Ο μητροπολίτης Σύρου στον Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 07/01/2015

 

Ι.Μ.Λαγκαδά Με την παρουσία πλήθος πιστών και κόσμου από πολλά μέρη της Μακεδονίας, άρχισαν οι εόρτιες εκδηλώσεις επί τη της Ιερά Μνήμη  της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννης της Οσσαίας, εις την ομώνυμη περιοχή της επαρχίας του Λαγκαδά.

Της Ιεράς Λιτάνευσις των Σεπτών και Χαριτοβρύτων Ιερών Λειψάνων και της Θαυματουργού Εικόνος της Αγίας, σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής και εν συνεχεία του Μέγα Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού μετ΄ Αρτοκλασίας, προέστει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, συμπαραστατούμενος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και πλαισιούμενος πολλών Ιερέων και ευλαβών προσκυνητών που με βαθειά κατάνυξη προσήλθαν για να τιμήσουν την Μνήμη της μεγάλης αυτής Αγίας της Μακεδονίας και όχι μόνο, που τα Σεπτά Λείψανα της ευρέθησαν κατά θαυμαστό τρόπο πριν από λίγα χρόνια.

 Στην ομιλία του προ της Απολύσεως του Εσπερινού, ο Μητροπολίτης Σύρου, αναφέρθηκε εκτενώς στον θαυμαστό Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας, τονίζοντας ότι την Μαρτυρία των Χριστιανών ακολουθούσε πάντοτε το Μαρτύριο, τόσο τους πρώτους Χριστιανικούς αιώνες όσο και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην Πατρίδα μας.

Έχουμε πολλά μεγάλα και τρανά παραδείγματα του γεγονότος αυτού του Μαρτυρίου, μέσο των Νεομαρτύρων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η σήμερα τιμωμένη από την Αγία μας Εκκλησία, Κυράννα η Οσσαία.

Ο Ιερός Χρυσόστομος μακάριζε την Αντιόχεια λέγοντας ότι ήταν Μακαρία Ευτυχής διότι ετυχίζατο από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Μακαρίου, έτσι να μακαρίζουμε και εμείς την περιοχή της ευλογημένης Όσσης, επειδή φυλάσσεται από τα Σεπτά Λείψανα της Αγίας Κυράννης, η οποία και την σωματική ωραιότητα αλλά και τις προτάσεις των αλλοδόξων Οθωμανών που υπήρχαν εκείνη την περίοδο παράβλεψε και περιφρόνησε, προκειμένου να κερδίσει την Επουράνιο Βασιλεία, διότι για τους Μάρτυρες της Πίστεως μας, δεν υπήρχε τίποτα πολυτιμότερο από την αγάπη τους προς τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό.

Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν αύριο 8 του μηνός Ιανουαρίου, με το Αρχιερατικό Συλλείτουργο, το οποίο θα τελεσθεί εις τον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Κυράννης στην περιοχή της Όσσης.