Διήμερο Κατηχητών-τριών Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 10/12/2011

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πραγματοποίησε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου Β΄ Διήμερο Κατηχητών-τριών στις 3-4 Δεκεμβρίου.

 Σαράντα  Κατηχητές και Κατηχήτριες από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και άλλων όμορων Ιερών Μητροπόλεων προσήλθαν στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού για να συζητήσουν, να ενημερωθούν και να εκθέσουν τους προβληματισμούς τους πάνω σε καίρια ζητήματα που αφορούν την κατηχητική τους διακονία.

Το Σάββατο άρχισαν οι εργασίες με την εισήγηση: «Παιδαγωγικές προτάσεις για το Κατηχητικό», που πραγματοποίησε η κα Ελένη Κονδύλη, Καθηγήτρια Φιλόλογος και Συγγραφέας. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες συζήτησης και εργασίας. Ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης (Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι. Αρχιεπισκοπής και Εκπαιδευτικός) μαζί με την κα Κονδύλη ανέλαβε το συντονισμό της ομάδας για τη βαθμίδα του Μέσου και Ανωτέρου Κατηχητικού, ενώ η κα Φιλίππα Τουμπακάρη (Εκπαιδευτικός Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης) συντόνισε την ομάδα του Κατωτέρου.

Οι Κατηχητές ενημερώθηκαν για τη σύγχρονη μεθοδολογία διδακτικής της Κατήχησης και της βιωματικής μάθησης. Επίσης επεξεργάστηκαν σε υποομάδες κάποια επιμέρους θέματα όπως οι παραβολές «του Άσωτου Υιού» και «του Μεγάλου Δείπνου», ο Χριστός Δωδεκαετής στο Ναό, το άγιο Βάπτισμα και η ανάλυση της εικόνας της του Χριστού Γεννήσεως. Συζητήθηκε ακόμη και αναζητήθηκε μέσα από τους στίχους σύγχρονων τραγουδιών ποιο είναι το νόημα της ζωής, γιατί φαίνεται να υπερισχύει το κακό, το θέμα της ελευθερίας στις επιλογές του ανθρώπου, το ερώτημα αν υπάρχει Παράδεισος και Κόλαση καθώς και η σχέση των Εφήβων με την κοινωνία. 

Επίσης οι Κατηχητές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο βιωματικό εργαστήρι που επιμελήθηκε η κα Ειρήνη Μπιλάλη (Νηπιαγωγός - Υπεύθυνη Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ -Hello Kids). Έφτιαξαν οι ίδιοι χριστουγεννιάτικες μπάλες, ψηφιδωτό και καδράκια ώστε να δουν την τεχνική τους και να τα κατασκευάσουν μαζί με τα παιδιά της Κατηχητικής τους Συντροφιάς.

Μετά τον Κυριακάτικο Εκκλησιασμό στον Ι.Ν. Παναγίας Φανερωμένη Χολαργού, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας, παρουσιάστηκαν σε ολομέλεια οι εργασίες και τα σχέδια μαθημάτων ανά βαθμίδα Κατήχησης.

Το Διήμερο έληξε με έναν σύντομο απολογισμό και αξιολόγηση του Προγράμματος κατά τον οποίο εκφράστηκε έντονα η επιθυμία να γίνονται ακόμα πιο τακτικά αντίστοιχες συναντήσεις Κατηχητών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Διοργάνωση αυτή δεν θα μπορούσε να επιτύχει τους σκοπούς της εάν δεν υπήρχε η αμέριστη συμπαράσταση των Ιερέων του Ναού καθώς και των εθελοντών τους.