Προκαλούν οι ιεράρχες με τις… ακριβές βόλτες τους

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 01/12/2011

Του  Σωτήρη Τζούμα 

 Η οικονομική κρίση που χτύπησε την πόρτα μας, είναι φυσικό να έχει δημιουργήσει και τα ανάλογα προβλήματα στη ζωή της Εκκλησίας! Κι όταν λέμε Εκκλησία, εμείς τουλάχιστον, εννοούμε τον κλήρο και τον λαό και όχι μόνο “την κλειστή κάστα” των Ιεραρχών μας, οι οποίοι θεωρούν την Εκκλησία, προσωπικό τσιφλίκι τους! Ίσως γι’ αυτό, κάθε κρίση που παρουσιάζεται, τη βιώνει με διαφορετικό τρόπο ο κλήρος- και κατ’ εξοχήν οι Ιεράρχες- και με διαφορετικό τρόπο ο λαός μας.

Η κρίση αυτή είναι αλήθεια ότι έχει αναγάγει την επίσημη Εκκλησία σε δεκανίκι του Κράτους στον τομέα του κοινωνικού έργου και της προσφοράς προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Και μέχρι στιγμής έχει κατορθώσει να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες που ολοένα και αυξάνονται.

Πέρα από τα συσσίτια που προσφέρονται κατά χιλιάδες, σε όλη τη χώρα, πολλές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας και μάλιστα συγκεκριμένοι ελεήμονες Μητροπολίτες, έχουν αναλάβει να πληρώνουν λογαριασμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.) πολύτεκνων οικογενειών. Εκεί που οι Ιεράρχες μας δείχνουν να μην έχουν πάρει είδηση είναι στον τρόπο που συμπεριφέρονται εν μέσω της κρίσης! Θα πρέπει να “μαζευτούν” λίγο και να σταματήσουν τις πολυαρχιερατικές πανηγύρεις, γιορτές και λοιπές συναθροίσεις!

Είναι προκλητικό πλέον, ο λαός να μην έχει να πληρώσει τα καθημερινά του έξοδα και η μετακίνηση του κάθε Μητροπολίτη και της συνοδείας του να ξεπερνά, πολλές φορές σε έξοδα τον μηνιαίο προϋπολογισμό μιας μέσης οικογένειας! Και δεν είναι μόνο τα έξοδα αυτά, που δεν φαίνονται! Είναι και η πρόκληση που γεννά η κάθε εμφάνισή τους με την πολυσύνθετη και παρεξηγημένη, εν πολλοίς, αρχιερατική τους αμφίεση! Και ενώ τα αρχιερατικά άμφια και η χλιδή, ήταν πάντα συνυφασμένη και επιτρεπτή στην ορθόδοξη λατρεία, εντούτοις τα χρόνια αυτά, όλα ενοχλούν και προκαλούν!

Ίσως γι’ αυτό θα πρέπει να συναισθανθούν τις ευθύνες τους οι Ιεράρχες μας και να σταματήσουν την “τουρνέ”. Μάλιστα αρκετοί απ’ αυτούς το έχουν παρακάνει… Δεν κάθονται στις Μητροπόλεις τους, αλλά γυρνούν από Μητρόπολη, σε Μητρόπολη… Μερικοί μάλιστα απ’ αυτούς, είναι… νεοεκλεγέντες, που σημαίνει ότι δεν έχουν προλάβει ακόμη να επισκεφθούν και να λειτουργήσουν ή να παραστούν σε κάποιο εσπερινό, σε όλους τους ναούς των Μητροπόλεών τους. Κι όμως έχουν επισκεφθεί ολόκληρη την επικράτεια, με τα έξοδα πληρωμένα! Μήπως ήλθε η ώρα να κόψουν και αυτή την κακή συνήθεια;