"Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι άγιοι"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 13/02/2015

Για τις προϋποθέσεις αγιοκατάταξης μιλάει σε συνέντευξη στην δημοσιογράφο κ. Μαρία Παπαβλάχου της ιστοσελίδας newsbomb ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, ο οποίος μεταξύ άλλων τονίζει πως σήμερα υπάρχουν πολλοί άγιοι, αλλά παραμένουν άγνωστοι, αφού δεν κατατάσσονται στο αγιολόγιο.

 

Ακολουθεί η συνέντευξη: 

 

1. Ερώτηση: Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, βάσει των οποίων η Εκκλησία επιλέγει ποιός θα μπη στο Αγιολόγιο;

Απάντηση: Κατ' αρχάς πρέπει να ορισθή το νόημα της αγιότητος, τι σημαίνει άγιος, από πλευράς εκκλησιαστικής παραδόσεως και θεολογικής.
Άγιος δεν είναι ο καλός άνθρωπος ή έστω ο ενάρετος άνθρωπος, αλλά εκείνος που ζώντας μέσα στην Εκκλησία με τα Μυστήρια και την ευαγγελική ζωή, ενώνεται με τον Χριστό και αισθάνεται μέσα του την Χάρη του Χριστού. Ο ιερός Νικόλαος Καβάσιλας λέγει ότι άγιοι λέγονται «διά τον Άγιον ου μετέχουσι».

Επομένως, τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός Χριστιανού για να εισέλθη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας είναι: να είναι μέλος της Εκκλησίας, να διαθέτη ορθόδοξη πίστη, να έχη εκκλησιαστικό φρόνημα, να έχη αγάπη για τον Θεό και τους ανθρώπους, να είναι μάρτυρας ή να διάγη οσιακό βίο και να γίνωνται θαύματα, δηλαδή ο Χριστός δι' αυτού να ενεργή διάφορα σημεία.
Βεβαίως, η φράση που χρησιμοποιείται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν είναι η «αγιοποίηση» ενός ανθρώπου, αλλά η αγιοκατάταξη ενός ανθρώπου, δηλαδή η ένταξή του στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας. Αυτό σημαίνει ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν «κατασκευάζει» αγίους, αλλά συγκαταλέγει στο Αγιολόγιο αυτούς που έχουν τα γνωρίσματα που ανέφερα, οι οποίοι συγχρόνως αναγνωρίζονται και από τους ανθρώπους που τους γνώρισαν ή δέχθηκαν θαυματουργικές επεμβάσεις από αυτούς. Προηγείται η αποδοχή από τον λαό και ακολουθεί η αγιοκατάταξη από την Εκκλησία. Η συνείδηση του Ορθοδόξου λαού παίζει μεγάλο ρόλο στην αγιοκατάταξη ενός Χριστιανού.

2. Ερώτηση: Τα τελευταία χρόνια γίνονται πιο συχνά αγιοκατατάξεις, κατά την γνώμη σας; Αν ναί, που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Απάντηση: Κάθε εποχή έχει τους δικούς της αγίους. Σε όλους τους αιώνες της Εκκλησίας υπάρχουν εκατομμύρια άγιοι. Γιά παράδειγμα, κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας αναδείχθηκαν εκατοντάδες μάρτυρες, που λέγονται νεομάρτυρες, όπως και σήμερα υπάρχουν νεομάρτυρες στην Μέση Ανατολή.
Μέσα στην Εκκλησία συναντάμε πολλούς ανθρώπους, Κληρικούς, μοναχούς και λαικούς, οι οποίοι έχουν όλα τα γνωρίσματα που σας ανέφερα προηγουμένως, αλλά η Εκκλησία προχωρά στην αγιοκατάταξη μερικών χαρακτηριστικών προσώπων, χωρίς να σημαίνη ότι δεν υπάρχουν άλλοι εξαγιασμένοι άνθρωποι. Επομένως, η αγιοκατάταξη μερικών αγίων τα τελευταία χρόνια δεν καλύπτει το πλήθος των αγίων που υπάρχουν.
Η εποχή μας είναι δύσκολη από κάθε πλευρά, τα ΜΜΕ παρουσιάζουν συνήθως την επικαιρότητα, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορεί κανείς να τους χαρακτηρίση ως αγίους, οι οποίοι συνήθως δεν εμφανίζονται. Αυτό σημαίνει ότι παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν σήμερα δεν πρέπει να απελπιζόμαστε.