Μητροπολίτης Ηλείας: "το 2015 η θεμελίωση του νέου ναού"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/01/2015

Την πεποίθηση του πως μέσα στο 2015 θα εγκαινιαστεί ο νέος ναός του Αγίου Χαραλάμπους στην είσοδο της πόλης εξέφρασε ο Μητροπολίτης Ηλείας κ Γερμανός κατά την διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Στόχος και επιδίωξη, είπε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης,  είναι να θεμελιώσουμε τον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους εντός του 2015. Καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια γιατί γνωρίζουμε ότι είναι κάτι που το θέλουν όλοι οι Πυργιώτες.

Παράλληλα ζήτησε από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  να βοηθήσουν ώστε να δοθούν γρήγορα οι απαραίτητες εγκρίσεις.

«Κάποιοι δημότες-ενορίτες που βρίσκονται κοντά στον ήδη υπάρχοντα μικρό Ναό του Πολιούχου αντέδρασαν στην κατασκευή του Ιερού Ναού στην νέα θέση λέγοντας ότι είναι μακριά. Πηγαίνοντας και εγώ τώρα βλέπω ότι είναι η καταλληλότερη θέση γιατί έχει πολύ χώρο και για να σταθμεύουν τα οχήματα. Δεν ήταν δυνατόν να κατασκευαστεί κοντά στον υπάρχοντα Ναό γιατί δεν υπήρχε οικόπεδο. Η προσπάθεια είχε ξεκινήσει επί αειμνήστου Αθανασίου ο οποίος έδινε το χώρο που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία της Μητρόπολης για να γίνει ο Ναός αλλά αντέδρασαν και τότε οι Αγιοχαραλαμπίτες και ματαιώθηκε το έργο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ηλείας κ Γερμανός. 

Ο Ιερός Ναός του Πολιούχου Πύργου θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που έδωσε η Περιφέρεια δίπλα στο ΚΕΚΥΑΜΕΑ και κοντά στην Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών. Ήδη οι μελέτες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Τελείωσε η εδαφολογική μελέτη, η οποία σημειωτέον ήταν δύσκολη λόγω του σαθρού υπεδάφους του οικοπέδου.                                      Ήδη ολοκληρώνεται η περιβαλλοντική μελέτη και θα υποβληθεί αρμοδίως για έγκριση.

Η ανακοίνωση της θεμελίωσης του νέου ναού του Αγίου Χαραλάμπους έγινε παρουσία του Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου, των πρώην υπουργών Κώστα Τζαβάρα και Ιωάννη Κουτσούκου, του βουλευτή Ανδρέα  Μαρίνου, των Αντιπεριφερειαρχών Γεώργιου Γεωργιόπουλου,  Παναγιώτη Πλατανιά και Λάμπη Αριστειδόπουλου, του δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεσσαλά, των αντιδημάρχων Πύργου Ανδρέα Σκαρτσιάρη, Γιώργου Ανδριόλα και Ανδριάνας Αγγελακοπούλου, του ενταταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου κ Παναγιώτη Μπράμου, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου Λεωνίδα Βαρουξή,  της Εισαγγελέως Ηλείας κ Πετούμενου, της ηγεσίας στον Νομό του Στρατού της Αστυνομίας, της Αεροπορίας, της Πυροσβεστικής, εκπροσώπων φορέων,  πολλών κληρικών και πλήθους πιστών