Κοντά στους αδυνάμους ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 21/12/2011

Την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου και ώρα 9.30 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος επισκέφθηκε, εν όψει των Χριστουγέννων, τις Δικαστικές Φυλακές Κέρκυρας, όπου μοίρασε δέματα αγάπης συγκεντρωμένα από τις Ενορίες της τοπικής Εκκλησίας προς τους κρατουμένους.

Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε το Ψυχιατρείο, το Γηροκομείο, το Ψυχιατρείο, το Δημοτικό Γηροκομείο και το Γηροκομείο των Ρωμαιοκαθολικών και την Πολυκλινική.

Την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 θα  επισκεφθεί το Νοσοκομείο Κέρκυρας, με σκοπό να ευχηθεί στους ασθενείς, τους τροφίμους αλλά και τους εργαζόμενους για τις άγιες ημέρες.

Εξάλλου ανήμερα των Χριστουγέννων ο Σεβασμιώτατιος θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο, το Ίδρυμα Χρονίως Πασχόντων της Ι. Μητροπόλεως «Η Πλατυτέρα».
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου, στις  5 μ. μ.  θα τελεσθεί στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Θαυματουργού Σπυρίδωνος ο Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής των Χριστουγέννων, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Τον Πανηγυρικό εις την Γέννηση του Χριστού θα εκφωνήσει ο Πρωτ. Σπυρίδων Προβατάς, Αρχιερατικός Επίτροπος Κερκυραίων.

Το πρωί της 25ηςΔεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει  στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης

Την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Ποταμού.

Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα αγιώνυμο Ι. Ναό στους Βαρυπατάδες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 στις 6μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ν. Οδηγητρίας Λευκίμμης οι νέοι των ενοριών της περιοχής παρουσιάζουν τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή τους. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος.

Το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, στις 12μ.μ. στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως  θα πραγματοποιηθεί από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας κ. Νεκτάριο η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας για τον κλήρο, το λαό και τις Αρχές της Κέρκυρας.

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2011

 

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

 

Σε μία πραγματικότητα, η οποία πόρρω απέχει από το κλίμα της χαράς, της παιδικότητας, της αγάπης, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας καλεί να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα. Και είναι ίσως μία μεγάλη ευκαιρία, όσο και αν αυτό ηχεί παράδοξο, να προσδιορίσουμε το νόημα της μεγάλης αυτής εορτής της πίστεώς μας και να το ξεχωρίσουμε από τον τρόπο με τον οποίο και ως κοινωνία και ως άνθρωποι είχαμε συνηθίσει να την εορτάζουμε, αφημένοι στην εξωτερική προσέγγιση των δώρων, των στολιδιών, των τραγουδιών, της σχόλης. Βεβαίως, κάθε εορτή στην παράδοσή μας καλώς έχει και τα ωραία έθιμα που την συνοδεύουν, ενώ η επαφή μας με την παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα έχει επιτρέψει να παρεισφρύσουν και άλλες συνήθειες, που δεν είναι εύκολο, ίσως ούτε και σκόπιμο, να αποβληθούν. Ωστόσο, χρειάζεται να βλέπουμε και το βαθύτερο περιεχόμενο, τι γιορτάζουμε και ποιά σημασία έχει η εορτή για τη ζωή μας, για να μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία που θα μας επιτρέψουν, ενταγμένοι στη ζωή της Εκκλησίας, να βρούμε την αληθινή χαρά που θα μεταμορφώσει την ύπαρξή μας.

«Εναπογραφόμενος Χριστέ, δούλοις τω του Καίσαρος, δι’ ευσπλαχνίαν προστάγματι, έρχη χαρίσασθαι την ελευθερίαν, την ζωήν και λύτρωσιν, αγνώμοσιν οικέταις μακρόθυμε, τοις προσκυνούσι σου, τα σωτήρια Γενέθλια, του ελθόντος σώσαι τας ψυχάς ημών», μας λέει ένας ωραίος ύμνος της Εκκλησίας (Στιχηρόν Εσπερινού Κυριακής προ Χριστού Γεννήσεως). Ο Χριστός ήλθε από ευσπλαχνία στον κόσμο και απογράφηκε μαζί με τους άλλους ανθρώπους, υπακούοντας στο πρόσταγμα του Καίσαρος, για να χαρίσει την ελευθερία, τη ζωή και την λύτρωση, στους αγνώμονες, οι οποίοι, παρόλα αυτά, προσκυνούν τα Γενέθλια Αυτού που ήλθε για να σώσει τις ψυχές μας.

Εορτάζουμε την ενανθρώπηση του Θεού, η οποία έγινε εν ταπεινώσει και σιγή. Η είσοδος του Χριστού στο χρόνο της ζωής μας αποτελεί μυστήριο μυστηρίων, μία ανεπανάληπτη επανάσταση που ανατρέπει κάθε δεδομένο της λογικής μας. Δεν ανέτρεψε όμως τα δεδομένα του κόσμου μας με την ισχύ και την βία. Ο Χριστός ήρθε να ευαγγελίσει στους ανθρώπους την ελευθερία από τα πάθη, από κάθε τι που δεσμεύει την ύπαρξη και την κρατά καθηλωμένη σε εξαρτήσεις, όπως οι βιοτικές ανάγκες, η επιθυμία για πρόσκαιρη ηδονή, η χρήση του άλλου προς ίδιον όφελος. Ήρθε να ευαγγελίσει στους ανθρώπους την ζωή ως κοινωνία με τον Θεό, ως αγάπη, ακόμη και για τους εχθρούς, ως ανάσταση από τον θάνατο κάθε μορφής. Ήρθε να ευαγγελίσει στους ανθρώπους την λύτρωση από το ψέμα, το άγχος, τον φόβο, την κακία. Όχι γιατί όλα αυτά θα εξαφανίζονταν, αλλά γιατί με την πίστη σ’ Αυτόν και την σχέση μαζί Του τίποτε από αυτά δεν καταβάλλει τον άνθρωπο, ακόμη κι αν τον ταλαιπωρεί.

Παρά τις αλλαγές που έγιναν ανά τους αιώνες, βλέπουμε ότι η αμαρτία εξακολουθεί να παραμένει στο κέντρο της ζωής μας. Οι βιοτικές μέριμνες να μας γεμίζουν έγνοιες. Η κάθε μορφής κρίση να μας φορτώνει με το άχθος της αγωνίας για το μέλλον. Μήπως τελικά ο κόσμος μας εξακολουθεί να φαίνεται αγνώμων προς Αυτόν που πτώχευσε ως προς την φύση Του και προσέλαβε την δική μας, για να μας οδηγήσει στη θέωση; Ας αναρωτηθούμε λοιπόν πόσο θέλουμε το μυστήριο της κοινωνίας μαζί Του, το ευαγγέλιο της ελευθερίας, της ζωής και της λυτρώσεως να αγγίξει την δική μας ζωή, πόσο θέλουμε να πλουτίσουμε πνευματικά μέσα από την σχέση με Εκείνον στη ζωή της Εκκλησίας και ας εορτάσουμε τα σωτήρια Γενέθλιά Του με λιγότερο θόρυβο και περισσότερο προβληματισμό. Όχι απορρίπτοντας την χαρά, αλλά εντρυφώντας στο ολοκληρωμένο νόημά της που έχει να κάνει με τον τρόπο της Εκκλησίας, την Θεία Λειτουργία, την κοινότητα της ενορίας, την συνάντηση με τον συνάνθρωπό μας, αλλά και με την στροφή στον εαυτό μας για να οικειοποιηθούμε το ευαγγέλιο που ο γεννηθείς Κύριος μας προσφέρει. Και τότε θα δούμε ότι η όποια κρίση, όσο ανυπέρβλητη και αν δείχνει, εξ αιτίας και της σκληρότητας των ισχυρών της γης, δεν θα μας καταβάλει, αλλά θα γίνει ευκαιρία, μέσα από την ελπίδα στον Θεό, να αντέξουμε και να ανοιχτούμε στην οδό της μεταμορφώσεως των καρδιών μας!

Χρόνια Πολλά κι ευλογημένα! Ο τεχθείς Κύριός μας να μας ενισχύη και να μας λυτρώνη!

 

Μετά πατρικών ευχών και της εν Χριστώ γεννηθέντι αγάπης,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 

 

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΩ ΝΕΩ ΕΤΕΙ 2012

 

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

 

Η είσοδός μας στον νέο χρόνο μας βρίσκει προβληματισμένους για την πορεία της ζωής μας, για την κρίση την οποία διερχόμεθα, για τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούμαστε να εργαστούμε και να αντέξουμε στις ποικίλες δοκιμασίες του παρόντος αιώνος. Παράλληλα, καθώς αισθανόμαστε τον χρόνο να περνά, καλούμαστε να δούμε το βαθύτερο νόημα της ζωής μας, ώστε να γνωρίζουμε γιατί ζούμε και που πορευόμεθα στον κόσμο αυτό, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε αληθινό προσανατολισμό, ο οποίος θα μας βοηθήσει να ερμηνεύσουμε την ζωή μας, να γνωρίσουμε τι μας δίδει αληθινή χαρά, αλλά και πως δεν θα καταβληθούμε από τα βάρη της πορείας και της εποχής μας.

