Η εορτή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στο Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/03/2015

Ι.Μ. Λαγκαδά Σύμφωνα με την πρέπουσα παραδοσιακή τάξη και μεγαλοπρέπεια, εορτάσθηκε την Γ’ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η εορτή της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 14 του μηνός Μαρτίου ε.έ., της τελέσθηκε ο Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής εις τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Λαγκαδά, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, κατά την διάρκεια του οποίου προσήλθαν αντιπροσωπείες Αναγνωστών, Ιεροσπουδαστών και Ιεροπαίδων των κατά τόπων ενοριών της Μητροπόλεως, εις τους οποίους ο Σεβασμιώτατος απεύθυνε πατρικούς λόγους και νουθεσίες ενώ ανεγνώσθη και το σχετικό εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου.

Το πρωί της κυριόνυμου ημέρας της μεγάλης εορτής της Σταυροπροσκυνήσεως, Κυριακή 15 Μαρτίου τ.μ., εις τον πάνσεπτον και περικαλλέστατον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοστέπτων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Ασσήρου, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρεσθένης κ.κ. Θεοκλήτου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου

Κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών προσήλθαν από το νωρίς το πρωί πλήθος πιστών, οι οποίοι και παρακολούθησαν με αισθήματα κατανύξεως την περιφορά του πανίερου συμβόλου του Χριστιανισμού στο εσωτερικό του Ναού, τον οποίο και προσκύνησαν κλίνοντας ευλαβικώς το γόνυ ώστε να λάβουν δύναμη για τη συνέχιση του πνευματικού αγώνα αυτής της ιεράς περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης κ.κ. Θεόκλητος, ο οποίος και αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή μεγάλη εορτή, τονίζοντας ότι καθώς βρισκόμαστε μεσούσης της κατανυκτικής περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και πορευόμενοι εις την εορτήν των εορτών την Ανάσταση του Κυρίου μας, η Εκκλησία μας προβάλει τον Τίμιο και Πανσεβάσμιο Σταυρό, ο οποίος αποτελεί την νίκη της ζωής επί του θανάτου και η θέα Του αποτελεί παρηγοριά για τον κάθε ένα από εμάς, διδασκόμενοι συνεχώς από τα υπερφυή και σωτήρια διδάγματα που μας δίνει η παρουσία Του στην ζωή μας.