Αγάπη και συσσίτιο από τον Αρχιεπίσκοπο- Ιερώνυμος: «Εύχομαι να έρθουν καλύτερες μέρες»

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/12/2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ (Εspresso-φωτο Γουίλι Φέϊθφουλ)

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο χώρο διανομής συσσιτίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων   πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, επίσκεψη που ήταν ευχάριστη για όλους τους παρευρισκόμενους, ενώ σε αποκλειστική του δήλωση στην "Espresso", ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε μεταξύ άλλων "οι Άγιες μέρες που έρχονται να περάσουν όσο το δυνατόν καλύτερα για όλους" .

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην οδό Σοφοκλέους 75 κάνει την εμφάνισή του ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Εκείνη τη στιγμή φθάνουν στο χώρο δεκάδες ανήμποροι συμπολίτες μας για να πάρουν το συσσίτιο, που καθημερινά μοιράζει η Αρχιεπισκοπή. Πολλοί σπεύδουν να του φιλήσουν το χέρι και να πάρουν την ευχή του. Ο αρχιεπίσκοπος έχει ένα παρηγορητικό λόγο για όλους. Τον πλησιάζει και ένα μικρό παιδί. Ο κ. Ιερώνυμος του χαμογελάει, το χαϊδεύει και κατευθύνεται μαζί του στο χώρο διανομής, όπου  μοίρασε φαγητό σε μερικούς συμπολίτες μας και πρώτα απ΄όλους στο μικρό του φίλο.

" Η δυστυχία και ο πόνος βαραίνει αυτούς τους ανθρώπους καθημερινά. Ειδικά τώρα λίγες μέρες πριν από τις Εορτές των Χριστουγέννων  το βάρος αυτό γίνεται ακόμα ποιο βαρύ. Για το λόγο αυτό η Εκκλησία έρχεται καθημερινά σε επαφή με τους πολίτες αυτούς για να τους απαλύνει και να  ελαφρύνει τον πόνο τους.  Εύχομαι αυτές οι Άγιες μέρες να περάσουν  όσο το δυνατό καλύτερα για όλους". Ο κ. Ιερώνυμος έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος από τον τρόπο που μοιράζεται το συσσίτιο, συνομίλησε για λίγο με τους υπευθύνους λαϊκούς και κληρικούς και αφού ευλόγησε το συσσίτιο αποχώρησε λίγα λεπτά αργότερα.     

Από το χώρο διανομής συσσιτίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Κέντρο Υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων, πέρασαν και χθες εκατοντάδες συνάνθρωποί μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, καθώς ο κατάλογος των ανθρώπων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαρκώς αυξάνεται.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα που έγινε για λογαριασμό της ΜΚΟ «Αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδας», η συμμετοχή στα συσσίτια αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες κατά 40%, με τους Ελληνες να είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους μετανάστες.Καθημερινά μοιράζονται 10.000 μερίδες φαγητού σε 5.000 ανθρώπους, από τους οποίους 2.414 είναι άνδρες, 2.312 γυναίκες και 274 παιδιά.

Το 60% είναι Ελληνες και ακολουθούν μετανάστες από αφρικανικές χώρες (16,6%), χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης (13,8%) και ασιατικές χώρες (9,6%). Οι μισοί είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών (2.548 άτομα), ενώ αμέσως μετά είναι τα άτομα ηλικίας από 31 έως 50 ετών (1.574 άτομα). Οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες δημιούργησαν και άλλες δράσεις που περιλαμβάνουν αποστολή δεμάτων φαγητού που προορίζονται για ελληνικές οικογένειες που ζουν στα όρια της φτώχειας.(φωτο Γουίλι Φέϊθφουλ )