Ι.Μ.Καλαβρύτων:«Η αληθινή έννοια της Ορθοδοξίας»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/03/2015

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου τελέσθηκε ο Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιωακείμ Βενιανάκη, Πρωτοσυγκέλου της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων. Τους ύμνους απέδωσε Χορωδία Αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας υπό την Διεύθυνση του καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής κ. Βασιλείου Μπίκου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Δορμπαράκης, με θέμα «Η αληθινή έννοια της Ορθοδοξίας».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην Κυριακή της Ορθοδοξίας, η οποία προβάλλει όλα εκείνα τα στοιχεία που αποτελούν περιεχόμενα της πίστεως και της ζωής της Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη που διασώζει την αληθινή εικόνα του Χριστού, είναι η μόνη που έβλεπε και συνεχίζει να ζει και να βλέπει τα πράγματα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Χριστού και των Αποστόλων.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν καταλαμβάνεται από μισαλλοδοξία και φανατισμό, που οδηγούν στην βία και στην έξαρση των παθών. Ο αγώνας για την Ορθόδοξη Πίστη προϋποθέτει τον θάνατο του Ορθοδόξου για να ζήσει ο κόσμος, δεν σκοτώνει στο όνομα της Πίστεως, αλλά πεθαίνει όπως ο Χριστός προς χάριν του συνανθρώπου του. Ορθόδοξος είναι εκείνος που και πιστεύει στο Χριστό και αγαπά τον συνάνθρωπό του.

Η Ορθοδοξία συνδέεται και με την Ιεραποστολή, το οποίο φαίνεται στην ευαγγελική περικοπή, όπου ο Φίλιππος καλεί το Ναθαναήλ λέγοντάς του απλώς «Έρχου και ίδε», προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος την αλήθεια της δικής του εμπειρίας. Έτσι λοιπόν η Ιεραποστολή νοείται αφ’ενός ως κατάθεση μίας προσωπικής εμπειρίας περί του Χριστού και αφ’ετέρου ως κλήση για «θέα» του προσώπου εκείνου, χωρίς να καταργεί την ελευθερία του προσώπου.

Ο ομιλητής κατέληξε αναφέροντας ότι η εορτή της Ορθοδοξίας αποτελεί πάντοτε μια πρόκληση για να προβληματιστούμε ως πιστοί για την ποιότητα της Πίστεώς μας και οφείλουμε να μην παραμένουμε στάσιμοι, αλλά να προχωράμε πάντοτε μπροστά και να δούμε την εορτή της Ορθοδοξίας ως μία πρόκληση για σκληρή αυτοκριτική και να πάρουμε την απόφαση να ζήσουμε όπως ο Χριστός και οι Άγιοι.

Την ερχόμενη Κυριακή 9 Μαρτίου 2015 θα τελεστεί ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Θεοπρομήτορος Άννης Αιγίου και ώρα 6.30 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γρηγόριος Παπαθωμάς, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «H πορεία μας προς το Πάσχα».