Ο μητροπολίτης Βεροίας στην Υπερδνειστερία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 13/02/2011

Στο πλαίσιο της πρόσφατης μετάβασης του μητροπολίτη Βεροίας κ.Παντελεήμονος στην Οδησσό (21-28 ιανουαρίου 2011) πραγματοποιήθηκε ημερήσια επίσκεψη στο Κρατίδιο της Υπερδνειστερίας,(υπάρχει από το 1992 στις παρυφές της Ευρώπης και βρίσκεται, όπως προδίδει το όνομά του, πέρα από τον ποταμό Δνείστερο, στην Aνατολική Μολδαβία) όπου ποιμενάρχης είναι ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας με τον οποίο ο μητροπολίτης συνδέεται φιλικά από πολλών ετών.

Το πρωί της Δευτέρας 24/1 ο Αρχιεπίσκοπος Σάββας υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο και τους συνοδούς του στο Επισκοπείο της πρωτεύουσας της Υπερδνυστερίας Τιράσπολ (στην πρωτεύουσα κουμάντο κάνει η οικογένεια Σμιρνόφ) και αμέσως πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον καθεδρικό ναό και το μητροπολιτικό μέγαρο. Ακολούθησαν επισκέψεις σε διάφορες ιερές μονές της επαρχίας του κ. Σάββα, καθώς επίσης στο θεολογικό σεμινάριο, τα στρατιωτικά κοιμητήρια κ.ά.

Το μεσημέρι τον σεβασμιώτατο προσεκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο ο Πρόεδρος του Κράτους της Υπερδνυστερίας κ. Ίγκορ Νκολάγιεβιτς Σμιρνόφ και πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση επί διαφόρων θεμάτων, εκκλησιαστικού κυρίως περιεχομένου. Ο κ. Σμυρνωφ προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο της ανεξαρτησίας του κρατιδίου ως ενθύμιο της επισκέψεως. Ακολούθησε επίσκεψη στο μνημείο του αγνώστου στρατιώτου όπου ο Σεβασμιώτατος και οι συνοδοί του εναπόθεσαν τριαντάφυλλα, σύμφωνα με τοπικό έθιμο.