"Να γιατί"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 19/03/2015

Να Γιατί, εγκατέλειψα την πολιτική. Να Γιατί, άφησα οριστικά και αμετάκλητα τη σήψη και τη δυσωδία που αναβλύζει από μία κλειστή κοινωνία παντελώς αποξενωμένη από την Ορθόδοξη ζωή και πίστη. Να Γιατί, ακολούθησα την οδό της αληθινής ζωής που ο Άγιος Παϊσιος ο Αγιορείτης χάραξε για μένα με ένα θαυμαστό και εξαίσιο τρόπο! Να Γιατί, μπορώ πλέον ανοικτά να μιλάω με την καρδιά μου για τις πλούσιες δωρεές του Ιησού Χριστού. Να Γιατί ημέρα και νύχτα επιθυμώ να αφουγκράζομαι το λόγο του τριαδικού και μόνο αληθινού Θεού.

 

Το αποκαλυπτικό βιβλίο του Μιλτιάδη Βιτάλη, μέλος της πολιτικής οικογένειας  Καλαντζάκου,  που τιτλοφορείται «Να Γιατί», και κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις «ΑΓΑΘΟΣ ΛΟΓΟΣ»  παρουσιάστηκε χθες  και επισήμως σε μία λιτή εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της Αίγλης Ζαππείου. Για το βιβλίο μίλησαν ο γ.γ. της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, βουλευτής  Αχαΐας  Νικόλαος Νικολόπουλος καθώς και ο Δημοσιογράφος – Θεολόγος, διευθυντής της ορθόδοξης εφημερίδας «ΣΤΥΛΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»  Διονύσης Μακρής.

 

Στις προσωπικές του εμπειρίες που είχε αποκομίσει από τις συναντήσεις του με τον Άγιο γέροντα Παϊσιο καθώς και στα προφητικά  λόγια του Αγίου περί της πολιτικής διαπλοκής και διαφθοράς αλλά και τις εξελίξεις περί των κρίσιμων εθνικών θεμάτων, τα οποία επιβεβαιώνονται σήμερα με τον πλέον τρανό τρόπο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων κατά την ομιλία του ο κ. Νικολόπουλος. Και η εκτενής αυτή αναφορά του αποσκοπούσε στο να καταδείξει τη διαχρονική αδιάλειπτη προσφορά του μεγάλου αυτού Αγίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον ελληνικό λαό αλλά και ξεχωριστά σε κάθε πιστό. Μία προσφορά που διαπιστώνεται, όπως χαρακτηριστικά είπε από την ομολογιακή- εξομολογητική καταγραφή της στυγνής πραγματικότητας από το συγγραφέα του βιβλίου. Ο ομιλητής επίσης επεσήμανε ότι με το βιβλίο αυτό ουσιαστικά επιβεβαιώνεται ο συνεκτικός ευεργετικός κρίκος που ενώνει Χριστό και Ελλάδα. Η απουσία αυτής της αναγκαίας συμπόρευσης ουσιαστικά αποτελεί τη βασική αιτία των οιανδήποτε κλυδωνισμών της ελληνικής κοινωνίας.

 

