Συμφωνεί με τις απόψεις του αρχιεπισκόπου ο Μπαρόζο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/12/2011

Η σημερινή κρίση δεν είναι κρίση μόνο οικονομίας αλλά και μία ηθική κρίση και οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα θεμέλια των οικονομικών και πολιτικών προσπαθειών μας, υπογραμμίζει στην επιστολή που απηύθυνε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο.

Στην επιστολή – απάντηση του κ. Μπαρόζο σε εκείνη που είχε αποστείλει η Εκκλησία της Ελλάδος στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο ζητώντας του μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης και να μην βλέπει η Ε.Ε. τους ανθρώπους μόνον ως λογιστικούς αριθμούς και υπογραμμίζοντας πως "είναι σκάνδαλο οι ευρωπαίοι ηγέτες να μην λαμβάνουν υπόψη τους τις κραυγές των απλών πολιτών και να απειλούνται οι ίδιοι οι πολίτες της Ευρώπης ως αναλώσιμα προϊόντα".

Ο κ. Μπαρόζο τονίζει στην επιστολή του πως η παρούσα κρίση θέτει ευρύτερα θέματα πέραν της οικονομίας. «Αυτή συνεπάγεται μιας αυξανόμενης πρόκλησης για την νομιμότητα των πολιτικών θεσμών, εφ΄ όσον δοκιμάζεται η εμπιστοσύνη που έχουν οι πολίτες στους πολιτικούς εκπροσώπους τους».

Οι Ευρωπαϊκοί ηγέτες και ιδίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει ο κ. Μπαρόζο, λαμβάνουν οριστικά μέτρα να συγκρατήσουν την υπέρτατη κρίση ελλείμματος και να ενδυναμώσουν την Ευρωζώνη, για να ενισχύσουν την άμυνά τους. «Σήμερα, όπως ποτέ άλλοτε, είναι υψίστης σημασίας όλοι οι πολιτικοί θεσμοί, συμπεριλαμβανόμενοι και εκείνοι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας στους συμπολίτες τους, αλλιώς η Δημοκρατία θα κινδυνεύσει και μόνον λαϊκιστικά κινήματα θα ωφεληθούν» σημειώνει.

«Μεγάλη εκτίμηση στις προσπάθειες του ελληνικού λαού»

Μερικές μέρες πριν ο κ. Μπαρόζο είχε προειδοποιήσει για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Στην επιστολή του προς την ηγεσία της Εκκλησίας τονίζει ωστόσο πως «η συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη της αποφασιστικότητάς μας να συμπαρασταθούμε σε μια από τις δικές μας (χώρες) που βρίσκεται τώρα σε ανάγκη».

Εκφράζει δε την «εκτίμησή του για τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Ελληνικός λαός και την πεποίθησή του, ότι η διαδικασία της προσαρμογής θα συνεχίσει με την αταλάντευτη δέσμευση όλων των θεσμών, συμπεριλαμβανομένης και της Εκκλησίας». «Πιστεύω βαθύτατα», συνεχίζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «ότι η Ευρώπη μπορεί να μετατρέψει την πρόκληση αυτή σε μια νέα αρχή και είμαι πεπεισμένος, ότι το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορεί να εξέλθει από την κρίση περισσότερο δυναμωμένο και αναζωογονημένο».

Και προσθέτει: «Συμμερίζομαι πλήρως την άποψή σας ότι τώρα, όπως ποτέ άλλοτε, πρέπει να εμβαθύνουμε στις αξίες πάνω στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως πολύ σωστά υπογραμμίζετε, η παρούσα οικονομική κρίση είναι κατά βάθος μια ηθική κρίση και οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα ηθικά θεμέλια των οικονομικών και πολιτικών προσπαθειών μας».

Καταλήγοντας ο κ. Μπαρόζο τονίζει πως διατηρεί την ίδια βασική άποψη με την ηγεσία της Εκκλησία της Ελλάδος «ότι η Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι πρέπει να επιστρέψουν και να μελετήσουν εκ νέου την δομή των βασικών αξιών επάνω στις οποίες στηρίζεται το Ευρωπαϊκό μας μοντέλο», ενώ αναφέρεται στο «εντυπωσιακό έργο που έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών για την φροντίδα των πλέον αναξιοπαθούντων».