Οι μητροπολίτες Γλυφάδας και Μεσσηνίας μαζί στη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη -φωτο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 17/12/2014

 

Ι.Μ.Μεσσηνίας Ομιλία πραγματοποίησε, χθες το απόγευμα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, προσκεκλημένος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το θέμα της ομιλίας ήταν «Η γεωπολιτισμική διάσταση της Ελληνορθοδοξίας και η συμβολή της στον 21ο αιώνα».

Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν πλέον οι θρησκείες και οι εκκλησίες στο νέο πλουραλιστικό περιβάλλον ιδεών, προβληματισμών και προσεγγίσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν από τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών μέσω κοινών αξιών όπως είναι η ανεκτικότητα και η συμπληρωματικότητα.

«Οι χριστιανικές εκκλησιές προκαλούνται πλέον να πραγματοποιήσουν τη δική τους έξοδο από τον εσωτερικό τους εγκλωβισμό και να προτείνουν τις δικές τους αρχές. Η ορθόδοξη εκκλησία είναι ανάγκη πλέον να θέσει τα πιστεύω της μπροστά στα υπαρξιακά προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και να αξιώσει απαντήσεις», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Την ομιλία παρακολούθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Γλυφάδος κ. Παύλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου, ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Χρήστος Καρυώτης, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και Ευέλπιδες.

 

Φωτογραφίες: Νικήτας Σπίνος