοι έχουν χρόνια τώρα πατέρα και οδηγό τους τον Εφραίμ...

Αναφέρομαι στις απανωτές δηλώσεις των...  μεγαλόσχημων πατέρων της Εκκλησίας μας και στο θυμό που εξέφρασαν για την εξέλιξη του θέματος αυτού!!!

Όλοι είχαν άποψη και γνώμη... Όλοι είχαν κάτι να πούν... Όλοι είχαν κάτι να εκφράσουν και μάλιστα με θυμό!!

Κατ´αρχήν, πρέπει να πούμε ότι το όλο σκηνικό, μας εξέπληξε θετικά... Αίφνης, σκεφτήκαμε, οι άγιοι πατέρες μας αποφάσισαν να μας δείξουν τα φιλάδελφα αισθήματα τους τα οποία έχουν ερμητικά κλεισμένα στο ντουλάπι της ιστορίας;;; Τί έπαθαν έτσι ξαφνικά κι άρχισαν να διαδηλώνουν υπέρ του Εφραίμ;; Αλήθεια πού ήταν όλοι αυτοί όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος διεσύρετο - απο κάτι αποβράσματα και ήταν έτοιμος ακόμη και να παραιτηθεί για το καλό της Εκκλησίας και του ποιμνίου του- πού ήταν τότε όλοι αυτοί οι λαλίστατοι που σήμερα συμπαρίστανται στον Εφραιμ ;;; Μήπως ο Εφραιμ σκανδάλισε λιγότερο το λαό μας απ´οτι το εκκλησιστικό τσουνάμι του 2004-05, το οποίο ήταν μάλιστα τζούφιο προϊόν,το οποίο προκάλεσαν τεχνηέντως συγκεκριμένοι δάκτυλοι, με το αζημίωτο εννοείται!!!!

Πού ήταν όλοι αυτοί όταν έμπαινε στον Κορυδαλλό ο Μητροπολίτης πρώην Αττικής Παντελεήμων;;; Δεν ήταν κληρικός της Εκκλησίας μας αυτός και μάλιστα Επίσκοπος,λευκανθείς στην υπηρεσία της Εκκλησίας μας;; ´Η μήπως ο Αττικής σκανδάλισε περισσότερο το λαό μας;;; Μα το κατηγορητήριό του είναι σαφώς πιο ελαφρύ εκείνου του Εφραίμ!!! Μήπως ο Αττικής εκρίθη απο τους αγίους αδελφούς του a priori ένοχος, σε αντίθεση με τον Εφραίμ που θεωρείται προφανώς a priori αθώος!!!

Εκτός κι αν ο Αττικής έπρεπε να τιμωρηθεί, κυρίως,για τις περίφημες κασσέτες!!!

Οποία υποκρισία!!! Ας βγούν ένας ένας οι λαλίστατοι πατέρες μας να μας πούν την αλήθεια  για τότε και σήμερα... Και τι ακριβώς εννοούσαν με την τότε συμπεριφορά τους και την τώρα!!!

Κι ύστερα...." Ο αναμάρτητος, πρώτος τον λίθο βαλέτω"!!!! Ελάτε Αγιοι  Αρχιερείς, ευκαιρία να ανοίξουμε τα χαρτιά μας και να τα πούμε επιτέλους όλα!!! Μας έπνιξε η υποκρισία και η ιδιοτέλεια!!!

Μέχρι ο Μητροπολίτης Λεμεσού είχε άποψη, για  την Ελληνική Δικαιοσύνη και έκρινε την απόφαση, συμπαραστατούμενος στον Κύπριο αδελφό του Εφραίμ!!! Ποιός;;; Ο Άγιος Λεμεσού!!! Για τον οποίο συνήλθε.. Μείζων και Υπερτελής Σύνοδος στη Λευκωσία για να εξετάσει ειδικό θέμα!!!!

Και ασφαλώς κορυφαίος του χορού στις δηλώσεις και στις αντιδράσεις Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος!!

Πού ήταν τότε, ο ιδιαιτέρως θορυβώδης σήμερα Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ο οποίος την εποχή εκείνη, της φτιαχτής εκκλησιαστικής κρίσεως,  έφτασε στο σημείο να ζητήσει την  την παραίτηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου!!! Ποιού;;;; Του Χριστόδουλου που τον πήρε και τον έκανε Μητροπολίτη, παρά τις αντιδράσεις- στο παρασκήνιο έστω- πολλών Ιεραρχών οι οποίοι είχαν τις επιφυλάξεις τους για τα... Φιλοχριστοδουλικά αισθήματα που εξέφραζε προ της εκλογής του ο κύριος Νικόλαος!! ´Η μήπως τα ξεχάσατε όλα αυτά;;; ΟΧΙ εμείς δεν τα ξεχάσαμε κι ούτε θα τα ξεχάσουμε!!!  Και ευκαίρως-  ακαιρως, θα τα θυμίζουμε!!!

