Γραφικό εκκλησάκι στο Ελληνικό

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/03/2015

 κείμενο και φωτογραφίες ierovima.gr Γραφικό  μικρό εκκλησάκι που δημιουργεί την γαλήνια εντύπωση στον προσκυνητή ότι βρίσκεται σε κάποιο ξωκλήσι αγκαλιασμένο από καταπράσινα δένδρα.

Ο λόγος για την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στο Ελληνικό  (Ι.Μ.Γλυφάδας), δίπλα από τις εγκαταστάσεις της ΤΡΑΜ Α.Ε, που από το 2008, έγινε ενορία. Στις 26 Ιουλίου, τη μέρα που πανηγυρίζει ο ναός, το επισκέπτονται εκατοντάδες προσκυνητές από ολόκληρη την Αττική.

 

Στο καταπράσινο προαύλιο της γραφικής εκκλησίας, πίσω από το Ιερό, βρίσκεται λιτό μνημείο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών όσων σκοτώθηκαν στην περιοχή κατά τους γερμανικούς βομβαρδισμούς το 1941  1944.

 

Εφημέριος του ναού ο δραστήριος π. Αλέξιος Φωτόπουλος, που διακονεί το ναό, περίπου πέντε χρόνια.

 

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ανήκε στην 129 Πτέρυγα Υποστήριξης  Αεροπορίας. Το εκκλησάκι λειτουργούσε σε εορτές και ειδικές περιπτώσεις.

Το 1989 ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος παρεχώρησε τη χρήση της εκκλησίας στην Μητρόπολη της Ν. Σμύρνης.


Όταν στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Γλυφάδας, Ελληνικού Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης με πρώτο Μητροπολίτη τον  κ. Παύλο, επιτροπή του ναού τον επισκέφθηκε και τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει και πρέπει να γίνουν,  ώστε να ιδρυθεί ενορία Αγίας Παρασκευής. Ο μητροπολίτης κ. Παύλος, χωρίς δεύτερη σκέψη, ετέθη επικεφαλής αυτής της προσπάθειας και ύστερα από ένα σκληρό αγώνα πέτυχε τελικά να ιδρυθεί η ενορία.

 

Στη συνέχεια ο σεβασμιώτατος προβαίνει σε μια σειρά ενεργειών:


- Τοποθετεί μόνιμο ιερέα στην νεοιδρυθείσα ενορία. 


- Αναλαμβάνει πρωτοβουλία και κατασκευάζεται με δαπάνες της ΤΡΑΜ Α.Ε. ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία, δενδροφυτεύεται όλη η οδός Αεροπορίας, ανακατασκευάζεται η κεραμοσκεπή της εκκλησίας καθώς και μία μικρή αποθήκη  - κουζίνα.

- Παραχωρείται  από τη Νομαρχία πεζόδρομος που συνδέει την εκκλησία με τον πίσω δρόμο που βρίσκεται το ΚΤΕΟ και το ΤΡΑΜ.

-Αγοράζονται καθίσματα και καμπάνα, τοποθετούνται τηλέφωνο, φαξ και συναγερμός.

-Αγοράζονται τα χαλιά της εκκλησίας και τοποθετείται κλιματιστικό. 
- Αποκτήθηκαν από δωρεές, γραφείο ιερέα, αναλόγιο, δεσποτικό και άλλα απαραίτητα για την εκκλησία. 
-Ενεγράφη ο ναός στο Εθνικό Κτηματολόγιο και στην Εφορία για Α.Φ.Μ. 
- Το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την εκκλησία "μνημείο των χρόνων της ύστερης Τουρκοκρατίας που πιθανόν είναι κτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού".