Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας στην Κριμαία και την Κωνσταντινούπολη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/11/2011

(εκ της Ιεράς Μητροπόλεως) Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 7ήμερο προσκύνημα στην πατρίδα του αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και θαυματουργού, την Κριμαία.

Κατά την άφιξη στη Συμφερούπολη πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίας Τριάδος (Ελληνική εκκλησία) όπου βρίσκεται το σεπτό σκήνωμα του αγίου Λουκά. Εψάλη παράκληση προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος κι στη συνέχεια όλοι οι προσκυνητές ασπάσθηκαν το ιερό λείψανο του αγίου, το οποίο ειδικά για την περίσταση οι υπεύθυνοι του ναού άνοιξαν.

Τις επόμενες δύο ημέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε ιερούς ναούς και ιστορικούς τόπους της Κριμαίας στις περιοχές Γιάλτας, Λεβαδείας, Σεβαστουπόλεως, Χερσώνος κ.ά. ενώ την τελευταία ημέρα τελέστηκε από τον σεβασμιώτατο αρχιερατική θεία λειτουργία στο ναό της Αγίας Τριάδος και προ της αναχωρήσεως ένα τελευταίο προσκύνημα στον τάφο του αγίου Λουκά στα κοιμητήρια της πόλεως.

Τις επόμενες τρεις ημέρες ακολούθησε επίσκεψη της βασιλίδας των πόλεων Κωνσταντινουπόλεως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τη Βλαχέρνα, τη μονή Μπαλουκλή, τη μονή Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, την Αγία Σοφία κ.α.

Να σημειωθεί ότι ο σεβασμιώτατος προηγήθηκε στην Συμφερούπολη της υπόλοιπης ομάδας προσκυνητών μετεφέροντας το ιερό λείψανο του αγίου Δημητρίου το οποίο ετέθη σε προσκύνηση των πιστών και μεταφέρθηκε σε διάφορες περιοχές της Κριμαίας και στη συνέχεια στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας (θα ακολουθήσει άλλη εκτενής σχετική αναφορά).