Πλήθη πιστών στη μνήμη του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/01/2015

 

Με τη συμπλήρωση 24 ετών από την κοίμηση του οσίου Γέροντος Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Αγάθωνος την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Αγίου Γέροντος.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με τη συμμετοχή των Πατέρων της Μονής και άλλων κληρικών της Μητροπόλεώς μας, έψαλε δε βυζαντινός χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτου και διευθυντού αυτής κ. Ανδρέα Ιωακείμ,  ενώ μεγάλη υπήρξε και η συμμετοχή των προσκυνητών και των πνευματικών παιδιών, του αειμνήστου Πνευματικού π. Βησσαρίωνος, οι οποίοι κατέκλυσαν την Ιερά Μονή.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης μας ετόνισε ότι στον π. Βησσαρίωνα βρήκε απόλυτη εφαρμογή ο λόγος του Κυρίου «τους δοξάζοντάς με αντιδοξάσω». Ο Γέροντας Βησσαρίων στην ζωή του εδόξασε τον Θεό με την πίστη, την ασκητική ζωή, την φιλανθρωπία, τα έργα της αγάπης. Όπως είπε ο Κύριος «Ούτω λαμψάτω το φώς υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα, και δοξάσωσι τον Πατέρα υμών τον εν τοίς ουρανοίς» έτσι τώρα τον τιμά, τον δοξάζει και τον έχει παράδειγμα για εκείνους που θέλουν να τον μιμηθούν και να δοξάσουν τον Θεό.

Ο πατήρ Βησσαρίων υπηρέτησε το θέλημα του Θεού και εδόξασε το όνομά Του και το τίμιο σώμα του, που υπήρξε κατοικητήριο του Θεού παραμένει σήμερα παρότι έχουν περάσει 24 ολόκληρα χρόνια από της κοιμήσεώς του και 9 από της ανακομιδής του, αναλλοίωτο, αδιάφθορο και ευωδιάζον.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε το Ιερό Μνημόσυνο και όλοι μαζί έψαλλαν το αιωνία η μνήμη και ασπάσθηκαν το ιερό σκήνωμα του αειμνήστου Γέροντος που βρίσκεται στο παρεκκλήσιο, που όταν ζούσε δέχονταν τις εξομολογήσεις χιλιάδων πιστών.

Στο τέλος του Ιερού Μνημοσύνου ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. π. Δαμασκηνός αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο, τους επισήμους και όλους τους προσκυνητάς που προσήλθαν στο ιστορικό Μοναστήρι του οσίου Αγάθωνα για να τιμήσουν από κοινού την ιερά μνήμη του αγιασμένου Γέροντος Βησσαρίωνος, αναφέρθηκε δι’ ολίγον εις τα χαρίσματα που σκιαγραφούσαν την προσωπικότητα του αειμνήστου Γέροντος καταλήγοντας με τούτα τα παρακλητικά λόγια:

«Δέξου όσιε Πάτερ τα πενιχρά μας λόγια, που σου προσφέρουμε σήμερα, εμείς τα παιδιά σου με σεβασμό στη μνήμη σου. Εμείς πιστεύουμε στην Αγιότητά σου. Και σαν Όσιο θα σε τιμάμε στο μοναστήρι μας, μέχρι την ιερή εκείνη μέρα που το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο θα σε κατατάξει στους Αγίους της Εκκλησίας μας, για να χαίρεσαι στον Παράδεισο του Θεού μαζί με τους συναγωνιστές φίλους σου, Άγιο Πορφύριο και Άγιο Παΐσιο. 

...Γίνε, τίμιε πάτερ, βοηθός μας στους πειρασμούς που ταλαιπωρούν τη ζωή μας, κατεύνασε τον κλύδωνα των παθών μας και οδήγησέ μας, με την αύρα των πρεσβειών σου, σε εύδιο και γαλήνιο λιμάνι»

Μετά το Ιερό Μνημόσυνο προσφέρθηκε το καθιερωμένο Μοναστηριακό κέρασμα στο Αρχονταρίκι της Μονής και στη συνεχεία πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Ο όσιος Γέρων Βησσαρίων, αληθής Μοναχός» στην οποία συμμετείχαν όλες οι Μοναχές της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και ωμίλησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Ζαχαράκης, ο οποίος μετέφερε τις εμπειρίες του από τη ζωή και δράση, του οσίου Γέροντος στην Μονή Αγάθωνος και σε όλη τη Φθιώτιδα. Μετά την ομιλία ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος κατά τον οποίο οι μοναχές κατέθεσαν ωφέλιμες απόψεις.

Οι εκδηλώσεις προς τιμήν του οσίου πατρός Βησσαρίωνος ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι με τράπεζα που παρέθεσε η Ιερά Μονή προς όλους.  

Στην Θεία Λειτουργία και το Ιερό Μνημόσυνο παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Θύμιος Καραΐσκος, ο τέως Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, οι υποψήφιοι Βουλευτές κα Ελένη Μακρή, κ. Κωνσταντίνος Κουτσογιαννακόπουλος, κ. Δημήτριος Μπριάνης, ο τέως Δήμαρχος Λαμιέων και υποψ. Βουλευτής κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Ευθύμιος Παπαευθυμίου, ο Περιφερειακός Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδος Αρχιπύραρχος Νικόλαος Ντίτσας, ο Διευθυντής, οι Καθηγητές και οι μαθητές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου – Λυκείου Λαμίας και πλήθος προσκυνητών.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως