Θεία λειτουργία στο νησάκι «Σεσκλί»

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 20/03/2015

Την πρόθεση να αξιοποιήσει το νησάκι «Σεσκλί» για προσκηνυματικούς λόγους, εκφράζει η Μητρόπολη Σύμης. Όπως είναι γνωστό, η νησίδα Βρίσκεται νότια της Σύμης σε μικρή απόσταση απ’ αυτή. Η έκταση της νησίδας είναι 1,80 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Σύμης.

Στην αρχαιότητα η νησίδα ονομαζόταν Τεύτλουσα, ονομασία από την οποία προήλθε με σταδιακή παραφθορά η σημερινή ονομασία του νησιού. Το νησί, όπως και ολόκληρη η Σύμη και οι γύρω νησίδες, είναι ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι με σχετική απόφαση που εξέδωσε του Εφετείο Δωδεκανήσου (20 Ιουνίου 2014), αναγνωρίστηκε η κυριότητα των νησίδων «Σεσκλί» στην Ιερά Μονή Πανορμίτη.

Σήμερα, στο νησάκι δεν υπάρχουν κάτοικοι, παρά μονάχα ένα ναϋδριο αφιερωμένο στον Απόστολο Παύλο, όπου κάθε χρόνο ο Σεβ. Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μεταβαίνει και τελεί θεία λειτουργία.

Στόχος της Μητρόπολης Σύμης αλλά και των τοπικών αρχών, με την αρωγή του Δήμου Συμης και των τουριστικών φορέων της περιοχής είναι να αναγνωριστεί ως προσκηνυματικός τόπος και να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός αφού αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς του Αποστόλου Παύλου.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, θα καταβληθούν όλες οι απαραίτητες προσπάθειες και θα γίνουν οι πρέπουσες ενέργειες τόσο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όσο και με τους τουριστικούς παράγοντες ενώ η Μητρόπολη Σύμης βρίσκεται σε σχετική προετοιμασία για να αναδείξει το θέμα -κυρίως σε ό,τι αφορά την ιστορική και εκκλησιολογική του σημασία. (φωτο αρχείου)

 

agioritikovima.gr