Σε ένα από τα πιο ωραία βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, τον σοφό Εκκλησιαστή, βρίσκουμε κάποιες ωραίες σκέψεις, οι οποίες πηγάζουν από την σχέση του ιερού συγγραφέα με τον αληθινό Θεό και τις οποίες μοιραζόμαστε μαζί σας ως όπλο πνευματικό, μεταξύ άλλων, για τη νέα χρονιά:

«Τοις πάσι χρόνος και καιρός τω παντί πράγματι υπό τον ουρανόν. Για όλα όσα γίνονται στον κόσμο υπάρχει ο ορισμένος χρόνος και σε κάθε τι το οποίο γίνεται κάτω από την σκέπη του ουρανού πρέπει να δοθή η ευκαιρία να πραγματοποιηθή. Υπάρχει ο καιρός της δημιουργίας και ο καιρός του θανάτου. Καιρός για να γκρεμίσουμε ο,τι είναι άχρηστο και να χτίσουμε ο,τι μας χρειάζεται. Καιρός που πρέπει να κλάψουμε και καιρός για να χαρούμε. Καιρός για να φροντίσουμε να ζητήσουμε και καιρός που θα χάσουμε. Καιρός που θα διακόψουμε τις σχέσεις μας και καιρός που θα επανασυνδεθούμε με τους ανθρώπους, καιρός που πρέπει να σιωπήσουμε και καιρός που μπορούμε να μιλήσουμε. Καιρός να δείξουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους και καιρός να μισήσουμε τα έργα της αμαρτίας, καιρός να πολεμήσουμε και καιρός να ειρηνεύσουμε. Όλα όσα δημιούργησε ο Θεός τα έκαμε «καλά λίαν» και το καθένα στον καιρό του και έβαλε την έννοια του χρόνου στην σκέψη των ανθρώπων. Δεν μπορεί όμως ο άνθρωπος να κατανοήσει το έργο του Θεού από την αρχή μέχρι το τέλος, να συλλάβει στην πληρότητά του το σχέδιο του Θεού για τον κόσμο, αλλά και το νόημα της ιστορίας μέχρι την τελευταία λεπτομέρειά της. Όσα εποίησε ο Θεός αυτά θα είναι αιώνια και αμετακίνητα. Στα έργα του Θεού δεν μπορεί κανείς να προσθέσει η να αφαιρέσει, όμως τα πάντα ο Θεός τα δημιουργεί η τα επιτρέπει, ώστε οι άνθρωποι να φοβούνται Αυτόν και να υποτάσονται στο θέλημά Του» (Εκκλησ. 3, 1-14).

Ας είμαστε λοιπόν βέβαιοι ότι ο Θεός μας αγαπά. Για μας άλλωστε έγινε άνθρωπος. Για μας σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Για μας θα ξαναέρθει στο τέλος του χρόνου και της Ιστορίας. Κι εμάς δεν θα μας εγκαταλείψει, αν εμείς Τον ζητούμε στον καιρό, στον χρόνο που μας δίδεται για να Τον συναντήσουμε μέσα από κάθε έργο που γίνεται κατά το θέλημά Του, όπως και μέσα από κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, στο οποίο Εκείνος αναπαύεται. Και ας μην φοβηθούμε τις δυσκολίες. Ας γκρεμίσουμε ο,τι μας αποξένωσε από την αλήθεια, νοοτροπίες αμαρτωλές, τρόπους ζωής που μας ξεγέλασαν, ιδέες που μας απογοήτευσαν. Και ας εργαστούμε για να οικοδομήσουμε, στην σιωπή της προσευχής και στον φωτισμό που μας δίδει ο λόγος και η ζωή της Εκκλησίας μας. «Ο Θεός έδωσε στον άνθρωπο που είναι αγαθός ενώπιόν Του, σοφία και γνώση και χαρά» (Εκκλησ. 2,26). Ας βυσσοδομούν οι αντίθετες και αντίθεες δυνάμεις. Με εμπιστοσύνη στον Δωρεοδότη Κύριο θα αντέξουμε!

Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

 

Μετά πατρικών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης,

 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+Ο ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΠΑΞΩΝ & ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

 

 Εκ του Γραφείου Τύπου