"Δύσκολη απόφαση να γίνεις άμισθος κληρικός"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 06/12/2014

Με την πρέπουσα λαμπρότητα και με κάθε μεγαλοπρέπεια και επισημότητα ολοκληρώθησαν οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις επί τῇ εορτῇ του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού εις την Ιεράν Μητρόπολιν Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Επίκεντρο όλων των εορτίων εκδηλώσεων υπήρξε ο περικαλλής και πάνσεπτος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου της κωμοπόλεως των Λαγυνών.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, κατά την διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε και η εις Διάκονον Χειροτονία του Ελευθερίου Μπιλμπίλη, Πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., εγγεγραμμένου σε πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ανδρός ενάρετου και θεοσεβή που διακονoύσε από τα παιδικά του χρόνια την Εκκλησία και το Ιερό του ενοριακού Ναού των Λαγυνών, και ο οποίος από την σήμερον ημέρα εισέρχεται εις τον έγγαμον Ιερόν Κλήρον της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά ως άμισθος κληρικός.

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό, όπου πλήθος πιστών προσήλθε από το πρωί, για να τιμήσει τον λαοφιλή και πολυαγαπημένο προστάτη της κωμοπόλεως των Λαγυνών Άγιο Νικόλαο, να προσκυνήσει την Θαυματουργό Εικόνα του και το Σεπτό Λείψανό του, καθώς επίσης και να ενώσει τις προσευχές του για την σημαντική στιγμή της Χειροτονίας, παρέστησαν μεταξύ των άλλων, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, η ανεξάρτητη Βουλευτής κα. Αικατερίνη Μάρκου, εκπρόσωποι της Δήμου και της Τοπικής Κωμοπόλεως, καθώς επίσης και αντιπροσωπίες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λαγκαδά κρατώντας το ύψιστο Σύμβολο της Πατρίδος μας, της Ελληνική Σημαία.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, προσφώνησε με καρδιακούς υιικούς λόγους τον νεοχειροτονούμενο Διάκονο π. Ελευθέριο, εις τον οποίο οικονόμησε η πρόνοια του Θεού και η Χάρη του σήμερα τιμωμένου Αγίου να είναι η μέρα, της δικής του εισόδου εις τα Άγια των Αγίων, δια να λάβει τον πρώτον της Ιεροσύνης βαθμό και να καταστεί Διάκονος της Εκκλησίας του Χριστού.

Του επεσήμανε την σπουδαιότητα της στιγμής, τονίζοντας του ότι ο Θεός δίνει την δυνατότητα σε όλους να ζουν και να βιώνουν τις πνευματικές εκείνες εμπειρίες της παρουσίας του νοητού ηλίου της δικαιοσύνης Του στην ζωή των ανθρώπων. Από εμάς εξαρτάται τι θα αξιοποιήσουμε και τι θα αφήσουμε να περάσει από τη ζωή μας αναξιοποίητο.

Η προϋπόθεση για να δει και να ζήσει κανείς τον Χριστό υπηρετώντας το Μυστήριο που είναι Μυστήριο το οποίο υπούργησε δίκαιος ο ίδιος ο Κύριος αλλά και υπουργεί συνεχώς για την δική μας σωτηρία μας μέσω της Αγίας του Εκκλησίας, είναι η καρδιά του ανθρώπου που πρέπει να έχει καθαρότητα και προϋπόθεση αληθινής προαιρέσεως και διαθέσεως.

Αν θέλει κανείς να δει τον Θεό, πρέπει να καθαρίσει την καρδιά του, αν θέλει να δει τα εν τω λαό του Θεού συμβαίνοντα, πρέπει να έχει πάντοτε την προϋπόθεση της εσωτερικής καθαρότητας και αν θέλει να διακονεί το μυστήριο της σωτηρίας, πρέπει να έχει την προϋπόθεση της καθαρότητας, κάτι το οποίο φαίνεται χαρακτηριστικά στους μακαρισμούς όπου ο Κύριος λέγει «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία ότι αυτοί τον Θεόν όψονται (Ματθ. ε', 8)», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κύριος την καρδιά προσδιορίζει ως έδρα της εσωτερικής καθαρότητας του ανθρώπου, γιατί αυτή είναι που χτυπάει συνέχεια, γιατί μέσα από αυτήν βγαίνει, η διάθεση, η επιθυμία και κάθε κατάσταση που έχει σχέση με την τοποθέτηση του ανθρώπου έναντι του κόσμου.

Εν συνεχεία προτρέποντας τον π. Ελευθέριο να έχει ως παράδειγμα μίμησης τον σήμερα τιμώμενο Άγιο Νικόλαο, ώστε ο σήμερα τιμώμενος Άγιος, να αποτελεί φάρο και οδηγό στην ζωή του, καθώς και πρότυπο φιλάνθρωπου και ελεήμονος, πάντα στα πλαίσια της αληθινής αγάπης προς τον Θεό και προς τον συνάνθρωπο, τον συνεχάρη για την ευλογημένη απόφαση που πήρε σε μία δύσκολη εποχή που θέλει τόλμη και σταθερότητα για να ακολουθήσει κανείς την Διακονία της Ιεροσύνης.

Απευθυνόμενος προς τις πολιτικές αρχές του τόπου, θίγοντας το θέμα των αμίσθων Κληρικών, επεσήμανε το γεγονός ότι είναι μία δύσκολη απόφαση για τον καθένα να γίνει σήμερα Λειτουργός του Υψίστου, λόγο των προβλημάτων που υπάρχουν, ενώ παράλληλα ευχήθηκε να καταφέρουν επιτέλους να εξασφαλίσουν την σταθερότητα της πατρίδας μας σε ότι αφορά τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα του λαού, ασχέτως κάποιον εξαιρέσεων που μόνο στόχο έχουν τον αποχριαστιανισμό αυτού του τόπου.

Ο λαός μας έχει μάθει να ζει ειρηνικά με όλους γιατί πάντοτε είχε ως οδηγό το Βίωμα της Πίστεως στον Ένα και Αληθινό Θεό, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Αυτό κράτησε τον λαό, αυτή η αλήθεια κράτησε τους ανθρώπους ζωντανούς στα χρόνια της τουρκοκρατίας, δίδοντάς τους ευψυχία και αριστοκρατική παρουσία, γεμίζοντάς τους με δύναμη και μεγαλείο ψυχής. Αυτή είναι η Αληθινή Πίστη των πατέρων και δική μας που μας κράτησε ζωντανούς, αλλά θα μας κρατήσει και εμάς σήμερα ώστε να βγούμε νικητές και από αυτή την δοκιμασία.

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ευχήθηκε στον νεοχειροτονούμενο Διάκονο, να έχει την του Θεού Σοφία ως κυρίαρχο στοιχείο εις την λειτουργία της σκέψεως και του νου του. Να έχει πάντοτε την καρδιά του γεμάτη από την αγάπη του Χριστού, μία αγάπη με την οποία ο Άγιος Νικόλαος υπηρέτησε και υπηρετεί όλους μας, και με αυτά ως οδηγούς να είναι πάντοτε βέβαιος πως η πορεία της ζωής του, θα είναι μια ευλογημένη πορεία, γεμάτη από Φως Χριστού.

Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εξεφωνήθη ο Πανηγυρικός της ημέρας, από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς μας Μητροπόλεως και Αναπληρωτή Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Νικόδημο Σκρέττα, ο οποίος και αναφέρθη εκτενώς στο βίο και έργο του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας τη σχέση που είχε ο Άγιος Νικόλαος με τους απλούς, τους ταπεινούς και φτωχούς  ανθρώπους, διότι όπως χαρακτηριστικώς ετόνισε υπήρξε και ο ίδιος απλός και γνήσιος, πτωχός αλλά πλούσιος από πλούτη των δωρεών του Αγίου Πνεύματος και ταπεινός κάτοχος των υψηλών της αγιότητος χαρισμάτων καταφέρνοντας να γίνει άνθρωπος του Θεού και πρότυπο Ποιμένος και Ιεράρχου, προτρέποντας όλους να ακολουθούν το παράδειγμα της βιωτής του, ώστε να γίνουν και αυτοί άνθρωποι του Θεού και αληθινοί Χριστιανοί.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προεξάρχοντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Λειψάνου του Αγίου σε κεντρικές οδούς της πόλεως των   Λαγυνών, συνοδεία της Φιλαρμονικής Μπάντας του Δήμου Λαγκαδά και παρουσία των κατοίκων της κωμοπόλεως των Λαγυνών.

Η Ιερά Λιτανεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία των Λαγυνών, όπου ευρίσκεται ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας, του Θαυματουργού και των Αγίων Νεοφανών Νεομαρτύρων Νικολάου, Ραφαήλ και Ειρήνης όπου και επραγματοποιήθη η καθιερωμένη Αρτοκλασία της εορτής. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης κλείνοντας τις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικολάου εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους παρισταμένους πιστούς, που με την παρουσία τους κατά το διήμερο των λατρευτικών εκδηλώσεων ελάμπρυναν την  πανήγυριν της Ιεράς ημών Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως της κωμοπόλεως των Λαγυνών.

Ευχήθηκε δε προς όλους Χρόνια Πολλά και ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος είχε υψηλό χριστιανικό φρόνημα και εμψύχωνε τους Χριστιανούς και υπήρξε κήρυκας της μετανοίας και της αγάπης, να είναι βοηθός και πρότυπο για όλους μας στην πορεία της ζωής μας.