Απρόσμενοι σύμμαχοι

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/02/2015

Μετά τον μητροπολίτη Καλαβρύτων, που μίλησε για τον "λεβέντη πρωθυπουργό", ήρθε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης να εκθειάσει τον σημερινό πρωθυπουργό αλλά και τον υπουργό Οικονομικών.

Η κυβέρνηση Τσίπρα βρήκε σε δύο εκκλησιαστικά πρόσωπα, απρόσμενους συμμάχους. Οι δηλώσεις των δύο ιεραρχών έχει εντυπωσιάσει αρκετούς ιεράρχες.

 

Η δήλωση Άνθιμου.

Σωστές θεωρεί τις κινήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, στις διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος εξέφρασε και τη διαφωνία του με τη δήλωση που έκανε ο Μανώλης Γλέζος. Η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά υποδέχτηκε σήμερα, 24 Φεβρουαρίου 2015, στις 10 π.μ. στο Διοικητήριο, τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε «ιδιαίτερα για την επικοινωνία με την Υφυπουργό». Αντάλλαξαν σκέψεις, απόψεις και εκτιμήσεις για την επικαιρότητα και για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή της Θεσσαλονίκης. «Πιστεύω ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Όταν η Εκκλησία και το Κράτος είναι συνεργάτες, κυρίως στον τομέα της προσφοράς προς τον λαό μας στα θέματα που αντιμετωπίζει, τότε τα αποτελέσματα είναι πραγματικά και ουσιαστικά και παράλληλα ο λαός αισθάνεται ικανοποιημένος από τη συνδρομή και επικοινωνία. Χαίρομαι που η Κυβέρνηση βρήκε λύση και έδωσε, έστω και με τη μορφή του Υφυπουργείου, ζωντάνια στην περιοχή μας, δίνοντας τη δυνατότητα της άμεσης επαφής και επικοινωνίας της Κυβέρνησης, μέσω της Υφυπουργού, για τα θέματα του ακριτικού ελληνισμού από τον Έβρο μέχρι και τις δυτικές περιοχές των πόλεων της Μακεδονίας. Ο λαός μας έχει ιδιαίτερα προβλήματα και απαιτήσεις στα οποία αναμένει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Πιστεύω ότι με τη δύναμη του Θεού ο λαός μας θα τα έχει όλα. Η συζήτηση με την κυρία Υφυπουργό ήταν πολύ ευχάριστη, εποικοδομητική και στο πλαίσιο που απαιτούν οι περιστάσεις για την Πατρίδα και την Πίστη μας», κατέληξε ο κ. Άνθιμος.

Για Βαρουφάκη-Τσίπρα

Στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον μητροπολίτη πώς βλέπει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη και απάντησε ως εξής: «Είναι ξεχωριστός ο ένας από τον άλλον, αλλά τα κοινά χαρακτηριστικά τους είναι, πρώτον, ότι είναι και οι δύο υψηλής διανοητικής ικανότητας, δεύτερον, ότι πιστεύουν σε αυτό το οποίο προσπαθούν να κάνουν και, τρίτον, έχουν την επιμονή και τη διαύγεια να ανανεώνουν συνεχώς αυτό που ζητούν μέχρι να φτάσουν σε ένα καλό αποτέλεσμα. Επομένως κάνουν το χρέος και από εκεί και πέρα ο Θεός βοηθός και ο λαός βοηθός, για να μπορέσουμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που θέλουμε. Δηλαδή, είναι δυο άνθρωποι - υπάρχουν και οι συνεργάτες τους - που παλεύουν και αγωνίζονται. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε».

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρεί σωστές τις κινήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι σωστές οι κινήσεις τους και δεν συμφωνώ με την άποψη του κ. Γλέζου. Διότι σε μια τέτοια ώρα κρίσεως και όταν επετεύχθη ένας σκοπός και έχει φτάσει στο 90% δεν μπορούμε να δημιουργούμε αναστολή με προσωπική εκτίμηση. Κυριαρχεί η εκτίμηση της πλειοψηφίας και της ηγεσίας, που είναι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών».

Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο μητροπολίτης επισήμανε: «Η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία όλη την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί. Βέβαια, οι Ευρωπαίοι όλοι μαζί είναι δύσκολοι και ξέρετε ότι ο καθένας ενδιαφέρεται και για τη δική του πατρίδα, αλλά το κοινό που έχει αντιληφθεί όλος ο κόσμος και η ιστορία θα το γράψει είναι ότι ο σκοπός της Ε.Ε. είναι να υπάρχει ένα ενδιαφέρον και μια πραγματική και ουσιαστική συμπαράσταση σε κάθε μια από τις χώρες της, όταν βρίσκεται υπό δυσμενείς περιστάσεις».

Ως προς τη στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας υπογράμμισε: «Τους Γερμανούς τους έζησα μικρό παιδί κι έχω φρικτές αναμνήσεις, αλλά με τους τωρινούς δεν έχουμε καμία απολύτως διαφορά, είμαστε όλοι μαζί και περιμένουμε, επειδή έχουν - κατά έναν τρόπο - τα πρωτεία στη διατύπωση γνωμών με τον γνωστό υπουργό Οικονομικών, ότι θα έχουμε τελικά ένα καλό αποτέλεσμα. Το εύχομαι το προσεύχομαι και σε αυτή τη φάση και στις επόμενες». 


Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, μετά τη συνάντηση με τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι «Με τον Παναγιώτατο, πέρα από τη θρησκεία, μας συνδέει η βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό και είχαμε μια βαθιά εποικοδομητική συζήτηση για πολλά θέματα. Εμείς οι Χριστιανοί τοποθετούμε πάνω από όλα τον Άνθρωπο. Είναι δεδομένος λοιπόν ο σεβασμός μας απέναντι σε όλους όσους έχουν διαφορετική θεώρηση στην Πατρίδα μας πάνω στα πνευματικά ζητήματα και το ρόλο της Εκκλησίας, και θα πορευτούμε εν ειρήνη με όλους τους συνανθρώπους μας, εν μέσω της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας μας. Είναι όμως δεδομένη και η απαίτησή μας να σεβαστούν και οι άλλοι τη δική μας ανάγκη για αξιοπρέπεια και Εθνική Κυριαρχία. Ο Παναγιώτατος έχει δηλώσει πολλές φορές από τον άμβωνα ότι σε αξίες και ιδανικά δεν γίνονται εκπτώσεις».

Και συνέχισε τονίζοντας ότι «ως Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης θα δουλέψουμε σκληρά για να κάνουμε πραγματικότητα αυτή την υπόσχεση, μας δεσμεύουν εξάλλου οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα». «Συμβαίνει η περίοδος πνευματικής άσκησης και εγκράτειας που είναι η Σαρακοστή, να συμπίπτει με τη δύσκολη περίοδο που η Ελλάδα μας αγωνίζεται για να σταθεί ξανά ηθικά και κοινωνικά στα πόδια της. Ελπίζουμε ότι το μήνυμα της Σαρακοστής θα προσδώσει πνευματική διαύγεια σε όλους μας για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βγούμε νικητές ως λαός και ως χώρα. Σʼ αυτόν τον αγώνα ευχής έργον είναι να σταθούν δίπλα στην Κυβέρνηση άπαντες», κατέληξε η κ. Κόλλια-Τσαρουχά.