Ο Ιερώνυμος από το Λαγκαδά: «Οι κρίσεις αντιμετωπίζονται με αρχές και αξίες»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/02/2011

Με ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση υποδέχθηκε ο Λαγκαδάς τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β’.

Ο Μακαριώτατος, συνοδευόμενος από τον Ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη έτυχε της υποδοχής του ευσεβούς λαού στην περιοχή των Λαγυνών, όπου ευρίσκεται το Προσκύνημα του Αποστόλου Παύλου.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος, αφού ξεναγήθηκε στον υπό ανέγερσιν Βρεφονηπιακό Σταθμό και στο Μουσείο Λειτουργικής Παραδόσεως και Πολιτισμού «Φάρος» οδηγήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Νεότητος «Η Αγία Κυράννα».

Εκεί, τον υποδέχθηκαν η σεπτή των Αρχιερέων χορεία, ο Ιερός Κλήρος, οι Τοπικές Αρχές και σύμπας ο ευσεβής λαός της Μητροπόλεως μας. Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, τον Αγιασμό των εγκαινίων του νέου Πολυδύναμου Πνευματικού Κέντρου Νεότητος, με τη συμμετοχή των Αγίων Αρχιερέων Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Προκοπίου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ. Νικοδήμου, Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακαρίου, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ.κ. Ιερόθεου, Βρεσθένης κ.κ. Θεοκλήτου, Μιλήτου κ.κ. Αποστόλου, Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονος και Θερμών κ.κ. Δημητρίου. Εκ μέρους της Πολιτείας παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης καθώς και οι βουλευτές κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και κ. Σάββας Αναστασιάδης. 

Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε  τον Μακαριώτατο για την ξεχωριστή τιμή της παρουσίας του και στη συνέχεια περιέγραψε τις δραστηριότητες που αναπτύσσει το Πνευματικό Κέντρο Νεότητος (φροντιστηριακά μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, Σχολή Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Γονέων). Ακολούθως, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης καλωσόρισε τον Μακαριώτατο και τον ευχαρίστησε για την τιμή που επεφύλαξε στην πόλη του Λαγκαδά με την επίσκεψή του.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση, τον συνεχάρη για το πολυσχιδές έργο που έχει αναπτύξει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα συγκινημένος από τη θερμή παρουσία των πιστών τόνισε πως το έργο αυτό του Πνευματικού Κέντρου δεν είναι μόνο πολιτισμικό και πολιτιστικό αλλά και αναπτυξιακό.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι η κρίση, την οποία διέρχεται η χώρα μας καθώς και οι κάθε μορφής κρίσεις αντιμετωπίζονται με αρχές και αξίες οι οποίες στεριώνουν μόνο όταν υπάρχει πνευματικό υπόβαθρο.

Αναφερόμενος στην Αγία Κυράννα, στην ιερά μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένο το νέο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεώς μας, τόνισε πως το μαρτύριο είναι πράξη φανέρωσης της αλήθειας.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας των εγκαινίων ενώ στη συνέχεια ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας στους ανακαινισμένους χώρους του Κέντρου Νεότητος.