Ο Καλατράβα μιλά για τον Αγ.Νικόλαο στο σημείο μηδέν

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 09/01/2015

"Προσπαθούσα να φτιάξω ένα κτίριο που, όντας μοντέρνο, που θα αντανακλά, κατά κάποιο τρόπο την παράδοση της Ορθοδοξίας", τόνισε ο κ. Καλατράβα και πρόσθεσε ότι "η εκκλησία δεν πρέπει να είναι μόνο για τους Έλληνες, πρέπει να είναι για όλους, πρέπει να είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο".

Υπογράμμισε, ότι μελέτησε προσεκτικά τον ναό της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώθηκε σε ένα ψηφιδωτό, στο οποίο ο Ιουστινιανός παρουσιάζει το μοντέλο της εκκλησίας. Μετά, εμφανίστηκε στα μάτια του μια ομοιότητα του μοντέλου με τη φιγούρα της Παρθένου με το Βρέφος, που είναι στη μέση του ψηφιδωτού. Ξεκίνησε τη διαδικασία της αποκωδικοποίησης και έκανε μια σειρά από σκίτσα μέσα από τα οποία η εικόνα της Παρθένου πήρε τη μορφή του ναού.

Ο αρχικός ναός του Αγίου Νικολάου-ένα μικρό κτίριο ακριβώς κάτω από τους Δίδυμους Πύργους- καταστράφηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2011. Η νέα εκκλησία θα είναι επίσης μικρής έκτασης, φτιαγμένη με πέτρες από το Βερμόντ των ΗΠΑ, ενώ ο τρούλος τη νύχτα θα φωτίζεται από μέσα.

"Η ιδέα που είχα στο μυαλό μου ήταν για μια μικρή εκκλησία", είπε ο κ. Καλατράβα, τονίζοντας ότι δεν είναι τα λεφτά που θα κάνουν την εκκλησία καλύτερη, αλλά το το μέρος και η σημασία του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του BBC, μετά από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με την τοπική Λιμενική Αρχή, οι εργασίες κατασκευής της εκκλησίας ξεκίνησαν τον προηγούμενο μήνα. Όπως επισημαίνεται, ο ναός θα είναι μόνος χώρος λατρείας στο "Σημείο Μηδέν" και πολλοί πιστεύουν ότι θα είναι μια από τις εκκλησίες των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το Πάσχα του 2017. ethnos.gr