Στο "Στρατό του Χριστού" από το Στρατό Ξηράς

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/12/2014

 

Το Σαββατοκύριακο  13 και 14 του τρέχοντος μηνός Δεκεμβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετέβει εις το χωριό Γέφυρα Θεσσαλονίκης, όπου κατόπιν άδειας και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ.κ. Δημητρίου, χοροστάτησε εις τον Όρθρον, προεξήρχε της Αρχιερατικής Θειας Λειτουργίας και ετέλεσε διαδοχικώς την εις Διάκονον και την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του π. Παύλου Καραβασίλη, έγγαμου κληρικού, ο οποίος άφησε τον Στρατό Ξηράς όπου και υπηρετούσε για να ενταχθεί και να υπηρετήσει στον «Στρατό του Χριστού».

Στην αρχή της ομιλίας του προς τους παρισταμένους Πιστούς, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, δεν έκρυψε την χαρά και την συγκίνησή του διότι πρώτη φορά ως Αρχιερέας λειτουργεί στον Ιερό Ναό αυτό, όπου υπηρέτησε προ τεσσαρακονταετίας ως λαϊκός-ιεροκήρυξ, ενώ παράλληλα συνεχάρη τον επιχώριο Μητροπολίτη Γουμενίσσης κ.κ. Δημήτριον, ο οποίος εμπνέει τους νέους να υπηρετούν το Ιερό Θυσιαστήριον και να ακολουθούν την ιερωσύνην μέσα από το πνεύμα της θυσιαστικής αγάπης τους, έχοντες ως χαρακτηριστικό γνώμονα όλων αυτών τον αδαμάντινο χαρακτήρα και την πνευματική τους αφοσίωση για το έργο της Εκκλησίας, ευχαριστώντας τον για την πρόσκληση ώστε να τελέσει τις Χειροτονίες του π. Παύλου, σε ένα χώρο ο οποίος έχει συναισθηματική αξία και είναι γεμάτος από όμορφες πνευματικές αναμνήσεις για αυτόν.

Απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα τόνισε ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική ημέρα στη ζωή του καθώς σήμερα καλείτε να λάβει τη χάρη της ιερωσύνης  και να εισέλθει εις τα Άγια των Αγίων για να καταστεί μέτοχος της υπουργίας αυτού του μεγάλου μυστηρίου της σωτηρίας του ανθρώπου στο οποίοι συνέργησαν τα μέγιστα και οι Άγιοι Προπάτορες, των οποίων τη μνήμη εορτάζει και τιμά η Αγία μας Εκκλησία.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, σήμερα  οι ανθρώπινες επιδιώξεις κάνουν έναν κύκλο γύρω από τα θέματα της καθημερινότητος  και δεν υπάρχει το ενδιαφέρον γι’ αυτό που αποτελεί το αληθινό μέλλον, δηλαδή την Πίστη στον Θεόν. 

Κι ενώ ο Θεός καλεί τον άνθρωπο για κάτι το μεγαλειώδες, ο άνθρωπος μένει στην τρέχουσα καθημερινότητα. Και το μεγάλο λάθος του σύγχρονου ανθρώπου είναι ότι αυτά που του προσέφερε ως δώρα ο Θεός, όπως η εργασία και ο πλούτος, τα μετατρέπει ο άνθρωπος σε εμπόδια για να φτάσει στο Θεό. Δικαιολογίες, λοιπόν, βρίσκει ο σύγχρονος άνθρωπος και δεν ανταποκρίνεται θετικά στην πρόσκληση του Θεού. Όμως ο π. Παύλος ανταποκρίθηκε σε αυτήν πρόσκληση και από σήμερα την πρόσκληση αυτή του Θεού  οφείλει να την απευθύνει σε όλους τους ανθρώπους κι όταν οι άνθρωποι θα του γυρνούν την πλάτη οφείλει να μην απογοητεύεται  αλλά να συνεχίζει.

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά προέτρεψε τον π. Παύλο Καραβασίλη να ζει συμφώνως προς το φρόνημα του Ευαγγελίου, να διακονεί το μυστήριο της σωτηρίας, να ευαγγελίζεται το λόγο της δικαιοσύνης, ώστε να δημιουργεί προϋποθέσεις στις καρδιές των ανθρώπων τέτοιες, ούτως ώστε σ’ αυτές να γεννιέται ο Χριστός, η ελπίς, το φώς.

Κλείνοντας την ομιλία του, ευχήθηκε στο π. Παύλο, η διακονία του να είναι  τίμια και αγία,  προσθέτοντας με το έργον του έναν ακόμη κρίκο αγάπης εις την μεγάλην άλυσον των Αγίων Προπατόρων που αρχίζει από εκεί που αρχίζει η αγάπη του Θεού για τον άνθρωπον και που αυτή η αγάπη θα πραγματοποιείται έως της συντελείας του αιώνος.