Πρόταση του μητροπολίτη Χίου για τα φτωχά ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/12/2011

Εντυπωσιάζει με την απλότητα του χαρακτήρα του και την ευθύτητα στις απαντήσεις του ο μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Ο νέος μητροπολίτης δίνει απαντήσεις σε πολλά θέματα όπως για τα «τυχερά» των κληρικών λέγοντας «εάν κάποιος έχει την ευχαρίστηση να δώσει, ας δώσει», για τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν αλλά δεν έχουν χρήματα για το γάμο, για την ανεργία που πλήττει τη νεολαία της Χίου, για τα άμφιά του και για πολλά άλλα. Όσο για τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο του: Τηλεόραση βλέπει σπάνια, αλλά διαβάζει εφημερίδες και κάθε βράδυ δύο ώρες ένα βιβλίο…Σερφάρει και στο διαδίκτυο και εκτός από τις σελίδες εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, περιηγείται και σε αντίστοιχες φιλολογικού και κλασικού αθλητισμού.

Παρακάτω ας δούμε επιγραμματικά κάποια από αυτά που «εξομολογήθηκε» στον Δημήτρη Φρεζούλη, στα πλαίσια της εκπομπής «Ανθρώπινες Διαδρομές». (πηγή Σύνδεσμος Κληρικών Χίου)

 

Τα φακελάκια

Για τα «τυχερά» των κληρικών που μεταφράζονται σε φακελάκια; Δεν είναι αναγκαία ούτε απαραίτητα. Οι κληρικοί έχουν οικογένειες με ανάγκες και εάν κάποιοι θέλουν να τους δώσουν ένα δώρο είναι ευλογία θεού. Ουδέποτε όμως πρέπει να τα επιδιώκουν και να τα ζητάνε. Δεν θα ζητούν τίποτα. Εάν κάποιος έχει την ευχαρίστηση να το δώσει, ας το δώσει.

Τα μυστήρια

Οι γάμοι και οι βαπτίσεις μπορούν να γίνονται μέσα στη θεία λειτουργία. Μάλιστα ο ίδιος προσφέρθηκε να παντρέψει δύο νέα παιδιά κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και ακόμα, εάν δεν είχαν την οικονομική άνεση, να πληρώσει από την τσέπη του και τα απαιτούμενα παράβολα. 

Άμφια και μίτρα

Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια στα άμφια του Σεβασμιότατου. Μάλιστα όταν τα παρήγγειλε τον κορόιδευαν για την ασημαντότητά τους. Αναπαύεται όταν λειτουργεί με τα πιο απλά άμφιά του και η μίτρα του είναι από τις πιο απλές και δεν τη φορά συνέχεια. Πάντως καλό είναι να ξέρουμε ότι αυτή η όποια πολυτέλεια έχει τις ρίζες της στα βυζαντινά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο Μέγας Βασίλειος κυκλοφορούσε με ένα τριμμένο ράσο, όταν ιερουργούσε φορούσε την πολυτελέστατη στολή του…

Συστράτευση 

Συστρατεύεται με τους πολιτειακούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της ανεργίας που αποτελεί μια μεγάλη μάστιγα. Έχει και ο ίδιος κάποιες ιδέες για την καταπολέμηση της ανεργίας (εκμετάλλευση τοπικών φυσικών προϊόντων, βιοτεχνίες παραδοσιακών στολών κ.ά.). Είναι ένα πρόβλημα που τον απασχολεί και τον στενοχωρεί γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τα παιδιά που τον επισκέπτονται και του ζητούν δουλειά…