Πρωτοχρονιά στην Ι.Μ.Λέρου

Πατριαρχεία | Δημοσίευση: 03/01/2015

Η ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ

Με μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας η έλευση του νέου έτους 2015.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014, στις 4:30΄ το απόγευμα, ετελέσθη ο Εσπερινός της εορτής του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Σωφρονίου στο «Πατριαρχείο», όπου εχοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος, παρουσία του Ιερού Κλήρου, των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, πολλών πιστών, φίλων και συνεργατών της Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, όλοι οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα Συνεδρίων του «Πατριαρχείου», όπου ο Σεβασμιώτατος, απηύθυνε πολλές εόρτιες ευχές μέσα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του.

Επίσης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους εφημερίους, οι οποίοι όπως είπε εργάσθηκαν πνευματικά, ευχαρίστησε επίσης τις αρχές του νησιού, πολιτικές και στρατιωτικές, με τις οποίες ετόνισε ότι υπήρξε μία άψογη και αγαστή συνεργασία, διότι το 2014 αποδείχθηκε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, που απαιτούσε συνεχή επαγρύπνηση, πρωτοβουλίες, συνεργασία και συγχρονισμό κινήσεων μεταξύ των Υπηρεσιών.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως, απευθύνοντας τις καλύτερες ευχές για υγεία και πρόοδο προσωπική, οικογενειακή και πνευματική.

Παράλληλα, οι ιεροψάλτες μας έψαλλαν ύμνους.

Το τυχερά φλουριά από τις βασιλόπιτες βρήκαν οι κ.κ. Ιωάννης Σοροκάκης αντιδήμαρχος, και ο Δημοτικός Σύμβουλος Ευαγγ. Μπαλαμπάνης.

Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης συνεχάρη και απένειμε στην κα Ιουλία Βασιλείου τον Χρυσό Σταυρό της εν Δωδεκανήσω Εκκλησίας, για την αγάπη της και τον σεβασμό που επιδεικνύει στην τοπική Εκκλησία, αλλά και στο Γηροκομείο μας, η οποία με δικές της ενέργειες έφερε τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Αναστασίας της Ρωμαίας και Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, όπου φυλάσσονται στο παρεκκλήσι του Εκκλ. Γηροκομείου μας στη Λέρο. Όπως τόνισε και ο Μητροπολίτης μας «αυτό είναι μεγάλη ευλογία για το νησί και την Μητρόπολή μας γενικότερα».

Τέλος, από τον Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Γεώργιο Χρυσούλη έγινε ημίωρη παρουσίαση, μέσω υπολογιστή, των κυριοτέρων δραστηριοτήτων της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2014.

 

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ  1.1.2015

Την πρώτη του νέου έτους, Πέμπτη 1η Ιανουαρίου 2015, ο Μητροπολίτης μας κ.Παΐσιος ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, παρουσία του Ιερού Κλήρου της νήσου, του Επάρχου, Δημάρχου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων στρατιωτικών αρχών και σωμάτων ασφαλείας, και πολλών πιστών.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ετελέσθη η καθιερωμένη Δοξολογία επί τω νέω έτει, και ο Μητροπολίτης ευχήθηκε καταλλήλως, μοιράζοντας το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως του έτους 2015.

Κατόπιν, οι Αρχές μετέβησαν στο Δημαρχείο, όπου έλαβε χώρα η κοπή της βασιλόπιτας του Δήμου, υπό του Μητροπολίτου. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη συνεργασία, ενώ ο Δήμαρχος με τη σειρά του δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη για το πολυσήμαντο κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως και την αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών του Δήμου με την Ι. Μητρόπολη.

Μετά το Δημαρχείο οι Αρχές μετέβησαν στο «Ισιδώρειο» Εκκλησιαστικό Γηροκομείο Λέρου, όπου παρουσία όλων των γερόντων και του υπαλληλικού προσωπικού, ο Μητροπολίτης έκοψε την βασιλόπιτα του Ιδρύματος.

Στο πάντοτε φιλόξενο περιβάλλον του Γηροκομείου μας ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους τους συνανθρώπους μας, αλλά και εκείνους τους παράγοντες και φορείς, συλλόγους, ενορίες, σχολεία, προσκοπισμό, τους ομογενείς μας, αλλά και όλους τους γνωστούς και αγνώστους, επωνύμους και ανωνύμους, που βοηθούν και συνεισφέρουν καθημερινά και με κάθε τρόπο στην καλή λειτουργία του Ιδρύματος. Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Δήμο Λέρου, την «Εφορεία Σχολών Λέρου», το «Αγγέλειο» Ίδρυμα, τον Σύλλογο «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα», τους «Φίλους του Γηροκομείου», που κάθε χρόνο βοηθούν οικονομικά αυτό το φιλανθρωπικό Ίδρυμα της Μητροπόλεώς μας, ενώ πολλές ευχαριστίες απηύθυνε στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στον Διευθυντή αρχιμ. Στέφανο Κατέ, αλλά και στο προσωπικό, για την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο εδώ και 54 χρόνια διακονεί τον άνθρωπο.

Εν συνεχεία, αποχωρώντας από το Γηροκομείο, ο Μητροπολίτης και οι Αρχές επισκέφθηκαν το Νοσοκομείο της Λέρου και ευχήθηκαν στους ασθενείς υγεία, γρήγορη ανάρρωση και χρόνια πολλά για το νέο έτος 2015 που μόλις ανέτειλε.

 

 

«ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΛΕΡΟΥ, ΚΑΛΥΜΝΟΥ & ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑΣ κ.κ. Π Α Ϊ Σ Ι Ο Υ

«Τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός γή και τα καταχθόνια»

 

Αγαπητοί μου  αδελφοί,

Ο εν σπηλαίω τεχθείς, Χριστός ο Θεός,  δεν είναι «φως εκ φωτός μέγα μόνο για το παρελθόν», γιατί είναι χθες και σήμερα ο Αυτός και εις τους αιώνας, και επομένως κάθε εποχή έχει  ανάγκη αυτού του θείου και αϊδίου φωτός. Με την γέννηση του Θεανθρώπου Ιησού, τα πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός, γη και τα καταχθόνια.

Και η δική μας τεταραγμένη εποχή έχει ανάγκη από την θεία Αυτού ακτινοβολία και  επέμβαση και ας είναι και λέγεται εποχή ανάπτυξης της επιστήμης, της τεχνολογίας, της τεχνικής προόδου και των διαστημικών κατακτήσεων.

Ο Χριστός είναι το φώς που φωτίζει και καθοδηγεί τον άνθρωπο στην ζωή του με βασική  προϋπόθεση να μην κλείνει ο άνθρωπος, η εικόνα του Θεού Πατρός των Φώτων, τα μάτια του και να μην αρνείται το Φώς το Αληθινό.

Ως χριστιανοί έχουμε την πίστη, την ελπίδα, αλλά και την βεβαιότητα ότι μπορούμε κατά τον Ιερό Χρυσόστομο να αρέσουμε στο Θεό, αυτό το μαρτυρούν οι Άγιοι που με την κατά Χριστό ζωή τους άρεσαν στον Θεό.

«Οι Άγιοι άρεσαν τόσο πολύ στο Θεό, ώστε και την ιδία φύση υπερνίκησαν και προσείλκυσαν, με όσα  συνέβηκαν σ’ αυτούς». Και συνεχίζει να λέγει ο χρυσούς τη γλώττα Ιεράρχης:  «όταν δεις τον άγιο να υποφέρει, ας θυμηθείς το παράδειγμα του φτωχού Λαζάρου, γιατί δεν έχεις να προβάλεις κάτι αγιότερο απ’ αυτόν».

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως, η ανατολή του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου, το 2015, βρίσκει την ανθρωπότητα ολόκληρο, αλλά και όλως ιδιαιτέρως την Πατρίδα μας, μπροστά σε αυξημένες δυσκολίες. Τα ακανθώδη προβλήματα πληθαίνουν καθημερινώς και ο άνθρωπος ζει έναν απειλητικό εφιάλτη, με το φάσμα της ανέχειας, της στέρησης, της φτώχειας. Το άγχος όλως ιδιαιτέρως απειλεί τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις με απρόβλεπτες καταστάσεις και σε αυτή ακόμη την ζωή τους.

Η κρίση αυτή, αν και λέγεται κρίση οικονομική, με τα επακόλουθα αυτής της κρίσης, είναι κρίση αξιών, είναι κρίση πνευματική και τούτο γιατί ο άνθρωπος ξέχασε Εκείνο, το Φώς το εκ του  Φωτός, έχασε την επαφή του με τον Θεάνθρωπο Ιησού.

Για το λόγο αυτό προκειμένου να αποφευχθεί η κατάσταση αυτή, που μαστίζει την ανθρωπότητα, αλλά και την πατρίδα μας ιδιαιτέρως, χρειάζεται να πλησιάσει ο άνθρωπος το Φώς το Αληθινό. Στον Θεό και μόνο Αυτόν, είναι δυνατό να βρει ο άνθρωπος το αδιέξοδο. Γιατί τότε ο Θεός κυρίως φανερώνει την δύναμή Του.

Η ανατολή του νέου ενιαυτού της χρηστότητος του Κυρίου παρέχει την μεγάλη ευκαιρία να επικοινωνήσουμε νοερώς με Εκείνον που έκλεινε ουρανούς και ήλθε στην γη δια την του κόσμου  σωτηρία.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι Πατρικώς όπως, ο Νέος ενιαυτός της χρηστότητος του Κυρίου, φέρει στον κόσμο την πολυπόθητο Ειρήνη και πλημμυρίσει τις καρδιές πάντων με το Φώς το Αληθινό.

Επί τούτοις, επικοινωνώντας δε νοερώς από την καθέδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας, με τα πνευματικά  μας τέκνα, τα εγγύς και τα απόδημα, εύχομαι από καρδίας, όπως το σωτήριο νέο έτος 2015 είη ευλογημένο, υγιεινό και πλούσιο σε πνευματικά και υλικά αγαθά παρά του Πτωχεύσαντος δια την του κόσμου σωτηρία,  Σωτήρος Χριστού. ΑΜΗΝ.

+ Ο Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος

 

Επιμέλεια-Φωτογραφίες-βίντεο:   Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:   Ευθύμιος Ι. Χρυσούλης