Χειροτονία από τον μητροπολίτη Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/01/2015

Ι.Μ.Λαγκαδά Επί τη ευκαιρία της εορτής του Μεγάλου Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας, Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, περιστοιχιζόμενος πολλών Ιερέων, ετέλεσε την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015, εις τον περικαλλή ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης της κωμοπόλεως των Λαγυνών, την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, κατά την διάρκεια της οποίας προέβει και εις την Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου π. Θεολόγου Δήμου.

 

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του εις τον νεόδμητο Ιερό Ναό των Λαγυνών, όπου προσήλθαν από νωρίς πολλοί Πιστοί για να παρακολουθήσουν αυτή την ξεχωριστή Θεία Λειτουργία του Αλεξανδρινού Λειτουργικού Τύπου, η οποία διακρίνεται για την αρχαϊκότητά της, την έμφαση στη συμμετοχή του λαού με τα συνεχή «Κύριε ελέησον», και αναφέρεται εις τον προαιώνιον Υιόν και Λόγον του Θεού καθώς επίσης και να λάβουν μέρος ως συπροσευχόμενοι στην χαρά του π. Θεολόγου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της σήμερα τελούμενης  Θείας Λειτουργίας καθώς επίσης και στα νοήματα της ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής, τονίζοντας ότι ο Ζακχαίος αποκαθιστώντας την αδικία που έγινε, κέρδισε την Σωτήρια του.

 

Η Σωτηρία μας, η μεταμόρφωσή μας και η αλλαγή μας σε ανθρώπους του Θεού πρέπει να είναι  το ζητούμενο της ζωής μας. Πρέπει να παύσουμε το αμαρτωλό παρελθόν μας και να κοιτάξουμε ψιλά, να αναζητήσουμε τον Κύριο και να δεχθούμε να είναι δίπλα μας, ώστε να καταφέρουμε να αλλάξουμε και εμείς αλλά και o κόσμος όλος.

 

Αν πραγματικά  θέλουμε να αλλάξουμε και να γίνουμε άλλοι άνθρωποι, αν πραγματικά θέλουμε να σωθούμε, πρέπει να παύσουμε το παρελθόν και να αφήσουμε μέσα στην καρδιά μας, να ανάψει η επιθυμία, ο ζήλος και το ενδιαφέρον το ουσιαστικό της Ιερής Αναζητήσεως του Κυρίου, ώστε όπως φανερώθηκε στον Ζακχαίο, να φανερωθεί και στην δική μας ζωή, όπως πραγματικά είναι και όχι όπως τον δημιουργούμε εμείς μετά δικά μας μέτρα και με τα δικά μας δεδομένα.

 

Απευθυνόμενος, εν συνεχεία στον Χειροτονούμενο π. Θεολόγο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, μέσα από τις πατρικές συμβουλές και νουθεσίες που απεύθυνε, τον προέτρεψε να αγωνίζεται αδιαλείπτως προς σωτηρία ψυχών και μέσα από το παράδειγμά του, να λάμπει συνεχώς το φως του Χριστού, το φως της αλήθειας, το φως της δικαιοσύνης, το φως της αγιότητας,  έτσι ώστε και όταν έρχονται σύννεφα και δύσκολες ώρες, να μένει πάντοτε πιστός και σταθερός στην Χάρη Εκείνου που είναι ο Σωτήρας και ο Λυτρωτής και μπορεί μέσα από το παράδειγμά Του να διώχνει συνεχώς τους πειρασμούς και τις δυσκολίες που προκύπτουν.

Συνεχίζοντας τον συμβούλεψε να έχει ως πρότυπο βίου τον σήμερα τιμώμενο Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, ώστε να είναι γρήγορος και να ανταποκρίνεσαι άμεσα στα κελεύσματα της Θείας Προνοίας και εις το θέλημα του Θεού, ώστε να οδηγεί εκ του ασφαλούς τον κόσμο από την αμαρτία στην θέοση, στη βίωση και στην μέθεξη των μυστηρίων της χάριτος του Κυρίου..

Η σημερινή εποχή που ζούμε έχει ανάγκη από φωτεινά παραδείγματα, έχει ανάγκη από ανθρώπους του Θεού, έχει ανάγκη από κληρικούς οι οποίοι θα πιστεύουν και θα εκφράζουν την πίστη τους μέσα από την λειτουργική ζωή, μέσα από την Θεία Λειτουργία, μέσα από το κέντρο της ζωής μας που είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Να φροντίζει τον παρότρυνε, η ζωή του να είναι μια ευχαριστία προς τον Θεό, να είναι μια συνεχής μαρτυρία της ευχαριστίας που οφείλουμε όλοι σε Εκείνον, που μας χάρισε τα πάντα, δίδοντας μας προοπτική αιωνίου ζωής και μέσα από το μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου Του, όταν αμαρτήσαμε δεν μας άφησε, αλλά μας χάρισε την συγνώμη και την χάρη, μας αναβίβασε στον δρόμο της δόξης Του, χαρίζοντας μας τα αιώνια και αμετακίνητα αγαθά της Βασιλείας Του.

Καταλήγοντας την προσφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε το γεγονός στον π. Θεολόγο, ώστε να έχει πάντοτε μέσα του ισόβια αναζήτηση της αλήθειας του Κυρίου, διότι όπως ετόνισε αν ο κληρικός δεν αναζητάει τον Ιησού, εάν ο κληρικός δεν έχει μέσα του την αγωνία πως θα συναντήσει τον Χριστό, πως θα είναι μαζί με τον Χριστό και πως θα μεταφέρει σε αυτόν τον λαό τα μηνύματα Εκείνου που είναι μηνύματα ζωής αιωνίου, τότε το έργο του είναι πλημμελές και δεν ανταποκρίνεται εις την προσδοκία του Αρχιποίμενος Ιησού Χριστού.