H εορτή της "Πίστεως και της Ελευθερίας" στη Μητρόπολη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/03/2015

Η μεγάλη  εορτή της «Πίστεως και της Ελευθερίας» ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821, εορτάσθηκε με την δέουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο των εορτίων εκδηλώσεων της πόλεως του Λαγκαδά, ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Παρασκευής όπου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τελέσθηκε το πρωί της μεγάλης αυτής ημέρας για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα μας, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η επίσημος Δοξολογία επί τη ευκαρία της απελευθερώσεως εκ Οθωμανικού Ζυγού το 1821.

 

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, εις τον περικαλλή Ιερό Ναό της Παναγίας και των  Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου Περιβολακίου, χοροστατούντος του επιχώριου Μητροπολίτου κ.κ. Ιωάννου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρος αναφερόμενος στην σημασία της εορτής.

 

Στον κατάμεστο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως του Λαγκαδά, παρέστησαν μεταξύ των άλλων και οι Βουλευτές, της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και του Ποταμιού κα. Αικατερίνη Μάρκου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και αντιπροσωπείες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά, οι οποίες με τις Γαλανόλευκες Σημαίες και τα Λάβαρα ανά χείρας τίμησαν τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, καθώς και Πολιτιστικοί Σύλλογοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές και τα διακριτικά του Λάβαρα.

 

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Μητσόπουλος Παναγιώτης ο οποίος και αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στις ένδοξες εκείνες στιγμές της πατρίδος μας για μία Ελλάδα ελεύθερη, αναλύοντας τα γεγονότα της Εθνικής μας εορτής και υπενθυμίζοντας την ευθύνη που έχουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι αλλά ιδιαίτερα ο πολιτικός μας κόσμος που ασχολείται στην διαμόρφωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συγχαίροντας τον ομιλητή για τον μεστό λόγο του, τόνισε ότι είναι μεγάλη η σημερινή ημέρα για ολόκληρο το ανθρώπινο γένος αλλά ιδιαίτερα για το Ευσεβές ημών Έθνος όπου σήμερα  εορτάζουμε την διπλή εορτή της Πίστεως και της Ελευθερίας.

Της Πίστεως διότι ο Θεός απεργάζεται το γεγονός της Σωτηρίας του ανθρώπου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες για να μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος ξανά αιώνια και ατελεύτητα.

Η αυταπάτη του ανθρώπου έγκειται στο να νομίζει ότι ο ίδιος εν αυτοτέλεια και εν ακοινωνησία μετά του Θεού μπορεί να γίνει Θεός, διαπιστώνοντας στο τέλος την αποτυχία του.

Αυτό που ζει σήμερα ο κόσμος είναι μια αποτυχία της αποθέωσης, δηλαδή να θεοποιεί ο άνθρωπος τον εαυτό του και τα επιτεύγματα του γενόμενος ο ίδιος δούλος και εξάρτημα ιδεολογικών, οικονομικών και πολιτικών συστημάτων που δεν σέβονται όχι μόνο την ευταξία του προσώπου, αλλά θέλουν να ισοπεδώσουν τα πάντα κάτω από το πέλμα των συμφερόντων που υπαγορεύει την δική τους παρουσία και την δική τους δραστηριότητα. Ο άνθρωπος μέσα στην πάροδο του χρόνου και μέσα από την επιστήμη, έχει κατορθώσει τρομερά επιτεύγματα.

Εκείνο όμως που δεν μπορεί να πετύχει, είναι να κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο αληθινό. Αληθινός άνθρωπος  γίνεται μόνο εκείνος που βιώνει την ελευθερία με την οποία ο Θεός τον έπλασε και τον δημιούργησε ζώντας κατά Θεόν.

Πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε την ιστορία του τόπου μας. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ιστορία αυτή και οι αλήθειες που διέπουν την ζωή του Έθνους μας, δεν είναι ούτε για ψυχαγωγία, ούτε για πειράγματα, αλλά είναι μία ιστορία γραμμένη με το τίμιο αίμα των προγόνων μας.

Η ελευθερία του λαού μας, πέρασε και περνά δυσκολίες. Πρέπει να σηκώνουμε το κεφάλι πάντοτε και το φρόνημα μας να είναι υψηλό. Έχοντας βαθειά Πίστη στο Θεό και με σύμμαχο την δύναμη που έχει το σθένος της φυλής μας θα τα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε από όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αρκεί πάντοτε να έχουμε σταθερότητα και ενότητα μεταξύ μας και με τον Θεό.

Η χάρη της Παναγίας μας πάντοτε σκεπάζει το ευσεβές γένος μας και με Αυτήν σύμμαχο και βοηθό,  η Πατρίδα μας μεγαλουργεί. Η Ιστορία του τόπου δεν είναι για να θυμίζει τις πολλές καταστροφές που συνάντησε αλλά ένα μάθημα για το μέλλον και μία δυναμική πορεία δικαίωσης των αγώνων μας.

Καταλήγοντας  προέτρεψε όλους τους παρισταμένους με μία φωνή να ψάλλουν σεντορεία τη φωνή τον Εθνικό μας Ύμνο, συγχαίροντας τους για την παρουσία τους στις εόρτιες Εθνικές εκδηλώσεις, και ιδιαιτέρως τα παιδιά που προσήλθαν με το μέγιστο σύμβολο της πατρίδος μας, την Γαλανόλευκη ανά χείρας δίδοντας ένα ξεχωριστό μήνυμα προς όλους όσους καπηλεύονται τα εθνικά μας συμφέροντά.

Ακολούθησε η κατάθεση Στεφάνων στον χώρο του Ηρώου της Πόλεως  και η καθιερωμένη παρέλαση  με αντιπροσωπείες τμημάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαιδεύσεως, αντιπροσωπειών των Τοπικών Κοινοτήτων, των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων όλης της επαρχίας του Λαγκαδά.