Με 300 προσλήψεις «ξορκίζει» την κρίση η ιεραρχία-Ενταση Ιερώνυμου με μητροπολίτες

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/01/2011

"Ζούμε όλοι μας την δύσκολη κατάσταση και την αγωνία των ανθρώπων που υποβόσκει. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες τραγικών περιπτώσεων αυξανόμενης φτώχειας, επικίνδυνης ανεργίας και ανασφάλειας. Για άλλη μια φορά καλούμεθα και πάλι σαν Εκκλησία, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων » δήλωσε με νόημα στην εισήγησή του ο αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος κατά την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας και αρκετοί ιεράρχες έριξαν «νερό στο κρασί τους».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει σε όλες τις πλευρές το μήνυμα της ανάγκης για περιστολή των δαπανών και η Εκκλησία το αντιλαμβάνεται» δήλωσε στους εκκλησιαστικούς συντάκτες ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Ιεραρχίας.

«Το ένα προς πέντε δεν υφίσταται για εμάς δεδομένου ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι κληρικοί ως θρησκευτικοί λειτουργοί δεν λογίζονται υπάλληλοι του Δημοσίου» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος υπογραμμίζοντας ότι η Εκκλησία στο πνεύμα της περιστολής δαπανών αντιπροτείνει στην κυβέρνηση μειωμένο αριθμό χειροτονιών που μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν έως και τις 300, αν και οι ανάγκες σε εφημεριακούς κληρικούς είναι υπερδιπλάσιες.

Από τις 300 θέσεις που προτείνει η Εκκλησία μόλις δέκα θα αφορούν την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ενώ οι άλλες 290 θέσεις θα μοιραστούν αναλογικά στις υπόλοιπες μητροπόλεις. Στην Ιεραρχία, σημειώθηκαν εντάσεις, για πολλούς ιεράρχες αναμενόμενες, ενώ εντύπωση προκάλεσε η σιωπή του μητροπολίτη Πειραιά Σεραφείμ.

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο μητροπολίτης Καλαβρύτων  κ. Αμβρόσιος, άρχισε να κατηγορεί τον αρχιεπίσκοπο ότι δεν μιλάει δημοσίως. «Δεν μιλάτε και για αυτό υποτιμάται η Εκκλησία. Πρόσφατα, λυπήθηκα γιατί στην ορκωμοσία του δημάρχου Αθηναίων περιφρονήθηκε η Εκκλησία» είπε ο μητροπολίτης.

Η αντίδραση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ήταν άμεση απαντώντας χαρακτηριστικά:  «Ο δήμαρχος με σεβάστηκε και με τίμησε περισσότερο από ότι εσείς. Να σταματήσετε αυτό το τραγούδι. Εγώ δεν είμαι εδώ για να κάνω καριέρα, αλλά για να υπηρετήσω το Λαό. Να κάνετε την αυτοκριτική σας και εσείς και ο Αγιος Θεσσαλονίκης, αν με τον τρόπο συμπεριφοράς σας ζημιώνετε ή ωφελείτε την Εκκλησία».

Η απάντηση του κ. Ιερώνυμου προκάλεσε την παρέμβαση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, ο οποίος υπογράμμισε «ο λαός γνωρίζει» με τον κ. Ιερώνυμο να ανταπαντά «Βεβαίως γνωρίζει. Για αυτό σας τοποθέτησε εκεί που σας τοποθέτησε».

Νωρίτερα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ιεραρχίας, ο μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ απευθυνόμενος προς τον αρχιεπίσκοπο φέρεται ότι του είπε:« Η Ελλάς κέρδισε τους αγώνες με το πετραχήλι και το καριοφίλι. Εσείς μακαριώτατε προσπαθήσατε με το πετραχήλι αλλά δεν φαίνεται να έπιασε».