"Να φέρουμε τα παιδιά μας κοντά στο Χριστό"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/03/2015

Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών, 22 Μαρτίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία προβάλλει την ασκητική μορφή του Οσίου πατρός Ιωάννου, συγγραφέως της Κλίμακος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε εις τον Όρθρον και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον πάνσεπτο και ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου της κωμοπόλεως του Σοχού.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το ευσεβές και πολυπληθές Εκκλησίασμα, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά αναφέρθηκε στην μεγάλη μορφή του τιμωμένου Αγίου κάνοντας εκτενή αναφορά στο σπουδαίο από κάθε άποψη πνευματικής καλλιέργειας και ωφελείας έργο του «Κλίμαξ» και τονίζοντας ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι μια σκάλα προς τον ουρανό και αυτή καλούμαστε όλοι  να ανεβούμε προσέχοντας συνεχώς μην πέσουμε στην αμαρτία.

Εν συνεχεία αναλύοντας εκτενώς τα θεολογικά μηνύματα της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής, ο Σεβασμιώτατος τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι μόνο με την νηστεία και την προσευχή θα νικήσουμε την αμαρτία και ο διάβολος θα φύγει από κοντά μας.

Πρέπει όλοι μας να βάλουμε την ζωή μας σε μία πορεία που οδηγεί στον Θεό. Μέσα από την αδιάλειπτο προσευχή και λέγοντας συνεχώς την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με», θα οδηγηθούμε στο έλεος του Κυρίου και θα κερδίσουμε την αιώνιο ζωή.

 

Παρατηρούμε στη σημερινή περικοπή αλλά και στην ζωή σήμερα δύο κόσμους. Ένα κόσμο του φωτός που είναι η μεταμόρφωση, η χαρά, η δόξα, το ευχάριστο βίωμα και ένα κόσμο του σκότους που είναι η εικόνα του ανθρώπου που παραμορφώνεται, που γίνεται δυστυχής, δυσάρεστος και επικίνδυνος για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους.

Πρέπει από την μικρή ηλικία να φέρουμε τα παιδιά κοντά στον Χριστό και να φυτεύσουμε μέσα στην καρδιά τους, το αγαθό στο οποίο όταν καρποφορήσει και ευλογήσει η Χάρη του Κυρίου, ο άνθρωπος θα γίνει άνθρωπος του Θεού, ο οποίος ανεβαίνοντας την κλίμακα να γίνεται θεοειδής μεταμορφούμενος συνεχώς προς το καλύτερο άνθρωπος.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο, θα πρέπει να πλησιάσουμε το Θεό, αλλάζοντας την ζωή μας και βγάζοντας από μέσα μας, τον εγωπαθή εαυτό μας, καθώς και όλα εκείνα τα ψυχοκτόνα πάθη που ο διάβολος μας αλλοτριώνει με στόχο την καταστροφή μας.

 

Η σημερινή ημέρα και εορτή δίνει σε όλους μας την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε, πως μόνο κοντά στον Χριστό μπορούμε να αποκτήσουμε την σωτηρία και την ελευθερία και να απομακρύνουμε το κακό και τον διάβολο που μόνο σκοπό και στόχο έχει να μας γκρεμίσει από την σκάλα, να μας οδηγήσει μακριά από την πίστη, να μας απομακρύνει από την αγάπη ξεριζώνοντας από μέσα από την καρδιά μας την ευτυχία.

Ανεβαίνοντας την σκάλα της ζωή μας, να έχουμε συνεχή και παντοτινή εμπιστοσύνη στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, λέγοντας το «Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησον με» και το «Κύριε βοήθει μοι», ώστε να  μην χάσουμε τον προσανατολισμό μας.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, προχείρισε σε Πνευματικό τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο, Αρχιερατικό Επίτροπο Σοχού και Ιερατικό προϊστάμενο της ιστορικής ενορίας του Αγίου Γεωργίου, π. Χρυσάφη Τσολάκη, ενώ επίδωσε και το Οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου στον Ιερομόναχο π. Νικόδημο Κοσσυφίδη, ο οποίος και θα αναλάβει την διακονία του λόγου του Θεού, ως Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά.

Ακολούθησε εις την κεντρική αίθουσα του πνευματικού κέντρου της ενορίας, η οποία και ευρίσκεται εντός του Επισκοπίου του Σοχού, εορταστική εκδήλωση επί τη ευκαιρία της διπλής εορτής του Γένους, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, κατά την οποία τα παιδιά όλων των βαθμίδων των Κατηχητικών Σχολείων καθώς και η γυναικεία χορωδία της ενορίας του Σοχού, υπό την άριστη καθοδήγηση του κ. Δημητρίου Μπεχλιβάνη, ξεδίπλωσαν άριστα με το δικό τους μοναδικό τρόπο και παλμό, αποδίδοντας θαυμάσια μέσα από τραγούδια, ποιήματα, απαγγελίες κειμένων και θεατρικά δρώμενα, τις ένδοξες στιγμές της ιστορίας μας, που είναι γεμάτη από πόνο, δάκρυα, και θυσία για μία πατρίδα ελεύθερη και κάτω από την σκέπη του Κυρίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου.