Θεία Λειτουργία με...security

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 16/02/2011

Παρουσία ανδρών εταιρείας security πραγματοποιούνται πλέον τις Κυριακές οι λειτουργίες στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά καθώς η προσέγγιση σ' αυτόν έχει γίνει φόβος και τρόμος για τους πιστούς λόγω της δράσης στον περίβολο του επαιτών και μικροαπατεώνων που καραδοκούν για να αρπάξουν τσάντες και πορτοφόλια.

Το θράσος όλων αυτών των ατόμων που μαζεύονται καθημερινά έξω από τον Άγιο Μηνά, λειτουργώντας πλέον ως επαγγελματίες κι όχι επειδή θέλουν να εξασφαλίσουν χρήματα για ένα κομμάτι ψωμί, είναι τόσο μεγάλο που όταν τελούνται μυστήρια, όπως γάμοι και βαπτίσεις, προσποιούνται τους καλεσμένους, αρπάζουν τα δώρα και γίνονται καπνός.
 
Δεν διστάζουν ακόμα και τις σακούλες με τα πρόσφορα να αρπάξουν ώστε να αφαιρέσουν από το εσωτερικό τους τα χρήματα που έχουν βάλει οι πιστοί και μετά σαν να μην τρέχει τίποτα επιστρέφουν μόνο τα πρόσφορα στην εκκλησία.
 
Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη ο εφημέριος του Ναού Πατήρ Μανόλης Σταυρουλάκης, με αφορμή την κλοπή χθες το πρωί τσάντας από  γυναίκα που είχε μπει μέσα στον Άγιο Μηνά για να ανάψει το κερί της και άφησε για δευτερόλεπτα αφύλακτα τα προσωπικά της αντικείμενα, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί εκεί καθημερινά.
 
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αναγκάζονται τις Κυριακής για να αισθάνονται ασφαλείς οι πιστοί να τοποθετούν security έξω από το Μητροπολιτικό Ναό αφού η παρουσία επαιτών είναι τόσο έντονη και όλοι γνωρίζουν πως με την πρώτη ευκαιρία θα αρπάξουν και τσάντες και πορτοφόλια και ότι άλλο βρουν.
 
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα συμβεί μόλις περάσει ο χειμώνας και αρχίσουν να έρχονται στον Άγιο Μηνά και γκρουπ με τουρίστες, οι οποίοι θα βλέπουν αυτή την εικόνα και ενδεχομένως να  πέσουν κι εκείνοι θύματα κλοπής.
 
Οι ιερείς του Ναού εξάλλου συχνά  ενοχλούνται από τα άτομα αυτά και κάποιες φορές δέχονται και απειλές για να τους δώσουν χρήματα ενώ είναι αξιοσημείωτο το γεγονός του ότι όταν προσκαλούν όσους επαιτούν στο συσσίτιο της Ενορίας δεν πάνε αφού στόχος τους είναι μόνο τα χρήματα.
 
Μάλιστα τακτικά οι ιερείς βλέπουν σε κοντινές αποστάσεις να παρακολουθούν τη δράση των επαιτών πρόσωπα που προφανώς έχουν διαφόρων ειδών συναλλαγές μαζί τους κι αυτό τους ανησυχεί ακόμα περισσότερο.
 
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου Γιάννης Μεσοδιακάκης αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος κι επισημαίνει πως από μέρους της Αστυνομίας γίνεται ότι είναι εφικτό όμως τους δένει τα χέρια το γεγονός του ότι τη μια μέρα συλλαμβάνουν αυτά τα  άτομα και την επόμενη λόγω νομοθεσίας είναι υποχρεωμένοι να τα αφήσουν ελεύθερα.
 
Η δε πλειοψηφία τους είναι μικροεγκληματίες είτε από χώρες της ΕΕ ή από άλλες για τους οποίους δεν μπορεί να λειτουργήσει η απέλαση.
 
Τόσο ο ίδιος πάντως όσο και ο εφημέριος του Αγίου Μηνά συστήνουν στους πιστούς να μην δίνουν χρήματα στους επαίτες γιατί δεν βοηθούν έτσι στο να σταματήσει η δράση τους.(πηγή goodnet.gr)  ()