Η κρίση «κάνει» τους νέους Ελληνες παπάδες

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 30/03/2015

(αναδημοσίευση από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) «Απαιτείται αφοσίωση. Είναι απόφαση ζωής να γίνεις ιερέας. Δεν σε παίρνει να γυρίσεις πίσω» εξομολογείται στην «Κ», ο 34χρονος Νικόλαος Σαμόλης. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας, σήμερα εργάζεται στον χώρο εστίασης σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας και τα τελευταία χρόνια ακολούθησε την «Κλήση του Θεού», όπως αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, για να γίνει ιερέας. «Δεύτε οπίσω μου και ποιήσω υμάς αλιείς ανθρώπων» ήταν το μήνυμα του Κυρίου. «Η Εκκλησία μας, συνεχίζοντας αυτή την παράδοση, καλεί τα τέκνα Της "εκ του κόσμου" για να διακονήσουν το ιερό θυσιαστήριο. Το κάλεσμα του Θεού, δηλαδή η "Κλήση", τιμά ιδιαίτερα τους προσερχομένους στην Ιεροσύνη, επειδή ο Θεός Πατέρας επιλέγει, "καλεί" ανάμεσα σε χιλιάδες νέους» λέει η Ιερά Σύνοδος. Και το ενδιαφέρον για μια θέση ιερέα έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. «Ο αριθμός των αιτήσεων έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε μία τριετία» ανέφερε στην «Κ» ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Συμεών Βολιώτης.

Ειδικότερα, ενώ προ τριετίας οι αιτήσεις για το Εργαστήριο Υποστήριξης Υποψηφίων Κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ήταν περίπου δεκαπέντε, φέτος ξεπέρασαν τις πενήντα. Η σημαντική αύξηση αποδίδεται στον πολλαπλό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στην αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και των προσωπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι. «Με ενδιαφέρει πολύ το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Θα ήθελα να γίνω κληρικός σε νοσοκομείο για να προσφέρω στήριξη στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Κάνω την προσευχή μου γι’ αυτό και ό,τι αποφασίσει ο Θεός» τονίζει ο κ. Σαμόλης.

Σύμφωνα με τον πατέρα Συμεών, μπορεί οι τέσσερις Εκκλησιαστικές Ακαδημίες της Ελλάδας να είναι φυτώρια για τους μελλοντικούς ιερείς, όμως η φοίτηση σε αυτές δεν είναι προϋπόθεση. Ιερείς μπορούν να γίνουν όλοι οι κάτοχοι πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αρκεί να πληρούν ορισμένες ποιοτικές προϋποθέσεις. «Απαιτείται περίοδος γνωριμίας και δοκιμασίας του νέου υποψηφίου και η συμμαρτυρία-πρόταση του πνευματικού, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος ο υποψήφιος από τις χιλιάδες που έχουν το λειτούργημα της πνευματικής πατρότητας» όπως λέει ο πατέρας Συμεών. Ενα «φίλτρο» για την προετοιμασία και την κατάρτιση των υποψηφίων ιερέων είναι το Εργαστήριο της Αρχιεπισκοπής, όπου η φοίτηση είναι τριετής, δωρεάν, και όπου οι μαθητευόμενοι λαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση, κάνουν πρακτικά μαθήματα σχετικά με το ιερατικό λειτούργημα, ενώ πραγματοποιούν πρακτική άσκηση σε χώρους ποιμαντικής διακονίας όπως είναι τα συσσίτια, τα νοσοκομεία, οι χώροι φιλοξενίας αστέγων, οι φυλακές. Ανάλογα σεμινάρια διοργανώνονται σε μητροπόλεις ανά τη χώρα. «Μετά τη μαθητεία, και εφόσον συντρέχουν οι άλλες προϋποθέσεις νόμου και ιερών κανόνων, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να χειροτονηθεί ιερέας» παρατηρεί ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής.

Οι σπουδές στο Εργαστήριο είναι τριετείς, όμως εάν ένας υποψήφιος θεωρηθεί έτοιμος μπορεί να χειροτονηθεί νωρίτερα. Προ ημερών χειροτονήθηκε διάκονος στα Βριλήσσια ο 38χρονος Πελοπίδας Βουρνάς, το πρώτο πτυχίο του οποίου ήταν Ηλεκτρολογίας και τώρα σπουδάζει στη Θεολογική Αθηνών. «Από 12 χρόνων, όταν πρωτοπήγα στο κατηχητικό, μου άρεσε ο χώρος της εκκλησίας, η ενασχόληση με τα του Θεού, να βοηθάς συνανθρώπους». Σήμερα, ο κ. Βουρνάς εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς -λόγω της δημοσιονομικής λιτότητας- διορισμοί ιερέων δεν γίνονται, παρότι υπάρχουν περί τις 500 εφημεριακές θέσεις κενές σε όλη τη χώρα, ενώ υπάρχουν περίπου 10.000 κληρικοί. Μάλιστα, πολλοί χειροτονημένοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Η Ιερά Σύνοδος, πάντως, απευθυνόμενη στους νέους ιερείς και τους υποψηφίους αναφέρει ότι «επιθυμούμε το ιερό θυσιαστήριο να σας μαγνητίζει, έως ότου φθάσει η ευλογημένη ημέρα, όπου το χέρι του Επισκόπου θα σας οδηγήσει στο "εσώτερον του καταπετάσματος"».

Έντυπη