Ο δεύτερος ομιλητής τόνισε ότι το βιβλίο «Να Γιατί»  ουσιαστικά αποτελεί ομολογία και κατάθεση ψυχής του συγγραφέα Μιλτιάδη Βιτάλη, ο οποίος περιγράφει κατά ένα μοναδικό τρόπο τις δύο διαφορετικές εποχές που βίωσε στο διάβα της ζωής του. Η πρώτη, αυτή δηλαδή της ενασχόλησής του με την πολιτική ομοιάζει με το Χειμώνα. Κι η άλλη αυτή που ακολούθησε μετά το θαύμα του Αγίου Παϊσίου με την Άνοιξη! «Ο ψυχικός χειμώνας του συγγραφέα μας οδηγεί στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στα χρόνια του Ιησού Χριστού. Η σήψη και η δυσωδία που αναδυόταν από την πνευματική και ηθική κατρακύλα της κοινωνίας είχε φέρει τότε την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού. Και τότε όπως και τώρα κυριαρχούσε στην οικουμένη μια διαχρονική ανόητη κάστα. Μία κάστα «κακών γεωργών» κατά τη γνωστή παραβολή του Ευαγγελίου που σώνει και καλά εξέλαβαν και ακόμη εκλαμβάνουν τη διαχείριση των κτισμάτων ή εξουσιών ως ιδιοκτησία. Πρόκειται για τη γνωστή κάστα των Φαρισαίων, στην οποία μέχρι και σήμερα κυριαρχούν καταδικαστέες μορφές άσκησης εξουσίας. Σ’ αυτήν την απάνθρωπη φαρισαϊκή κάστα, που δυστυχώς ενισχύεται από ανόητους και δυστυχισμένους ανασφαλείς κατά βάση ανθρώπους που πιστεύουν πως είναι ξεχωριστοί και λειτουργούν στο εγώ και οι άλλοι, κυριαρχεί η ιδιοτέλεια και τα συνεταιράκια αυτής, δηλαδή η υποκρισία, το ψεύδος, η εξαπάτηση, η συκοφαντία, το άκρατο συμφέρον, η ύβρις του τριαδικού και μόνου αληθινού Θεού. Η διαχρονική αυτή κάστα ανόητων ανθρώπων  έχει την ψευδαίσθηση της κυριαρχίας του κόσμου, κινείται πάντα υπό το μόδιον και αγαπά κάθε τι σκοτεινό…»  τόνισε μεταξύ άλλων ο δεύτερος ομιλητής κ. Διον. Μακρής. Και πρόσθεσε: Ο συγγραφέας δεν άφησε την ψυχή του, δεν άφησε την καρδιά του θα έλεγα να ταλανίζεται από τις σφοδρές χιονοθύελλες και τους καταστρεπτικούς τυφώνες της βαρυχειμωνιάς που κυριαρχεί στη βιωτή της ανωτέρω περιγραφόμενης σύγχρονης φαρισαϊκής κάστας. Αναζήτησε επιμόνως την Άνοιξη, την οποία συνάντησε στο πρόσωπο Εκείνου που δίνει το αληθινό νόημα της ζωής.  Και το πρόσωπο αυτό το συνάντησε μέσω του Αγίου Παϊσίου. Ο Άγιος Παϊσιος ουσιαστικά συνέβαλε ώστε ο Μιλτιάδης Βιτάλης να γυρίσει την πλάτη στην γεμάτη τριαντάφυλλα εύκολη ζωή που του επιφύλασσε εφήμερες κοσμικές ανούσιες δόξες και πολλά – πολλά αξιώματα. Τον βοήθησε στην απόφαση να βαδίσει την οδό του μαρτυρίου και της ομολογίας, την οδό των ολίγων, την δύσκολη οδό των άθλων, την οδό της εν Χριστώ Ζωής. Αντιστάθηκε και αντιστέκεται σθεναρά στα εκβιαστικά διλήμματα και τις απειλές που εκπορεύονταν  από τις αποκαλύψεις  του περί της φθηνής δραστηριότητας αθλίων, δυστυχισμένων και τιποτένιων ανθρωπάκων. Εγκατέλειψε οριστικά και αμετάκλητα τη βαρυχειμωνιά και φόρεσε λαμπροφόρο αναστάσιμο ένδυμα. Για τους αθλίους της κάστας των υψηλών κοσμικών αξιωμάτων η επιλογή του αυτή εκλήφθηκε ως μέγα σφάλμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε διάστημα μόλις ενός μηνός έχουν διατεθεί πάνω από 4.000 αντίτυπα, γεγονός που δείχνει τη δυναμική του βιβλίου.