Το Κάθισμα της Παναγίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 20/02/2015

Με τον Αγιασμό, ο οποίος ετελέσθη από Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, την 19η Φεβρουαρίου ε.έ., ολοκληρώθηκαν τα έργα αναστήλωσης και αποπερατώσεως, του Ιερού Κελλίου της Παναγίας  της Πορταϊτίσσης, της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων Αγίου Όρους.

 

Το επονομαζόμενο και Κάθισμα της Παναγίας, πρόκειται για ένα ιστορικό μέρος γεμάτο χάρη και πνευματική ευλογία αφενός μεν, γιατί σε εκείνο το σημείο ο Άγιος Γαβριήλ το 1004, εναπόθεσε την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, όταν αυτή εμφανίστηκε στην θάλασσα κατά θαυμαστό τρόπο, αφετέρου δε ο Ιερός Ναός του, είναι ο μόνος Ναός που τελείται, εκτός του Παρεκκλησίου όπου ευρίσκεται μόνιμα η Εικόνα, η Θεία Λειτουργία παρουσία της Σεπτής Εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης κάθε Τρίτη ημέρα του Πάσχα, ήμερα όπου εορτάζεται η Εύρεση της.

 

Στην Ακολουθία του Αγιασμού παρέστησαν ο Καθηγούμενος την Ιεράς Μονής Ιβήρων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων π. Βασίλειος Ιβηρίτης (Γοντικάκης), ο Πρωτοσύγγελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως π. Ευσέβιος Σπουργίτης, καθώς και πολλοί πατέρες και αδελφοί του Μοναστηριού, μεταξύ αυτών και οι διατελέσαντες Πρωτεπιστάτες του Αγίου Όρους π. Καλλίνικος Ιβηρίτης και Μάξιμος Ιβηρίτης.

Στην σύντομη ομιλία του ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, ευχαρίστησε τον Καθηγούμενο και του Πατέρες της Μονής, για την αγάπη και φροντίδα με την οποία περιβάλλουν τον Ιερό αυτό Τόπο, εις τον οποίο συν της άλλης εκοιμήθη και ο μακαριστός γέροντας του Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ (Χρυσοφάκης), του οποίου το φωτεινό παράδειγμα συγκινεί, εμπνέει και διδάσκει με την δύναμη της αγνότητας και της απλότητας που χαρακτήριζε το φρόνιμα του αγωνιστού Ιεράρχου, ενώ  τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον π. Αντώνιο Ιβηρίτη, για την τεχνική επίβλεψη και εκτέλεση του όλου έργου της αποπερατώσεως του Κελλίου, το οποίο έγινε σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το ΚΕ.Δ.Α.Κ. του Αρχιτέκτονα Μηχανικού κ. Φίλλιπου Καλλία.