Η Σπάρτη εόρτασε τη μνήμη του Πολιούχου της

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/11/2011

Με την δέουσα εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη, αλλά και με την συμμετοχή σύμπαντος του κλήρου και πλήθους πιστού λαού της πόλεως της Σπάρτης, της περιφέρειας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και των γειτονικών νομών, εορτάστηκε την 26η Νοεμβρίου 2011, η μνήμη του πολιούχου και προστάτη της Λακεδαίμονος, Οσίου Νίκωνος «του Μετανοείτε».

Ειδικότερα, την παραμονή της εορτής Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011, το απόγευμα, τελέσθηκε ο Αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ενώ συμπροσευχήθηκαν οι Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Ποιμενάρχης μας Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Επιδαύρου κ. Καλλίνικος και Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ζωή του Αγίου και στο πέρασμά του από ολόκληρη την Ελλάδα και την Κόρινθο, καταλήγοντας στη περιάκουστη Σπάρτη κηρύσσοντας την μετάνοια, στην βαθιά πίστη του και στο παράδειγμά του ως μιμητού του Κυρίου μας, προτρέποντας τους πιστούς να το ακολουθήσουν και αυτοί στη ζωή τους.

Το πρωί του Σαββάτου 26 Νοεμβρίου 2011, της ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Ευχαριστίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος και ομίλησε με κύριο θέμα την προσωπικότητα του Οσίου, την διαφορετικότητά του από τους άλλους Αγίους της Εκκλησίας μας, αλλά και την μετάνοια, που απετέλεσε το κύριο θέμα της διδασκαλίας του, προτρέποντας τους ανθρώπους της εποχής μας να μετανοήσουν και να αποστραφούν την αμαρτία από τη ζωή τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις επισφραγίστηκαν με την λιτάνευση της Ιεράς εικόνος του Οσίου στους δρόμους της πόλεως.

Μετά το τέλος της Ιεράς Λιτανείας, στην οποία συμμετείχαν και τα σχολεία και των τριών βαθμίδων της πόλεως, άγημα του στρατού και η αξιόλογη φιλαρμονική του δήμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους αρχιερείς, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορτή του πολιούχου μας, καθώς και τους εκπροσώπους των αρχών της πόλεως, του νομού και της περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και όλους τους ευσεβείς πιστούς, που παρέστησαν με υποδειγματικό τρόπο στον εορτασμό της μνήμης του πολιούχου μας, δίδοντας ταυτοχρόνως και ολιγόλογο, αλλά σημαντικό μήνυμα, ότι: «καταγράφουμε με τη ζωή μας πολλές ενδείξεις σεβασμού και αγάπης προς τον Άγιο, αλλά εκείνος ζητά και απόδειξη της αγάπης μας. Και η απόδειξη είναι μία: η εφαρμογή της διδασκαλίας του και του παραγγέλματός του περί μετάνοιας».

Ολόθερμες ευχαριστίες, τέλος, εκφράζει η τοπική μας Εκκλησία προς τον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την απευθείας μετάδοση των Ιερών Ακολουθιών και την δυνατότητα να ακουστούν αυτές μέσω των ερτζιανών κυμάτων αλλά και του διαδυκτίου, τόσο σε ολόκληρη την Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο. (εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)