Τί έκανε, αλήθεια, τότε ο Άγιος Μεσογαίας και όλοι εκείνοι που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για τον Εφραίμ, όταν εθυσιαζότανε, ως άλλη εκκλησιαστική Ιφιγένεια, ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος,νύν Βρεσθένης Θεόκλητος για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να αποσοβηθεί η κρίση που συγκλόνιζε τότε την ελληνική κοινωνία, ελλείψει άλλου μεγάλου θέματος στην επικαιρότητα!!

Μήπως δεν τους το επέτρεπαν λόγοι συνειδήσεως, όπως έλεγαν με  περισσή θρασύτητα τότε;;; Γνωρίζουν,άραγε, τί συνειδήσεις έπρεπε να κάμψει και τι..."κατουρημένα ράσα" έπρεπε να παρακαλέσει, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος,για να  κάνει   Αρχιερείς, πολλούς απ´αυτούς που τότε σιωπούσαν γιατί φοβότανε, ενώ σήμερα είναι λαλίστατοι;;; Και μετά σου λένε είμαστε ευγνώμονες στον Χριστόδουλο!!! Πότε;;; Τώρα, κατόπιν εορτής;;;Αιδώς!!!

Για να θυμίσω, εν τέλει, και την περίπτωση του Αρχιμ. Ιάκωβου Γιοσάκη, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του το εξής μεγάλο ρεκόρ...: Να τον κατηγορεί η Δικαιοσύνη της πατρίδας του, χάρις συγκεκριμένων,όπως αποδεικνύεται εΚ των υστέρων, σκοπιμοτήτων, για να τον αθωώνει στη συνέχεια πανηγυρικά!   Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να τον έχει δικαιώσει και στις τρεις πρόσφυγες του  και  μάλιστα επιβάλλει στην Ελλάδα  υψηλότατεσ χρηματικές αποζημιώσεις  για προηγούμενες  κακοδικίες εις βάρος του εν λόγω κληρικούς !!!

Αλήθεια πού ήταν όλοι αυτοί για να πουν μια λέξη συμπόνιας για τον συγκλησικό τους για τα χρόνια που δοκιμάζεται;;; Ή μήπως τα παραπτώματα του ενός υστερούν έναντι του άλλου;; Πού είναι όλοι αυτοί που σήμερα οργιάζουν με δηλώσεις για τον Εφραίμ, όλα αυτά τα χρόνια της δοκιμασίας ενός συνανθρώπου τους;;  Εχουν περιορίσει την φιλανθρωπία της Εκκλησιάς στα συσσίτια και την ελεημοσύνη!!

Δεν θέλουν να ασχοληθούν με τέτοιες περιπτώσεις  ίνα μη μιανθωσι... Κι αυτά που διδάσκουν τον απλό κόσμο, ουδόλως τα λαμβάνουν υπόψη, γιατί ισχύουν  μόνο για τους άλλους,και  όχι γιαυτούς!! Όταν τα έλεγε ο  Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, τα έλεγε για άλλους, όχι για τους αγίους Αρχιερείς μας! Αυτοί είναι πάντα και σε όλα τα θέματα υπεράνω!!και παίρνουν θέση, κατά το δοκούν και μόνον όταν δεν  φοβούνται και είναι καρατσεκαρισμένο οτι δεν κινδυνεύουν!!

Επανερχόμενοι στο θέμα μας να επαναλάβουμε ότι  η θέση του Γέροντα Εφραίμ είναι δυσχερέστατη,απο κάθε πλευρά και κυρίως απο δικονομικής οπτικής γωνίας!

Η υπόθεση αυτή  είναι μιά ακόμη ιστορία, η οποία θα αντιμετωπισθεί με την συνήθη ελληνική υστερία!

Τόσο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, όσο και τώρα την αντιμετωπίζουμε με τη γνωστή ελληνική υπερβολή με την οποία αντιμετωπίζουμε τα πράγματα όταν είναι στην αρχή τους!

Μετά τα ξεχνάμε για να τα ξαναθυμηθούμε πάλι, όταν συμβεί κάτι που θα μας προκαλέσει!!

Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα παραπάνω! Απλά συνιστώ ψυχραιμία και υπομονή και ο Καλός Θεός μας θα μας δείξει το δρόμο!!

Συγχαρητήρια σε όσους δεν έλαβαν δημοσίως θέση και δεν έκριναν την απόφαση!

Διπλά συγχαρητήρια στον οικουμενικό πατριάρχη κύριο Βαρθολομαίο που δεν έκανε καμμιά απολύτως δήλωση ούτε ο ίδιος ούτε κύκλοι προσκείμενοι στο Πατριαρχείο!! Οι Θεσμοί, αν μη τι άλλο, πρέπει να έχουν μεταξύ τους αλληλοσεβασμό!!

Δεν μας έμεινε και τίποτα άλλο!! Ίσως το καταλάβουν κάποτε αυτό και οι  περιφερόμενοι απο κανάλι σε κανάλι πολιτικοί μας!!!

Το είπαν άλλωστε και αυτό πριν απο μας: πόσο πιο σημαντική χώρα θα ήταν η  Ελλάς, αν οι πολιτικοί της ήξεραν να σέβονται και να τιμούν τους θεσμούς!!!