Ανάστατη η Μονή Βατοπαιδίου από την απόφαση προφυλάκισης του Εφραίμ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 23/12/2011

Ανάστατη είναι η Μονή Βατοπαιδίου από την απόφαση για προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών υπό της προεδρία της κυρίας Ευγενίας Κακαβά. Είναι άγνωστο αν ο αρχιμανδρίτης οδηγεί στις φυλακές ή τεθεί υπό περιορισμό στο μοναστήρι του.Το Συμβούλιο ήρε τη διαφωνία της ανακρίτριας κυρίας Ειρήνης Καλού και του εισαγγελέα Ι. Ματζούνη μετά την απολογία του αρχιμανδρίτη πριν από δύο εβδομάδες.

Η ανακρίτρια είχε προτείνει την προφυλάκιση του επικεφαλής της Μονής Βατοπαιδίου ο οποίος κατηγορείται για συνέργια σε απάτη, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πλαστογραφία και σύσταση συμμορίας. Ο κ. Ματζούλης αντίθετα, είχε προτείνει την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης200.000 ευρώ. Και ο εισηγητής στο Συμβούλιο ήταν υπέρ της προφυλάκισης του Αρχιμανδρίτη.

Με τον δραματικό αυτόν τρόπο τελειώνει η προδικασία του μεγάλου σκανδάλου το οποίο, σύμφωνα με πολλούς, αποτέλεσε και την αιτία των πρόωρων εκλογών το 2009 και της πτώσης της κυβέρνησης Καραμανλή.

Οι πολιτικοί εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, παρά την απόφαση της ελληνικής Βουλής για την παραπομπή τους, δεν ελέγχθηκαν ποτέ λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους. (με πληροφορίες από το Βήμα online)