Η Αγία Θωμαΐς, η προστάτιδα της συζυγίας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/01/2015

Η Αγία Θωμαΐς, η προστάτιδα της συζυγίας, καταγόταν από τη Λέσβο και έζησε τον 10ο μ. Χ. αιώνα. Γονείς της ήταν ο Μιχαήλ και η Καλή. Παντρεύτηκε έναν σκληρό και βίαιο άνδρα, τον Στέφανο και έκτοτε η ζωή της ήταν μαρτυρική! Την έδενε ή την κρεμούσε σε ένα δοκάρι του σπιτιού της και την έδερνε, χωρίς οίκτο. Το σώμα της Αγίας ήταν πάντα γεμάτο μελανιές από τους ξυλοδαρμούς...

Η Θωμαΐς όλα αυτά τα υπέμενε, χωρίς γογγυσμούς και χωρίς ούτε στιγμή να θελήσει να απομακρυνθεί από τον άνδρα της. Στο νου της και στα χείλη της, όταν την προέτρεπαν να χωρίσει, είχε πάντα την Αγιογραφική ρήση του Προφήτου Μαλαχία: «Μισεί, Κύριος ο Θεός, τη διάζευξη». Αργότερα τη συναντάμε στη Βασιλεύουσα, μαζί με το σύζυγό της Στέφανο. Και εκεί συνεχίζεται το μαρτύριό της... Η Αγία αντλούσε δύναμη από την προσευχή. Κάθε εβδομάδα συμμετείχε σε τέσσερις Αγρυπνίες! Και παρ’ όλες της αντιρρήσεις του άντρα της, δεν σταμάτησε ποτέ να ευεργετεί τους αναξιοπαθούντες και να παρηγορεί τους πονεμένους συνανθρώπους της. Τελικά, τη σκότωσε ο άντρας της, σε μια άγρια στιγμή ξυλοδαρμού... Περισσότερα για τη ζωή και τα θαύματά της Αγίας, μπορούν οι πιστοί να γνωρίσουν μελετώντας το σχετικό βιβλίο που έχει εκδοθεί (τηλ. 22510 21549). 

Με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ,  η Ορθόδοξη Κοινότητα «Η Οσία Θωμαΐς» - την οποία ίδρυσε και διακονεί ο π. Αθανάσιος Γιουσμάς, με μέλη τα πνευματικά του παιδιά - έχτισαν στην Αγία το μοναδικό ανά την Ορθοδοξία Ναό της, ο οποίος και πανηγύρισε αυτές τις ημέρες.

Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου το απόγευμα, εψάλλει ο Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΥ. Σ’ αυτόν έλαβαν μέρος Ιερείς και διάκονοι και συμμετείχαν πολλοί πιστοί. Τους ύμνους απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία του οικ. π. Ευστρατίου Γιουσμά. Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  μας, αναφέρθηκε στο προοίμιο της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί τη χώρα μας, και που ήταν και είναι η ηθική κρίση. Ηθική κρίση που καταφαίνεται στην κατάπτωση αξιών, στην πορεία και στη βιωτή νέων και μεγαλυτέρων, καθώς και στην αύξηση των διαζυγίων. Τόνισε πως, η Οσία Θωμαΐς συνεχίζει να παροτρύνει τους συζύγους να υπομένουν και να αγαπούν, πνίγοντας τον εγωισμό τους. για το καλό των παιδιών τους και για τη σωτηρία της ψυχής τους.

Το Σάββατο 3 Ιανουαρίου λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Αρχιμ. π. Ιάκωβος Καραμούζης. Ο Άγιος Πρωτοσύγκελος αναφέρθηκε στον αρχικό και μόνιμο στόχο των πιστών, που είναι η θέωση και ο αγιασμός. Στόχο που μας τον υπενθύμισε με την Ενανθρώπισή Του ο Θεάνθρωπος Ιησούς και τον εμπλούτισε με τα Άγια και Σωτήρια Μυστήρια. Στόχο, που με την πίστη της και την υπομονή της, τον κατόρθωσε η Αγία Θωμαΐς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Εσπερινή Εκδήλωση της Ορθόδοξης Κοινότητας. Περιλάμβανε Παράκληση στην Αγία Θωμαΐδα «υπέρ των κλυδωνιζομένων συζυγιών», Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου «Ορθόδοξη Κοινότητα: Η Οσία Θωμαΐς» και, ομιλία του κ. Ρέντα Ευάγγελου, Κλινικού Ψυχοθεραπευτή, Παιδοψυχοθεραυτή από το Άργος, με θέμα: «Μάθε ν’ αγαπάς, χωρίς να εξαρτάσαι». Ο ομιλητής με γλαφυρότητα, παραστατικότητα και άνεση, σχεδόν συνομιλώντας(!) με το πυκνό ακροατήριό του, ανέπτυξε το θέμα. Θέμα με πολλές ενότητες, ουσιαστικό και βαθύ. Μερικές μόνο σκέψεις του εν κατακλείδι, σημειώνουμε: «Όσο περισσότερο αγαπάμε κάποιον, τόσο πιο βαθιά θα μας πληγώσει... Ο ’’φόβος’’ δεν είναι αγάπη. Η ’’εξάρτηση’’, η ’’ζήλια’’, η ’’τάση για κατοχή και εξουσία’’ δεν είναι αγάπη... Ας αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας, το/τη σύντροφό μας, γι’ αυτό που είναι κι όχι γι’ αυτό που θα θέλαμε να είναι». Όπως ακριβώς και η Αγία Θωμαΐς η εκ Λέσβου. 

Η όλη Εκδήλωση έκλεισε με μια μικρή δεξίωση.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ορθοδόξου Κοινότητος