Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ποια Ελλάδα οραματιζόμαστε για το 2021;»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/03/2015
 
Σε πανηγυρικό κλίμα η Τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την διπλή μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, εορτές τις οποίες το Έθνος προσφυώς συνέδεσε, για να διασώσει την καθαρή συνείδηση των επαναστατημένων Ελλήνων ότι ο Αγώνας έγινε πρώτα υπέρ πίστεως και έπειτα υπέρ πατρίδος, αλλά και την ευγνωμοσύνη τους για την διαρκή βοήθεια και προστασία του Θεού και της Εκκλησίας στο σκλαβωμένο Γένος.
 
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου, παρουσία πλήθους ευσεβών Χριστιανών. Το παρών έδωσαν, επίσης, οι Βουλευτές Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Συμεών Μπαλής και Χρήστος Μπουκώρος, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών.
 
Στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι «η Παναγία μας γίνεται η αφορμή του μεγίστου γεγονότος της Θείας Ενανθρωπήσεως και προσφέρει σε όσους έχουν την προϋπόθεση γεύση αιωνιότητας. Η προϋπόθεση είναι η πίστη, μέσα από την οποία πηγάζει η όντως χαρά. Ο άνθρωπος της λογικής δε μπορεί να νιώσει αυτή τη χαρά, γιατί δεν μπορεί να υπερβεί τα ανθρώπινα στεγανά, η λογική του δε δίνει απαντήσεις, γιατί θέλει αποδείξεις. Η ψυχή, όμως, λειτουργεί με άλλο τρόπο, που φεύγει από τη λογική, χωρίς να είναι παράλογος, αλλά υπέρλογος και οδηγεί στην αλήθεια… Η σημερινή γιορτή είναι το ευαγγέλιο της χαράς για την ελευθερία του ανθρώπου από τα δεσμά που τον χωρίζουν από τον Θεό και τον εαυτό του, εξαιτίας της άρνησης της αγάπης του Θεού, που είναι η αμαρτία…».
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έστρεψε τον λόγο του στην Εθνική μας εορτή, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται απλώς για ένα γεγονός μνήμης, αλλά για έναν ιστορικό σταθμό στον οποίο καλούμαστε να εμβαθύνουμε, για να σταθούμε στο παρόν και να οραματιστούμε και πάλι το μέλλον μας. Ποιοί ήταν οι παράγοντες που έφεραν το θαύμα της απελευθέρωσης, μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς; Ο πρώτος ήταν το ομόθρησκον. Οι σκλαβωμένοι Έλληνες παρέμειναν πιστοί στην Ορθόδοξη πίστη τους. Υπήρξαν εξισλαμισμοί, αλλά υπήρξαν και οι Νεομάρτυρες, που κράτησαν ζωντανή την πίστη και το φρόνημα των σκλαβωμένων. Η Ορθόδοξη πίστη, που είχε τον Παπά, το Μοναστήρι, την Ελληνική γλώσσα, έφερε κι ένα Σχολειό, που το ονόμασαν μετά «Κρυφό». Μέσα απ’ αυτό, αλλά και στα φανερά Σχολειά, που κατά καιρούς και κατά τόπους λειτουργούσαν, οι Έλληνες γνώρισαν τον αληθινό Διαφωτισμό, όχι σαν κι αυτόν της Ευρώπης, αλλά που βασιζόταν στους Κληρικούς Διδασκάλους του Γένους, στη  Ορθόδοξη Παράδοση, στην ιστορία. Αυτός ήταν ο δεύτερος παράγοντας. Ο τρίτος ήταν η οικονομική δύναμη που έφερε η ναυτιλία, ο πλούτος της θάλασσας, που δόθηκε εξ ολοκλήρου για τον αγώνα της ελευθερίας… Σε λίγα χρόνια θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και αναρωτιέμαι, ποια θα είναι η Ελλάδα το 2021; Προλαβαίνουμε να διορθώσουμε τα σφάλματά μας; Πιστεύω πως μπορούμε, αν κρατήσουμε την ομοψυχία των πατέρων μας, αν βασιστούμε στην πίστη και στην παράδοσή μας, που τόσο ποδοπατήσαμε τα τελευταία χρόνια, εάν επενδύσουμε και πάλι στην αληθινή Παιδεία και όχι απλώς στην εκπαίδευση, οι στόχοι της οποίας αλλάζουν με την αλλαγή των Υπουργών, αλλά σε μια Παιδεία που θα διαμορφώνει ελεύθερες προσωπικότητες, πολίτες της οικουμένης, που θα είναι, όμως, πρώτα Ορθόδοξοι και Έλληνες. Αν εργαστούμε για όλα αυτά, τότε ίσως να μπορέσουμε να πούμε το 2021 ότι ο τόπος αυτός είναι πραγματικά και ουσιαστικά ελεύθερος…».
Ακολούθησε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Ευαγγελιστρίας στους δρόμους της Νέας Ιωνίας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.
 
Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιγνατίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος, Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης.