"Αρετήν επαινώ, Αθανάσιον επαινώ"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/01/2015

Τον πολιούχο και προστάτη της, τον Μέγα Αθανάσιο, τον στύλο της Εκκλησίας και τον υπέρμαχο της  Ορθοδοξίας, τίμησε η πόλη του Διδυμοτείχου και ο πιστός λαός της, με λατρευτικές συνάξεις, των οποίων προέστη, προσκεκλημένος του Σεβ. Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κ ω ν σ τ α ν τ ί ν ο ς, ο οποίος έφθασε στο Διδυμότειχο τις μεταμεσημβρινές ώρες της παραμονής.

 

Η φετινή πανήγυρη, λόγω των εργασιών αποκατάστασης που συνεχίζονται στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, από το Υπουργείο Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου.
Την παραμονή το πρωί, Σάββατο 17 Ιανουαρίου ε.ε., τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στο παρακείμενο του Μητροπολιτικού Ναού Παρεκκλήσιο του Αγίου Μηνά και στη συνέχεια λιτανεύθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Αθανασίου από το Κάστρο στον Καθεδρικό Ναό, όπου και κατετέθη εις προσκύνηση των πιστών.
 
Το εσπέρας της παραμονής στο Πανηγυρικό Εσπερινό και ανήμερα το πρωί στο Αρχιερατικό συλλείτουργο προέστη ο φιλοξενούμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, ο οποίος και μίλησε κατάλληλα στον Εσπερινό της εορτής.
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεγάρων συνόδευαν ο Αρχιμ. Ιερώνυμος Κάρμας, Ηγούμενος της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου και Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επιμορφώσεως του ιερού κλήρου και ο Αρχιμ. Προκόπιος Γεωργίου, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων.
 
Το μεσημέρι της κυριωνύμου ημέρας οι Σεβασμιώτατοι ευλόγησαν το «κουρμπάνι» προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου, που ετοίμασαν οι ευσεβείς κάτοικοι της συνοικίας των Ψαράδων στο Διδυμότειχο.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις προσήλθαν οι Υφυπουργοί Παιδείας Αλεξ. Δερμεντζόπουλος, Εσωτερικών Γεωργ. Ντόλιος και Εξωτερικών  Κυρ. Γεροντόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημ. Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Στρατηγός Αντ. Βιτετζάκης, Διοικητής της XVI Μεραρχίας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης, οι μαθητές των σχολείων με τις σημαίες τους και πολυπληθές εκκλησίασμα.


Ι.Μ.Διδυμοτείχου